Τοπικά

Υπουργείο Πολιτισμού: Καμία αλλοίωση στη φυσιογνωμία του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου

Η οποιαδήποτε μελέτη αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα πρέπει να διασφαλίζει την προστασία και ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, όπως επιτάσσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο». Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε απάντηση απέστειλε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη Βουλευτή Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου, σε ερώτηση που κατέθεσε η τελευταία με θέμα τη«Προστασία της φυσιογνωμίας του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου».

Η Βουλευτής Μαγνησίας στην ερώτησή της, που κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2019, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφερόταν στα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, τα οποία – με αφορμή την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για δημιουργίας νέου, σύγχρονου χώρου ως Δικαστικού Μεγάρου που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών- αναφέρονταν σε συζητήσεις εν ενεργεία Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με φορείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Πολιτισμού, για δημιουργία προσθηκών ή τροποποιήσεων στο ήδη υπάρχον διατηρητέο κτίριο.

Η Κ. Παπανάτσιου ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, επίσημη απάντηση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του Δικαστικού Μεγάρου του Βόλου και ώστε, οποιεσδήποτε παρεμβάσεις τυχόν αποφασιστούν προς εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών των Υπηρεσιών και των πολιτών, να εξασφαλίζουν την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου.
Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρει ότι το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο με σχετική υπουργική απόφαση και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής δημόσιου κτηρίου της περιόδου του μεσοπολέμου, καθώς επίσης και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Βόλου. Αναφέρει επίσης ότι η απόφαση χαρακτηρισμού δεν έχει ανακληθεί και το μνημείο προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.

Τέλος, το Υπουργείο επισημαίνει ότι «δεν έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οποιοδήποτε αίτημα για την έγκριση μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου» και ότι «σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αξιολογήσουν τις προτεινόμενες εργασίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία και η ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου και να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, όπως επιτάσσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.»

Επισυνάπτεται το έγγραφο της απάντησης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανατροπή: Πίστευαν για 10 χρόνια ότι λάμβαναν «σήμα» από εξωγήινους αλλά τελικά ήταν φορτηγό!

Λύση στο μυστήριο που εξέταζαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδωσαν οι ίδιοι, καθώς…

18 Μαρτίου 2024

Λιώνουν στη Βραζιλία: Το αδιαχώρητο στις παραλίες, στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία

Ο καύσωνας που πλήττει τη Λατινική Αμερική από τις αρχές του έτους έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ…

18 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Αμφιβολίες για την υγεία της παρά τη δημόσια εμφάνιση – «Δεν υπάρχουν φωτογραφίες»

Στην αρχή επικράτησε έκπληξη. Στη συνέχεια ενθουσιασμός. Και πλέον η αμφιβολία. Ο λόγος για την…

18 Μαρτίου 2024

Σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (17/3) στα Πυργιώτικα του Ναυπλίου. Η ένταση ήταν…

18 Μαρτίου 2024

Ζοφερή εκτίμηση ΟΗΕ: Λιμός έως το Μάιο στη Λωρίδα της Γάζας

Από τώρα έως τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι…

18 Μαρτίου 2024

Καρυστιανού στην Ευρωβουλή για Τέμπη: Πλήρη ασυλία στον Καραμανλή από την κυβέρνηση – Βέβαιοι για συγκάλυψη

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023», μετά…

18 Μαρτίου 2024