Τοπικά

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση … τα “όπλα” της πυροπροστασίας στη Μαγνησία

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εκπρόσωποι συνδικαλιστών σωματείων ζητώντας άμεσα μέτρα πυροπροστασίας.
«Aν δεν προλάβεις το πρόβλημα στη ρίζα του, θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τραγικές συνέπειες, όπως αυτές που βιώνουμε με την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στην Αττική» δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου.

Ο βουλευτής δήλωσε πως τα σωματεία ζήτησαν το θέμα της πρόληψης να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
«Στην καίρια στιγμή πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες όπως ο καθαρισμός ρείθρων. Σημαντικό μέρος του δασικού ιστού πρέπει να καθαριστεί από κάτω (ξερόχορτα) για να μην δημιουργούνται εστίες. Πρέπει να υπάρχει επαρκής δασική και αγροτική οδοποιία για να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα. Επίσης πρέπει να ανεφοδιάζονται τα οχήματα με νερό οπότε πρέπει να υπάρχουν κρουνοί και υδατοδεξαμενές με επάρκεια.

Ο κ. Στεργίου πρόσθεσε πως όλα τα παραπάνω απαιτούν καλό σχεδιασμό από την Περιφερειακή Ενότητα και πρωτίστως χρηματοδότηση. Τόνισε μάλιστα πως το θέμα των πυρκαγιών έχει πολιτική χροιά.
«Υπάρχει υποστελέχωση στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία. Υπάρχει επίσςης υποχρηματοδότηση γιατί η αντιπυρική προστασία και η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν είναι άμεσες επιλέξιμες δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους. Υπάρχει και πολιτική χροιά στο ζήτημα που σχετίζεται με τον κεντρικό σχεδιασμό».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Δ. Κολυνδρίνη ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο που σκιαγραφήθηκε από τα σωματεία και τον κ. Στεργίου είναι αυτό που πραγματικά ισχύει.
« Έχουμε δεδομένα τα προβλήματα της υποχστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και ένα πλαίσιο ακροβολισμού αρμοδιοτήτων με πολλούς συναρμόδιους φορείς. Αυτά πρέπει άμεσα να αλλάξουν. Πρέπει να στελεχωθούμε όχι μόνο με διοικητικούς αλλά και με τεχνική υποστήριξη από ανθρώπους που θα χειρίζονται μηχανήματα» δήλωσε η κ. Κολυνδρίνη και πρόσθεσε πως στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν την αρμοδιότητα να συντονίζουν μέσω του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας .
Σημείωσε επίσης πως η πυροσβεστική υπηρεσία και ο διοικητής έχουν την εντολή να τοποθετήσουν κρουνούς όπως την εντολή εκκένωσης όταν βγάλουν την απόφαση οι δήμοι..
«Εμείς ενημερώνουμε κάθε μέρα τους φορείς για τον πίνακα επικινδυνότητας, κάνουμε αποψίλωση και καθαρισμό όλων των επαρχιακών δικτύων. Στα νησιά, όπου δεν προκύπτουν ανάδοχοι, κάνουμε μια ξεχωριστή διαδικασία με αναθέσεις σε ντόπιους με μηχανήματα για τον καθαρισμό.

Για την ηπειρωτική Μαγνησία υπάρχει εργολαβία 200.000 ευρώ. Έχουμε δώσει 1.200.000 ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων, από τα οποία ολοκληρώθηκαν εργασίες της τάξης των 200.000 ευρώ , οι 500.000 ευρώ είναι σε εξέλιξη και έχει καθαριστεί το 1/3 των ρεμάτων και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και νέα σύμβαση 500.000 ευρώ».
Η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε παράλληλα την ελλιπή χρηματοδότηση από τον κρατικό μηχανισμό:
«Το θέμα είναι να απευχηθούμε να φτάσουμε στο σημείο της καταστολής και ε να βοηθηθούμε από το κράτος στο επίπεδο της πρόληψης. Δεν μπορεί να δίνει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 6 εκ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους αγροτικούς δρόμους όταν οι προτάσεις είναι 19 εκ. Οι αγροτικοί δρόμοι είναι αρμοδιότητα των δήμων αλλά από τη στιγμή που υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο τα χρήματα πρέπει να είναι αντίστοιχα».

Σημειώνεται ότι τα σωματεία του ΠΑΜΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 6:30μ.μ. έως 8:30 μ.μ. θα συγκεντρώσει είδη που έχουν ανάγκη οι πυρόπληκτοι στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το