Ελλάδα

Υπόθεση Marfin: Ανοίγει ξανά ο φάκελος – Νέα στοιχεία 11 χρόνια μετά την τραγωδία

Το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με μια λιτή ανακοίνωση ενημέρωσε ότι ανοίγει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Marfin που προκάλεσε και τον θάνατο τεσσάρων αθώων ψυχών.
Το 2010 ήταν η χρονιά που η χώρα άρχισε να νιώθει στο «πετσί» της την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε ανακοινώσει αυστηρά μέτρα λιτότητας με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Στις 5 Μαΐου του 2010 ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ είχαν κηρύξει γενική απεργία. Οι συγκεντρωμένοι είχαν προγραμματίσει να κάνουν πορεία μέχρι το κτήριο της Βουλής. Μάλιστα, η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη σε σημείο που θεωρήθηκε η πολυπληθέστερη κινητοποίηση εκείνης της εποχής.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από την Ομόνοια προς την πλατεία Συντάγματος. Καθώς η πορεία διέσχιζε την οδό Σταδίου, μια ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα τα πρόσωπα κινήθηκε προς το υποκατάστημα της Marfin. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι άγνωστοι έσπασαν τις τζαμαρίες και έριξαν βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό.

Το ισόγειο δεν άργησε να πάρει φωτιά με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι της τράπεζας προσπάθησαν να διαφύγουν μέσω του διπλανού κτηρίου. Κάποιοι άλλοι βγήκαν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια.
Οι μαρτυρίες από εκείνες τις στιγμές είναι ανατριχιαστικές. Κάποιοι από τους διαδηλωτές δεν έδειξαν πτοούνται φωνάζοντας συνθήματα όπως «φωτιά στους πλούσιους». Βέβαια η πλειοψηφία του κόσμου αποδοκίμασε αυτές τις ενέργειες και άνοιξε τον δρόμο για να φτάσει στο σημείο το πυροσβεστικό όχημα.

Η πυροσβεστική έφτασε στο σημείο, αλλά δυστυχώς ήταν ήδη αργά. Από το καμένο κτήριο ανασύρθηκαν νεκροί οι Επαμεινώνδας Τσακάλης ετών 36, η Παρασκευή Ζούλια ετών 35 και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου ετών 32. Η τελευταία είχε στην κοιλιά ένα μωρό τεσσάρων μηνών που δεν πρόλαβε ποτέ να δει το φως της ημέρας με τα παιδικά του μάτια.
Τα θύματα είχαν εγκλωβιστεί στον τρίτο όροφο της τράπεζας και ο θάνατός τους προήλθε από ασφυξία. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «Ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν».

Συγκλονιστικό βίντεο με την τραγωδία της Marfin

Οι ποινικές διώξεις -Ο ένας ύποπτος και οι ευθύνες
Η αστυνομία κινήθηκε γρήγορα και προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου. Μάλιστα ο συγκεκριμένος, που τοποθετούσε τον εαυτό του στον αναρχικό χώρο, παραπέμφθηκε σε δίκη. Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ενοχή του και κρίθηκε ομόφωνα αθώος.
Παράλληλα ξεκίνησε και μια άλλη δίκη για τις ευθύνες της ίδιας της Marfin. Αυτή ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013 και το δικαστήριο έκρινε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και η διευθύντρια του καταστήματος ήταν ένοχοι για φόνο εξ αμελείας των τριών υπαλλήλων που έχασαν τη ζωή τους και για τις σωματικές βλάβες των άλλων 21 υπαλλήλων. Παράλληλα κρίθηκε ότι το προσωπικό δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο με ευθύνη της εταιρίας.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πρώτες του ημέρες στην ηγεσία της χώρας έδειξε την πρόθεση του να ανοίξει και πάλι τον φάκελο της υπόθεσης. Μάλιστα, στον χώρο που μέχρι σήμερα παραμένει κλειστός, έχει τοποθετηθεί ένα μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 9 Μαΐου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, επισήμων και συγγενών των θυμάτων. Στην Πλακέτα τα θύματα αναφέρονται ως «Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός».
Εντεκα χρόνια μετά ο φάκελος της υπόθεσης Marfin ανοίγει ξανά. Ελπίδα όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών είναι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι φυσικοί αυτουργοί τις δολοφονίας τεσσάρων αθώων ανθρώπων.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το