Τοπικά

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στη “Θ”: Η τουριστική ζήτηση για τη Μαγνησία θα συνεχιστεί το 2018

Προτάσεις για την υλοποίηση φιλόδοξων επενδύσεων που αφορούν μεταξύ άλλων στη δημιουργία Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού, ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και επεκτάσεις μεγάλων τουριστικών μονάδων στη Μαγνησία, βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδοτήσεων από το υπουργείο Τουρισμού. Την ίδια ώρα, σε προωθημένο στάδιο βρίσκονται οι αδειοδοτήσεις για το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και το νέο κάμπινγκ στο Χορευτό.

Με συνέντευξή της στη «Θ» η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Μαγνησία, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση από τις ξένες αγορές ενισχύθηκε το 2017 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συνεχιστεί πιο δυναμικά το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Στη Μαγνησία και τα νησιά των Σποράδων η αύξηση του τουρισμού προσεγγίζει το 10% και είναι ανάλογη της αύξησης του ελληνικού τουρισμού συνολικά.

Η κ. Κουντουρά έχει σήμερα στον Βόλο επαφές με φορείς για την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης της Μαγνησίας και της Λάρισας, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες, όπως υποστηρίζει, μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα.

Επίσκεψη στη χερσαία Μαγνησία, μια περιοχή η οποία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο στον τομέα του τουρισμού αδυνατεί να ανταποκριθεί και να αποτελέσει ένα δυνατό brand. Ποιες πιστεύετε πως είναι οι αδυναμίες.

Η εθνική και περιφερειακή πολιτική που εγκαινιάσαμε και υλοποιούμε έχει στόχο να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιδιώκουμε την ανάπτυξη όλων των Περιφερειών, και των προορισμών τους. Επιμηκύναμε την τουριστική περίοδο, ανοίξαμε νέες ξένες αγορές, προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, αναπτύξαμε τον θεματικό τουρισμό και δημιουργήσαμε το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Σε στενή συνεργασία που καθιερώσαμε με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, αναδεικνύουμε ενιαία και οργανωμένα τα συγκριτικά τουριστικά πλεονεκτήματα κάθε προορισμού, για να κινητοποιήσουμε νέα τουριστική ανάπτυξη και τα οφέλη της να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.

Η Μαγνησία διαθέτει εξαιρετικούς φυσικούς και τουριστικούς πόρους που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τουρισμό όλο τον χρόνο. Εκτός από τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο που αποτελούν αγαπημένους θερινούς προορισμούς, η Μαγνησία έχει μοναδικά παραδοσιακά χωριά με τη χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, προσφέρεται για εναλλακτικές δραστηριότητες στον ορεινό όγκο του μυθικού βουνού του Πηλίου, για μοναδικές διαδρομές στη φύση με το τρενάκι του Πηλίου, για την εξαιρετική γαστρονομία, και πολλές επιλογές στην πόλη του Βόλου.

Το Πήλιο ξεχωρίζει διεθνώς, διότι μπορεί κανείς να κάνει σκι στο χιονοδρομικό και σε απόσταση μόλις 20 λεπτών να βρεθεί δίπλα στη θάλασσα και να κολυμπήσει σε εκπληκτικές παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού.

Υπήρξε στο παρελθόν μία στασιμότητα στην τουριστική ανάπτυξή της Μαγνησίας, και εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε και καταφέραμε να δώσουμε νέα ώθηση. Προωθήσαμε τους προορισμούς και τις θεματικές εμπειρίες που προσφέρει στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις όπου συμμετέχει ο ΕΟΤ, και μέσα από μεικτή διαφήμιση και σειρά ενεργειών προώθησης και προβολής. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στοχευμένα ταξίδια εξοικείωσης για tour operators και ξένα ΜΜΕ, ώστε να γνωρίσουν και να προβάλλουν το πλούσιο τουριστικό προϊόν και την ιδιαίτερη ταυτότητα των προορισμών της Μαγνησίας. Μέσα από τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε καθιερώσει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλους τους τοπικούς φορείς, οι συντονισμένες αυτές ενέργειες αποδίδουν.

Η ζήτηση για τη Μαγνησία από τις ξένες αγορές ενισχύθηκε το 2017 και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί πιο δυναμικά το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

 

Όταν η χώρα παρουσιάζει ρεκόρ αφίξεων γιατί η Θεσσαλία δεν μπορεί να κερδίσει και να κεφαλαιοποιήσει μερίδιο από τις αυξανόμενες ροές.

