Τοπικά

Υποβολή αιτήσεων για επίδομα ορεινών-μειονεκτικών περιοχών – Ποιες εντάσσονται στη Μαγνησία

Στις 30 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2020, στις οποίες είναι ενταγμένη και η Μαγνησία. Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000,01 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.

Στον Νομό Μαγνησίας στις ορεινές περιοχές περιλαμβάνονται: Δήμος Αλμυρού (οικ. Νεοχωρακίου και Ζαρκαδοχωρίου), Αγ. Θεοδώρων, Αγ. Ιωάννου, Ανάβρας, Ανθοτόπου, Αχίλλειου, Βρυναίνης, Κοκκωτών, Κωφών, Πτελεού, Φυλάκης, Δήμος Νέας Ιωνίας (οικ. Μελισσατίκων και Φυτόκου), Αγ. Βλασίου, Αγ. Γεωργίου Νηλείας, Αγ. Δημητρίου Πηλίου, Αγ. Λαυρεντίου, Αγ. Ονουφρίου, Άλλης Μεριάς, Ανηλίου, Αργαλαστής, Αφετών, Βυζίτσης, Γλαφυρών, Δράκειας, Ζαγοράς, Καλαμακίου, Καναλιών, Κατωχωρίου, Κεραμιδιού, Κερασέας, Κισσού, Λαμπινούς, Λαύκου, Μακρινίτσης, Μακρυρράχης, Μετοχίου, Μηλεών, Μηλίνης, Μουρεσίου, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Ξορυχτίου, Διμηνίου (οικ. Παλιουρίου), Πινακατών, Πορταριάς, Πουρίου, Προμυρίου, Σέσκλου, Συκής, Στραγιατών, Τρικερίου, Τσαγκαράδας, Επαρχία Σκοπέλου, Δήμος Σκιάθου, Δήμος Σκοπέλου, Αλοννήσου, Γλώσσης Κλήματος.
Στις μειονεκτικές περιλαμβάνονται: Δήμος Αλμυρού (πλην οικ. Νεοχωρακίου και Ζαρκαδοχωρίου), Αγίας Τριάδας, Αϊδινίου, Αμαλιαπόλεως, Δρυμώνος, Ευξεινουπόλεως, Κροκίου, Πλατάνου, Σούρπης, Δήμος Βελεστίνου, Αγ. Γεωργίου Φερών, Αερινού, Μικρού Περιβολακίου, Περιβλέπτου, Μικροθηβών, Ριζομύλου, Στεφανοβικείου.
Η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα οικονομικά ευάλωτες οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μετά την παύση χορήγησης του επιδόματος το 2017, ολοκληρώθηκε φέτος η καταβολή του για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για το 2018, ενώ σύντομα θα καταβληθεί το επίδομα για το 2019.
Ο δικαιούχος μπορεί ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του με τους κωδικούς του TAXIS. Επίσης, θα πρέπει στα στοιχεία επικοινωνίας του να συμπληρώσει τόσο το email του, όσο και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, ειδάλλως δεν μπορεί να προχωρήσει η αίτησή του. Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι για το 2019 ο κανόνας ήταν να υπάρχει τουλάχιστον ένα από τα δύο στοιχεία δηλωμένο.
Η διεύθυνση της ψηφιακής πλατφόρμας είναι https://oreina.epidomata.gov.gr/.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με email ή με sms αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες, μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα τους συνδράμουν για την υποβολή της αίτησής τους και για την ενημέρωσή τους αναφορικά με την πορεία της.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να βλέπουν στην πλατφόρμα και τα αποτελέσματα του έτους 2019. Οι ενδιαφερόμενοι των οποίων οι αιτήσεις για το 2019 έχουν εγκριθεί, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για το 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πολίτες θα ειδοποιηθούν αυτόματα για το αποτέλεσμα των ελέγχων για τη νέα περίοδο, μέσω email/sms, στα στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει.
Πολίτες των οποίων η αίτηση για το έτος 2019 έχει απορριφθεί ή εκκρεμεί ο έλεγχός της, καλούνται, εφόσον επιθυμούν, να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για το έτος 2020.
Όσοι θα ήθελαν να διαπιστώσουν, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος, μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις στον εξής σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/oreines-kai-meionektikes-perioches/plirofories/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το