Τοπικά

Υποτονική η κίνηση στην αγορά- Οι καταναλωτές κινούνται περισσότερο διερευνητικά παρά αγοραστικά

Ανοικτά ήταν χθες τα εμπορικά καταστήματα στο Βόλο στην πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων. Ωστόσο η καταναλωτική κίνηση ήταν σε γενικές γραμμές υποτονική, με τους πολίτες να κινούνται περισσότερο διερευνητικά και λιγότερο αγοραστικά.

Έτσι για τους εμπόρους έκλεισε ένα πολύ δύσκολο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, όπου η αγορά λόγω του χιονιά του ήταν νεκρωμένη και μόλις χθες άρχισε ο κόσμος κάπως να κινείται.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι έμποροι έχουν ζητήσει από την πολιτεία να δοθεί μια παράταση στις οφειλές τους προς το Δημόσιο και οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός. Τα ταμεία των εμπόρων σε αρκετές περιπτώσεις είναι μείον και πρέπει να γίνουν πολλά μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για να μπορέσουν οι έμποροι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Χθες άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα κυρίως των κεντρικών οδικών αρτηριών, ενώ ήταν η πρώτη μέρα μετά από αρκετό καιρό που η αγορά ένιωσε την παρουσία του κόσμου μετά τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Οι εκπτώσεις στο Βόλο και πανελλαδικά θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου και τα ποσοστά τους κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα αγγίζοντας ακόμη και το 60%.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Τσέλιος σημείωσε πως «η κίνηση χθες στην εμπορική αγορά του Βόλου ήταν σε γενικές γραμμές υποτονική. Ο καλός καιρός βοήθησε, ώστε οι συμπολίτες να κατέβουν στην αγορά, αλλά οι περισσότεροι κοιτούσαν τις βιτρίνες, παρά αγόραζαν.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «όλη η περασμένη εβδομάδα πήγε πολύ άσχημα για τους εμπόρους, αφού εξαιτίας του χιονιά για δύο ημέρες τα εμπορικά ήταν ουσιαστικά κλειστά, ενώ και την Πέμπτη και την Παρασκευή, πάλι η αγορά ήταν πολύ μουδιασμένη. Μόνο προχθές και κυρίως χθες κινήθηκαν κάπως τα πράγματα, αλλά και πάλι ήταν υποτονικά. Έτσι αν υπολογίσουμε και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπου δύο ημέρες τα καταστήματα ήταν κλειστά, γενικώς μέχρι στιγμής έχουμε δουλέψει σε κάποιο υποφερτό επίπεδο δύο με τρεις ημέρες. Και επειδή οι οικονομικές απώλειες είναι πολύ μεγάλες, οι έμποροι ζητούν από την πολιτεία να δώσει παράταση στο χρόνο αποπληρωμής όλων τα ων υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, ώστε να μπορέσουν να είναι συνεπείς».
Πάντως οι έμποροι δεν είδαν καλές μέρες ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι ήταν μικρότερη κατά 30%. Άρα έχουν αντιμετωπίσουν μπροστά τους πολύ δύσκολες καταστάσεις και θα δώσουν αγώνα για να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.
Σημειώνεται πως το 50% των εμπόρων στο Βόλο είναι ανασφάλιστοι, ενώ ένα επίσης σημαντικό ποσοστό δυσκολεύεται ιδιαίτερα να ανταποκριθεί στα πολλά μέτωπα των πληρωμών προς Δημόσιο, Τράπεζες, προμηθευτές, ταμεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το