Από πού προκύπτει αυτή η εκτίμηση;

Τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν το 2016 αύξηση 4% στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και κάμπινγκ της Θεσσαλίας, σε σχέση με το 2015.

Το 2017 όλες οι επίσημες πηγές και φορείς αποτυπώνουν νέα άνοδο σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, με υψηλές πληρότητες που ξεπέρασαν τους μήνες αιχμής το 90% σε δημοφιλείς προορισμούς της Περιφέρειας. Υπάρχει αύξηση των διεθνών αφίξεων, κυρίως από αγορές που στοχεύσαμε, όπως το Ισραήλ και η Ρωσία. Στη Μαγνησία και τα νησιά των Σποράδων η αύξηση προσεγγίζει το 10%, ανάλογη της αύξησης του ελληνικού τουρισμού συνολικά. Την ανοδική αυτή πορεία επιβεβαιώνουν όλοι οι φορείς του τουρισμού.

Η Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο και πρότυπο στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που είναι προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική, μέσα από τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα, τη γαστρονομία, την προώθηση τοπικών προϊόντων που δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν, ώστε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους.

 

Έχετε αναφερθεί κατά καιρούς σε ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο. Για τη Μαγνησία όπου όλες οι επενδύσεις για μεγάλες μονάδες φιλοξενίας τουριστών είναι «νεκρές» υπάρχει ενδιαφέρον; Και αν όχι, πού το αποδίδετε.

Περισσότερες από 300 προτάσεις για τη δημιουργία νέων τουριστικών επενδύσεων και επεκτάσεις ή αναβαθμίσεις τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας τα δύο τελευταία χρόνια. Στον αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν 251 φάκελοι ξενοδοχειακών επενδύσεων σε όλη τη χώρα. Η δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα τρία τελευταία χρόνια οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση του εγχώριου και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Διεθνείς Όμιλοι ενισχύουν το ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιό τους στην Ελλάδα και διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες.

Για τη Μαγνησία ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη αύξηση επενδύσεων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και περιλαμβάνουν τη δημιουργία Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού, ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, επεκτάσεις μεγάλων μονάδων, ενώ προχώρησαν οι αδειοδοτήσεις για το χιονοδρομικό κέντρο και το νέο κάμπινγκ στο Χορευτό Πηλίου. Οκτώ επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, η πλειοψηφία των οποίων είναι στη Μαγνησία.

Στόχος μας είναι μέσα από την τουριστική ανάπτυξη, να ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα όχι απλώς αριθμητικά αλλά και ποιοτικά στον στόχο την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επισκεπτών από αγορές υψηλής αγοραστικής δύναμης.

Στηρίζουμε επίσης τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σε συνέχεια του πρώτου προγράμματος που προκηρύξαμε μέσω του ΕΠΑΝΕΚ για την ενίσχυση με κονδύλια του ΕΣΠΑ έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, θα προκηρύξουμε άμεσα και νέο πρόγραμμα που θα ενισχύει έως 50% τον προϋπολογισμό για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, και απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Μαγνησία.

 

Το αεροδρόμιο είναι η ανοιχτή πληγή. Μια νέα υποδομή βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο» και οι προσπάθειες των φορέων να μπει σε τροχιά λειτουργίας μέσα από σύγχρονο μάνατζμεντ πέφτουν στο κενό γιατί κανείς δεν επιθυμεί να δώσει χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο;

