Ελλάδα

Υποψήφιοι… serial killers όσοι κακοποιούν ζώα

Κατακόρυφη άνοδο παρουσίασαν τα κρούσματα κακομεταχείρισης ή ακόμη και κακοποίησης ζώων τον χρόνο που πέρασε.

Την ίδια ώρα και η νομοθεσία για τη «σκληρότητα» που αντιμετωπίζουν κάποιοι τα ζώα, είτε αυτά είναι κατοικίδια είτε αδέσποτα, γίνεται πιο αυστηρή, με πιο πρόσφατη την καταδίκη άνδρα στην Κρήτη προ ημερών, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ!

231 δικογραφίες σχηματίστηκαν μέσα στο 2016, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για κακή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Από αυτές τις υποθέσεις, ήδη 68 πήραν τον δρόμο για το ακροατήριο. Το 2014 ο αριθμός ήταν σαφώς μικρότερος, καθώς «άνοιξαν» 100 δικογραφίες, με 48 υποθέσεις να οδηγούνται σε δίκη, ενώ ίδιος ήταν ο αριθμός το 2015, αφού σχηματίστηκαν 102 δικογραφίες, από τις οποίες 18 έφτασαν στο δικαστήριο. 47 δικογραφίες σχηματίστηκαν το 2015, τη χρονιά που πέρασε όμως έφτασαν τις 191… Το 2016 μάλιστα έγιναν και 50 αφαιρέσεις ζώων από τους κατόχους τους καθώς μετά την καταγγελία και την αυτοψία κρίθηκε ότι δεν είναι κατάλληλοι για… γονείς. Αποκορύφωμα του πόσο διεστραμμένος μπορεί να είναι ο ανθρώπινος νους, οι δικογραφίες που ερευνώνται για παράνομες εξαγωγές ζώων στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με στόχο τη χρησιμοποίησή τους σε… οίκους ανοχής.

Η αστυνομία παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνουν τα τοπικά Α.Τ. σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται παράνομες συμπεριφορές, και ιδιαίτερα μορφές βίας όπως δηλητηριάσεις, κρέμασμα, πνιγμό, ακρωτηριασμό κ.ά. Πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο του Ρεθύμνου καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και 3 μηνών έναν 77χρονο ο οποίος πιάστηκε από τις κάμερες ασφαλείας να θανατώνει γάτες, ταΐζοντάς τις με δηλητήριο.

Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για τη θανάτωση 16 γατιών ενώ του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή ύψους 20.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος και με διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που θανάτωσε, όπως ορίζει ο νόμος 4039/2012. Η μεγαλύτερη «καμπάνα» στα δικαστικά χρονικά επιβλήθηκε σε 69χρονο, για τη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και την κακοποίηση ενός μεγαλύτερου σκύλου, με πρόστιμο 270.000 ευρώ συνολικά.

Το αμερικανικό μήνυμα
Τον περασμένο Ιανουάριο, η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Βιρτζίνια ήρθε στην Ελλάδα, ως καλεσμένη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και χτύπησε το καμπανάκι για τα εγκλήματα που κρύβονται πίσω από την κακοποίηση των ζώων. Σύμφωνα με τη Μισέλ Ουέλς, τα ζώα μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» ως αποδεικτικά στοιχεία για ένα έγκλημα. Από την 1η Ιανουαρίου μάλιστα, το FBI έχει κατατάξει την κακοποίηση των ζώων σε έγκλημα Α’ κατηγορίας, μαζί με την ανθρωποκτονία και τον εμπρησμό. Για την Αμερικανίδα εισαγγελέα, οι κυνομαχίες συνδέονται με πολύ περισσότερα εγκλήματα: βιαιοπραγίες, επιθέσεις, κλοπές, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, διαφθορά δημοσίων λειτουργών, παραμέληση και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, ναρκωτικά, όπλα, ανθρωποκτονίες.

«Δεν ερχόμαστε εδώ για να σας κάνουμε μάθημα φιλοζωίας, αλλά για να δείτε τι κρύβεται πίσω από μία παραμέληση ή κακοποίηση» είπαν οι Αμερικανοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα έρθουν και πάλι στην Ελλάδα τον Μάρτιο για να κάνουν παρουσιάσεις σε 200 αστυνομικούς. «Η έκθεση παιδιών σε κακοποίηση ζώων είναι καθοριστικός παράγοντας της μετέπειτα αποκλίνουσας κοινωνικής συμπεριφοράς τους» είπε με νόημα η Αμερικανίδα εισαγγελέας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το ζώο είναι το πρώτο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας και χρησιμοποιείται για να συμμορφωθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στην ΕΛ.ΑΣ., σε 53 οικογένειες που ερευνήθηκαν για κακοποίηση παιδιού διαπιστώθηκε κακοποίηση ζώου στο 60% των οικογενειών και κακοποίηση ζώου στο 88% των περιπτώσεων όπου υπήρχε σωματική βία κατά παιδιού.

Για την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, κ. Ειρήνη Μολφέση, πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν και νομοθετικά αλλά και γύρω από την ενημέρωση των πολιτών.

«Το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι καλό, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Στη συνέχεια χρειάζεται αδιάλειπτη εφαρμογή του νόμου με σοβαρή παρακολούθηση από τη διοίκηση και τέλος, χρειάζονται εισαγγελείς που να γνωρίζουν το συγκεκριμένο αντικείμενο, αυτό σημαίνει ότι οι εισαγγελείς πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά. Στην Αμερική, έχει ξεκινήσει συστηματική εκπαίδευση εισαγγελέων στα θέματα κακοποίησης και δικαίου ζώων. Οχι για λόγους φιλευσπλαχνίας ή φιλοζωίας, αλλά για την προστασία της κοινωνίας, επειδή έχει καταστεί σαφές ότι η βια κατά των ζώων είναι στενά συνυφασμένη με τη βια κατά των ανθρώπων» τονίζει η κ. Μολφέση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παιδοψυχολόγος κ. Νέλλη Θεοδοσίου: «Οταν μέσα στο σπίτι ενός παιδιού επικρατούν ηρεμία και αποδοχή, το παιδί συμπεριφέρεται καλά στο κατοικίδιό του. Οταν τα πράγματα είναι διαφορετικά, βλέπουμε το παιδί να ξεσπάει στο ζώο του. Την ίδια συμπεριφορά θα βιώσουν και οι φίλοι του στο σχολείο», εξηγεί.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ
Οι επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο ότι το ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που κακοποιούν ζώα είναι αντίστοιχο ατόμων που κακοποιούν ανθρώπους. Μάλιστα, οι κατά συρροή δολοφόνοι έχουν στο ενεργητικό τους και κακοποιήσεις ζώων, και στην πλειονότητά τους είναι άνδρες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το