Ελλάδα

Yπόθεση Μαυρίκου: Ο γρίφος των 34 κρίσιμων δευτερολέπτων

atiiki

Τρία μεταλλικά καπάκια που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο και φέρουν ίχνη φωτιάς, τα οποία πρώτα θα εξεταστούν από τα εργαστήριά τους και στη συνέχεια από τα αντίστοιχα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., εντόπισαν οι εμπειρογνώμονες που όρισε η οικογένεια του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Ο Ν. Διαμαντής, απόστρατος υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, με μακρά θητεία στη διερεύνηση πυρκαγιών, μαζί με τον Γ. Ραυτογιάννη, ο οποίος επίσης έχει μεγάλη εμπειρία στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., διευκρίνισαν ότι τα αντικείμενα αυτά δεν προέρχονται από τα μηχανικά μέρη του Porsche Cayenne και ενδέχεται να ήταν απλώς πεταμένα εκεί.
Οι δύο ειδικοί, κατά την αυτοψία στην Αττική Οδό, εντόπισαν και διαρροή λαδιού, που θεωρείται πιθανό να προκλήθηκε από το αυτοκίνητο, ενώ «σάρωσαν» απόσταση 300 μέτρων που διήνυσε το μαύρο τζιπ προτού ακινητοποιηθεί και καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά.
Ιδιαίτερη προσοχή έδωσαν και στην πορεία που ακολούθησε το όχημα, όπως αυτή καταγράφηκε από τα βίντεο διαχείρισης κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, ώστε να διαμορφώσουν προσωπική άποψη από τον τόπο. Ο λόγος είναι ότι διαπίστωσαν πως υπάρχει κενό στο υλικό, καθώς οι κάμερες δεν έχουν «πιάσει» από την αρχή το SUV και κατ’ επέκταση τι προηγήθηκε της «τρελής» πορείας.
Συγκεκριμένα, στα βίντεο φαίνεται πως από τη στιγμή που ο εκδότης φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, διανύει μία απόσταση περίπου 360 μέτρων στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, «χτυπώντας» ελαφρά στο τσιμεντένιο διαχωριστικό στηθαίο, ωσότου ακινητοποιείται πλήρως.
Δεν κάνει κίνηση

mavrrikos

Ακολούθως, περνούν 34 δευτερόλεπτα κατά τα οποία ο Π. Μαυρίκος δεν κάνει καμία κίνηση να απεγκλωβιστεί, μολονότι η φωτιά έχει ήδη ξεσπάσει και επεκτείνεται σ’ ολόκληρο το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια ανάβουν τα αλάρμ του αυτοκινήτου και ο εκδότης φαίνεται να προσπαθεί να εξέλθει από την πόρτα του οδηγού, η οποία ανοίγει περίπου 5 εκατοστά, αλλά το τσιμεντένιο διαχωριστικό την «μπλοκάρει» με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να εξέλθει και να βρει τραγικό θάνατο.
«Δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας στην υπόθεση του Παναγιώτη Μαυρίκου. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει αυτό το σενάριο. Αντιθέτως, όλα δείχνουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, όμως περιμένουμε με ενδιαφέρον τα πορίσματα ιατροδικαστή και πραγματογνωμόνων», δήλωσε στο «Εθνος» αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής που παρακολουθεί στενά τις έρευνες.
Από τη μικροσκοπική εξέταση του οχήματος από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια αλλά και από την έρευνα των πυροτεχνουργών της ΕΛ.ΑΣ. δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει δολιοφθορά ή ύπαρξη εμπρηστικού μηχανισμού. Τα ερωτήματα που δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν μέχρι τώρα οι επικεφαλής των ερευνών είναι τι προηγήθηκε της «τρελής» πορείας του αυτοκινήτου προτού αυτό πάρει φωτιά, αλλά και τι συνέβη στον εκδότη. Από την ανάλυση του βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της Αττικής Οδού προκύπτει ότι μεσολάβησαν 34 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που το όχημα ακινητοποιείται μέχρι τη στιγμή που παίρνει φωτιά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Π. Μαυρίκος φαίνεται να ανάβει τα αλάρμ και να προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα.
Η φλόγα και η έκρηξη
Στη συνέχεια φαίνεται μια φλόγα κάτω από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, η οποία σβήνει από μόνη της και αμέσως μετά μια γυμνή φλόγα εμφανίζεται στην μπροστινή κολόνα του αυτοκινήτου, η οποία επεκτείνεται στο εσωτερικό του οχήματος και στη συνέχεια στο μπροστινό μέρος.
Η φωτιά δεν είναι μεγάλη και δεν έχει εξαπλωθεί σ’ όλο το όχημα, αλλά ο Π. Μαυρίκος φαίνεται να μην αντιδρά. Σ’ αυτό το σημείο έχουν αρχίσει και βγαίνουν καπνοί και από την οροφή του οχήματος, που μοιάζει να είναι ανοιχτή. Ακολουθεί μία «έκρηξη» στο μπροστινό μέρος του τζιπ, πιθανότατα από τα λάδια της μηχανής, και οι φλόγες καίνε πλέον με δύναμη και ξεπηδούν από την οροφή.
Εάν οι υπόνοιες για δυστύχημα επιβεβαιωθούν και από τα σχετικά πορίσματα, ο μόνος προβληματισμός των αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής είναι η εξαιρετικά «διαβολική» σύμπτωση να παρουσιάστηκε ιατρικό πρόβλημα στον εκδότη, που εξηγεί την «τρελή» πορεία, ταυτόχρονα με μηχανική βλάβη (διαρροή καυσίμου) στο αυτοκίνητο.
Αυτοψία στο σημείο που βρήκε φρικτό θάνατο ο 42χρονος πραγματοποίησε χθες το πρωί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στόχος ήταν να εντοπιστούν στοιχεία τα οποία να εξηγούν πώς ξεκίνησε η φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικοί υπάλληλοι βρήκαν ορισμένα ίχνη και αντικείμενα τα οποία μετά την ανάλυσή τους ίσως μπορέσουν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Πηγή www.ethos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το