Τοπικά

Υποψήφιοι των πανελλαδικών από σχολεία της Μαγνησίας διαφωνούν για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Τη διαφωνία τους για τη χρονική εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής εκφράζουν υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι μεν έπρεπε να ισχύσει ένα όριο στην εισαγωγή στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο το μέτρο να έπαιρνε μετάθεση για του χρόνου.
Αιτία οι πολλές δυσκολίες τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε για τους απόφοιτους της Γ’ Λυκείου, λόγω της πολύμηνης καραντίνας που τους στέρησε την απευθείας επαφή με τους καθηγητές και την εν γένει μαθησιακή διαδικασία, με την τηλεκπαίδευση να μην αποτελεί ευχάριστη επιλογή για κανέναν τους.

Η υποψήφια του Λυκείου Νέας Αγχιάλου Ελένη Κόκκαλη, της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, που με τη βαθμολογία που συγκέντρωσε ήρθε δεύτερη σε επίπεδο Μαγνησίας, έχοντας 19.361 μόρια, αναφερόμενη στην καθιέρωση από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις σχολές, τόνισε πως γενικότερα θα έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο το γεγονός να φοιτούν σε κάποιο ΑΕΙ απόφοιτοι, με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Παρόλα αυτά ανέφερε πως καλύτερα η εφαρμογή της ΕΒΕ θα έπρεπε να μετατεθεί για του χρόνου, γιατί μαθητές, οι οποίοι διαγωνίστηκαν και σε ειδικά μαθήματα, όπως σε ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, που δεν διδάσκεται στα σχολεία, είδαν την ΕΒΕ να τους στερεί τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο τμήμα της επιλογής τους, παρά το γεγονός ότι έγραψαν καλά. «Ειδικά φέτος λόγω της τηλεκπαίδευσης οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν σε ειδικά μαθήματα, τα οποία δεν διδάσκονται στο σχολείο, δεν είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν κατάλληλα, καθώς όλοι μας αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Πιστεύω ότι εξαιτίας των αδυναμιών της τηλεκπαίδευσης επηρεάστηκαν οι επιδόσεις των μαθητών και αν λειτουργούσαν όλα κανονικά, με τη διά ζώσης διδασκαλία, θα βλέπαμε υψηλότερες βαθμολογίες. Όλοι μας επιβαρυνθήκαμε ψυχολογικά λόγω της καραντίνας και στερηθήκαμε τη διάθεση για διάβασμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άδικο μέτρο φέτος
Στην απουσία φυσικής παρουσίας στις αίθουσες στέκεται η απόφοιτη του Γενικού Λυκείου Καναλίων Ελένη Ευαγγελινού, της Θετικής Κατεύθυνσης, λέγοντας πως η ΕΒΕ είναι εν μέρει αρνητική, γιατί οδήγησε τους υποψήφιους να αγχωθούν για την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή που δεν απαιτούσε ιδιαίτερα πολλά μόρια. Θεωρεί πως ιδιαίτερα φέτος είναι άδικο να εφαρμοστεί το μέτρο και να αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια υποψήφιοι, από τη στιγμή που η χρονιά βασίστηκε στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

Πολλές αλχημείες…
Στο πολυσύνθετο σύστημα που μπέρδεψε, αλλά και δυσκόλεψε τους υποψήφιους φέτος στέκεται ο απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Αργαλαστής, Θετικής Κατεύθυνσης, Νίκος Μίχας. Όπως ανέφερε εκτός από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που οδηγεί υποψήφιους στο να μην έχουν επιλογές, αφού δεν επιτρέπει να πιάσουν ένα πιο χαμηλόβαθμο τμήμα, ο συντελεστής βαρύτητας δημιούργησε επιπλέον προβλήματα. Για παράδειγμα τα Μαθηματικά στη Θετική είχαν 1,2 συντελεστή, ενώ η Φυσική ή η Χημεία 0,7 που έριχνε τον μέσο όρο του υποψήφιου, με ορισμένους να αποκλείονται από το να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους κάποια στρατιωτική σχολή, σε συνδυασμό με την ΕΒΕ. «Αυτό φέτος είναι τρέλα, τα έκαναν παρά πολύ σύνθετα τα πράγματα» σημείωσε.

Δεν έπρεπε να εφαρμοστεί
Την άποψη πως η φετινή χρονιά δεν προσφερόταν για αλλαγές εξέφρασε υποψήφια του Γενικού Λυκείου Σκιάθου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, αναφέροντας πως θα έπρεπε οι όποιες αλλαγές να γίνονταν από του χρόνου, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που με την ΕΒΕ έχασαν σημαντική ευκαιρία να εισαχθούν εκεί που επιθυμούσαν. «Από τη μία είναι αντιληπτό πως δεν γίνεται να μπαίνουν στα ΑΕΙ υποψήφιοι με πολύ χαμηλές επιδόσεις, όμως, από την άλλη η ΕΒΕ στέρησε τη δυνατότητα από πολύ καλούς μαθητές να μπουν εκεί που ήθελαν» τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το