Ο συνάδελφός μου υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε εκτενώς και με λεπτομέρειες για τις δυνατότητες που αφορούν στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, καθότι είναι αποκλειστική του αρμοδιότητα. Όσον αφορά στο υπουργείο Τουρισμού, με στόχο τη γρήγορη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας, υποστηρίξαμε τις δυνατότητες του αεροδρομίου να συνδεθεί με νέες τουριστικές αγορές. Μέσω του ΕΟΤ έχουμε προβάλλει και έχουμε προωθήσει δυναμικά ολόκληρη τη Θεσσαλία και φυσικά τη Μαγνησία μέσα από μεικτή διαφήμιση, με συνδιαφήμιση, με ενισχυμένη παρουσία στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και σε διεθνή τηλεοπτικά δορυφορικά δίκτυα, με εκτεταμένες δράσεις προβολής στα social media και στα παραδοσιακά μέσα, και με το μεγαλύτερο αριθμό ταξιδίων εξοικείωσης. Στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις όπου έχουμε ενισχύει την παρουσία μας, προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις και συνεργασίες με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για νέες απευθείας πτήσεις και διεύρυνση των προγραμμάτων έως τον Οκτώβριο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την υψηλή ανταπόκριση. Το 2017 η αύξηση των διεθνών αφίξεων ξεπέρασε το 30%, και εγκαινιάστηκαν νέες συνδέσεις με τη Γερμανία το Ισραήλ, και το Βέλγιο. Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ευρωπαϊκές αγορές και σε αυτήν την κατεύθυνση διαπραγματευόμαστε. Όπως γνωρίζετε η συνδεσιμότητα είναι «κλειδί» για την τουριστική ανάπτυξη και συνεργαζόμαστε με όλα τα αρμόδια υπουργεία για να στηρίξουμε τους προορισμούς και την αναβάθμιση των υποδομών.

Το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό σε όλη τη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή.

 

Η κρουαζιέρα για το λιμάνι του Βόλου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ στο λιμάνι απαιτούνται υποδομές. Υπάρχει σχεδιασμός που περιλαμβάνει και το λιμάνι του Βόλου;

Όπως γνωρίζετε οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή άλλαξαν τα δεδομένα στην κρουαζιέρα, παρόλα αυτά οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές για τη δυναμική ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια.

Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας που συστήσαμε από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας και με τη συμμετοχή 28 φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διαμορφώνει την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Στον κοινό σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η δυναμική προώθηση του Βόλου ως ελκυστικού προορισμού κρουαζιέρας και η ένταξή του σε περισσότερα προγράμματα διεθνών εταιρειών. Το 2017, σε συνέχεια των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και των προβλημάτων γειτονικών προορισμών, ορισμένες μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας αναπροσάρμοσαν τα προγράμματά τους και ως αποτέλεσμα υπήρξε μείωση του αριθμού των προσεγγίσεων πλοίων, χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών κρουαζιέρας. Με στοχευμένες ενέργειες μας στο εξωτερικό, με τη στρατηγική μας συνεργασία με τον Όμιλο της TUI που αύξησε την κρουαζιέρα 20% στην Ελλάδα, με ευρωπαϊκούς και διεθνείς Ομίλους Κρουαζιέρας που καλλιεργήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης, εξασφαλίσαμε η Ελλάδα να αποτελέσει στρατηγική τους επιλογή για το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε τη Μαγνησία δυναμικά στις επαφές μας και διαπραγματεύσεις μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει σημαντικά η πρόσφατη εκλογή του Οργανισμού Λιμένος Βόλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Medcruise του οργανισμού δικτύου λιμανιών της Μεσογείου, που ενισχύει τις θετικές αυτές προοπτικές.

 

Δηλώσατε στο αναπτυξιακό συνέδριο πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα παράλια της Μαγνησίας και της Λάρισας με τη σύνδεσή τους. Μπορείτε να δώσετε διευκρινήσεις για το πώς θα συμβεί αυτό και μέσα από ποιες επενδύσεις;

Έχουμε μία διαρκή συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλίας και όσον αφορά στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας και της Μαγνησίας συζητάμε από κοινού αναπτυξιακές προτάσεις. Σε συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα και στο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία, συζητήσαμε εκτενέστερα τις δυνατότητες που υπάρχουν. Γι’ αυτό βρίσκομαι αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλία, και έχουμε προγραμματίσει σήμερα και αύριο συναντήσεις στα παράλια της Λάρισας και στον Βόλο αντίστοιχα. Έχουμε την ισχυρή βούληση να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα για την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ με το ισχυρό δίκτυο των επαφών μας στο εξωτερικό, θα υποστηρίξουμε την προσπάθεια για τη δυναμική προώθηση και προβολή των προορισμών στις αγορές – στόχους. Πιστεύουμε στη συνεργασία για την αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών πολιτικών και επιδιώκουμε την ενεργή συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων και της τοπικής κοινωνίας στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης.

Ο τουρισμός μάς αφορά όλους και μας ενώνει. Είναι εθνική υπόθεση και είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το