Ελλάδα

Υπουργείο Παιδείας: Aλλάζει το σύστημα μονιμοποιήσεων των πανεπιστημιακών – Τι θα ισχύσει

Τα «πάνω -κάτω» φέρνει το υπουργείο Παιδείας στις διαδικασίες μονιμοποίησης του πανεπιστημιακού προσωπικού (επίκουροι καθηγητές, λέκτορες). Ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, ανακοίνωσε ότι με νέα εγκύκλιο αλλάζουν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς, όπως υπογράμμισε, «η μονιμοποίηση είναι κορυφαία στιγμή στην ακαδημαϊκή ζωή ενός πανεπιστημιακού δασκάλου και δεν μπορεί να έχει ως κριτήριο μόνο το βαθμό εκπλήρωσης διδακτικών και διοικητικών υποχρεώσεων».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «αυθαίρετα και πρόχειρα» όριζε ότι οι υποψήφιοι κατά τη διαδικασία μονιμοποίησής τους δεν δύναται να κριθούν εκ νέου σε όλο το φάσμα που ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή στη συνολική τους επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, αλλά μόνο ως προς την εκπλήρωση των διδακτικών και διοικητικών τους υποχρεώσεων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η διαδικασία μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ είναι διεθνώς μία ουσιαστική και κορυφαία αξιολογική κρίση. Οι καθηγητές που εκλέγονται με θητεία, αναπτύσσουν την ερευνητική, επιστημονική και διδακτική τους δραστηριότητα στο πανεπιστήμιο που τους επιλέγει, εξελίσσονται, βελτιώνονται και στη συνέχεια κρίνονται για να μονιμοποιηθούν. Η χρονική περίοδος από την αρχική εκλογή μέχρι τη μονιμοποίησή είναι από τις πιο παραγωγικές περιόδους στην ακαδημαϊκή ζωή ενός καθηγητή και ήταν απαράδεκτο, αντίθετα και από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προτρέπει τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να παραμείνουν στάσιμοι.

Για τον λόγο αυτό ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Β. Διγαλάκης, προχώρησε στην ανάκληση της ανωτέρω «άκρως προβληματικής εγκυκλίου», διευκρινίζοντας ότι κατά την κρίση για μονιμοποίηση εξετάζεται η διδακτική, ερευνητική και η εν γένει επιστημονική δραστηριότητα των υποψηφίων κατά το απαιτούμενο εκ του νόμου χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή ισχύει και για τις εν εξελίξει διαδικασίες κρίσης για μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ.

Κατόπιν αυτών όσον αφορά στην μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ» ανακαλείται το υπ΄αριθ. Φ.122.1/118/203028/Ζ2/23-11-2018 έγγραφο και επισημαίνεται ότι αναφορικά με την κρίση για μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ των Α.Ε.Ι. (Επίκουρων Καθηγητών και υπηρετούντων Λεκτόρων) εξετάζεται η διδακτική απόδοση, και η ερευνητική και η εν γένει επιστημονική δραστηριότητα των υποψηφίων κατά το απαιτούμενο εκ του νόμου διανυθέν χρονικό διάστημα. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις εν εξελίξει διαδικασίες κρίσης για μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η ΔΕΥΑΜΒ για τον περιορισμό πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης

Η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει ότι λόγω μεγάλης για την εποχή κατανάλωσης και ταυτόχρονα περιορισμένων αποθεμάτων νερού…

5 Φεβρουαρίου 2024

Τροχαίο ατύχημα στη Λαρίσης

Tροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην οδό Λαρίσης.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το…

5 Φεβρουαρίου 2024

Πέτρος Φιλιππίδης: Ορίστηκε το εφετείο για τις υποθέσεις του ηθοποιού

Στο εφετείο για δύο υποθέσεις θα καθίσει στις 3 Ιουνίου ο Πέτρος Φιλιππίδης. Πριν από…

5 Φεβρουαρίου 2024

4.118 χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν το 2023 στο Νοσοκομείο Βόλου

Σε 4.118 ανήλθαν τα πραγματοποιηθέντα χειρουργεία κατά το έτος 2023 στο γενικό Νοσοκομείο Βόλου και…

5 Φεβρουαρίου 2024

Αποτροπιασμός στο Ρέθυμνο: Έρευνες για βιασμό ανήλικης – 12 οι κατηγορούμενοι

Σοκ έχει προκαλέσει νέα υπόθεση βιασμού ενός ανήλικου κοριτσιού από τον Μυλοπόταμο, με την υπόθεση…

5 Φεβρουαρίου 2024

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον πατέρα που επιτέθηκε σε εκπαιδευτικούς

H Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε σήμερα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών…

5 Φεβρουαρίου 2024