Τοπικά

Υποτονική η κατανάλωση στις λαϊκές αγορές παρά τη μείωση τιμών έως 20% 

Η κατανάλωση στις λαϊκές αγορές είναι υποτονική και αυτό δεν οφείλεται μόνο το καλοκαίρι, οπότε παραδοσιακά ο κόσμος ξοδεύει λιγότερα για τη διατροφή του εξαιτίας και της ζέστης αλλά και του γεγονότος ότι αρκετοί πηγαίνουν στα χωριά τους για διακοπές.
Πλέον υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που δεν είναι άλλος από την οικονομική στενότητα που επηρεάζει την κατανάλωση. Συγχρόνως το τέλος εποχής για ορισμένα φρούτα ωθεί κάποιους παραγωγούς να μην στήνουν πάγκους στη λαϊκή αγορά.
Μάλιστα οι λιγότεροι πάγκοι είναι απόρροια και της αδυναμίας των παραγωγών να καλλιεργήσουν.

Ο πρόεδρος των μικροπωλητών λαϊκών αγορών κ. Παύλος Δεληγιάννης τόνισε πως «μετά από έξι μήνες καραντίνας και μισού μεροκάματου για τους μικροπωλητές και τους παραγωγούς, εδώ και περίπου ένα μήνα στήνονται όλοι οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους, καθώς βλέπουμε λιγότερους πάγκους να βρίσκονται στους δρόμους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τελείωσε η εποχή για ορισμένα φρούτα, όπως στα μήλα, ή σε άλλα είδη είχαμε ζημιές, όπως στα κεράσια, και έτσι οι παραγωγοί περιμένουν το επόμενο διάστημα για να βγουν ξανά στη λαϊκή. Από την άλλη είναι και η οικονομική στενότητα που επηρεάζει την κατανάλωση. Ο κόσμος είναι σφιγμένος με αυτά που ακούει και ανησυχεί για το τι μέλλει γενέσθαι. Φοβάται, μήπως μπει σε καραντίνα πάλι και μείνει χωρίς χρήματα. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι μειώνεται η κατανάλωση, αφού ο κόσμος τρώει λιγότερο εξαιτίας της ζέστης, άλλοι κάνουν λίγη οικονομία για να πάνε διακοπές και άλλοι κάνουν ήδη διακοπές, οπότε απουσιάζουν ως καταναλωτές».

Οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, γι’ αυτό και βλέπουμε τις τιμές τους να κατηφορίζουν, καθώς πλησιάζει το μεσημέρι. Είναι διαπιστωμένο πως άλλη είναι η τιμή νωρίς το πρωί και αλλού καταλήγει το μεσημέρι, όχι βέβαια για όλα τα είδη, αλλά για ένα αριθμό αναμφίβολα.
«Οι τιμές στα περισσότερα είδη είναι 10-20% σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, καθώς τα προϊόντα μένουν αδιάθετα και οι παραγωγοί με τους μικροπωλητές δεν έχουν άλλη επιλογή από τα κάνουν μειώσεις για να μπορέσουν να τα πουλήσουν» κατέληξε ο κ. Δεληγιάννης.
Για παράδειγμα το ένα κιλό πατάτες πωλείται ακόμη και 50 λεπτά, ενώ τα τρία πεπόνια στο ένα ευρώ. Ακόμη και τα πορτοκάλια μπορεί να τα βρει κανείς στα 80 λεπτά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το