Ελλάδα

«Υπολείμματα» των Πυρήνων με… δοκιμασμένη συνταγή

Νέα γενιά «Πυρήνων της Φωτιάς» ή «υπολείμματα»; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να δώσουν απάντηση οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., μετά τα δύο τρομο-δέματα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στο συμπέρασμα που φέρονται να έχουν καταλήξει είναι ότι πρόκειται για ενέργειες μεγάλου συμβολισμού, με σκοπό να προκαλέσουν επικοινωνιακό αντίκτυπο.

Η αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι αξιολογείται ως σοβαρή, αλλά εκτιμάται ότι εκτελέστηκε από ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης, με χαμηλή επιχειρησιακή δυνατότητα. Το σχέδιο «Νέμεσις ? Πράξις 2», όπως το ονομάζουν οι «Πυρήνες της Φωτιάς», είχε μεγάλο αντίκτυπο σε Ελλάδα και εξωτερικό και πέτυχε τον στόχο του. Ομως η υλοποίησή του φαίνεται να μην έγινε από μέλη που ανήκουν στο λεγόμενο αντάρτικο πόλης και έχουν τη γνώση και τα μέσα να εκτελέσουν μεγάλης κλίμακας χτύπημα. «Ουρές της παλιάς τρομοκρατίας που θέλει να δείξει ότι ακόμη υπάρχει» δήλωσε για τις δύο επιθέσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. «Η συγκεκριμένη οργάνωση φαίνεται έχει κάποια υπολείμματα απέξω και προσπαθούν να δείξουν ότι ακόμη υπάρχουν και πιθανόν να υπήρξε και κάποια συνεννόηση με κάποιους προς τα έξω. Ομως μου φαίνεται ότι είναι εναγώνιες προσπάθειες να δείξουν ότι ακόμη υπάρχουν, ότι δεν τελείωσαν όπως λένε και δεν έχουν φυσικά καμία κοινωνική αποδοχή» πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι η τεχνική των παγιδευμένων δεμάτων «δείχνει ανθρώπους που έχουν αντίληψη και πολιτική και τεχνική παιδικής κατηγορίας και μακάρι να καταλάβουν ότι οι κοινωνικές αλλαγές δεν γίνονται ούτε με πυροτεχνήματα, ούτε με βεγγαλικά, ούτε με τραυματισμούς ανθρώπων».

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής διαπιστώνουν ?από τα μέχρι τώρα στοιχεία? αυτοσχέδιους μηχανισμούς που θυμίζουν την περίοδο 2009-2010, όταν οι «Πυρήνες της Φωτιάς» είχαν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα «σχέδια» αυτής της περιόδου φαίνεται πως «ξεπατίκωσαν» οι κατασκευαστές των τρομο-δεμάτων, χρησιμοποιώντας ως ύλη ανάφλεξης πυρίτιδα προερχόμενη από βεγγαλικά.

Οι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί φέρονται να είχαν τοποθετηθεί σε κούφιο βιβλίο (σκισμένες σελίδες) με έναν κύλινδρο με πυρίτιδα στο εσωτερικό του, που αναφλέγεται κατά το άνοιγμα του δέματος. Κατά άλλες πληροφορίες, οι μηχανισμοί περιελάμβαναν μανταλάκι, καλώδιο, μία μικρή μπαταρία και μία αντίσταση ηλεκτρικής λυχνίας, με το κύκλωμα ανάφλεξης να πυροδοτείται όταν το μανταλάκι τραβιέται κατά το άνοιγμα του φακέλου.

Ερωτήματα
Ωστόσο, παρόμοιος τρόπος κατασκευής αυτοσχέδιου μηχανισμού έχει χρησιμοποιηθεί ξανά από τους «Πυρήνες της Φωτιάς», γεγονός που αφήνει ερωτήματα για τον «κατασκευαστή» των τρομο-δεμάτων σε Σόιμπλε και ΔΝΤ και κατά πόσον αυτός είναι «άπειρος» δράστης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Απριλίου 2014 η οργάνωση είχε στείλει βιβλίο-βόμβα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας. Το παγιδευμένο δέμα όμως είχε γίνει αντιληπτό από τους αστυνομικούς και τα ΤΕΕΜ είχαν προχωρήσει σε εξουδετέρωση του μηχανισμού. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που διενεργεί την προανάκριση για την αποστολή των δύο παγιδευμένων δεμάτων, συνεργάζεται στενά με τις γαλλικές και γερμανικές Αρχές, ώστε να συγκεντρώσει στοιχεία που ενδεχομένως δώσουν κατεύθυνση στις έρευνες. Καλά πληροφορημένες πηγές του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι οι γερμανικές Αρχές έχουν παραδώσει αρκετά στοιχεία και σημαντικές λεπτομέρειες για τον μηχανισμό, καθώς εκεί το δέμα ήταν άθικτο.

Το τρομοπακέτο εξετάζεται από τα γερμανικά εγκληματολογικά εργαστήρια για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό και τα αποτελέσματα αναμένεται να αποσταλούν στην Αθήνα για να διασταυρωθούν με τις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. Σις γιάφκες των «Πυρήνων» έχουν βρεθεί κατά καιρούς διάφορα αταυτοποίητα αποτυπώματα και στην περίπτωση που υπάρξει εντοπισμός DNA ή/και αποτυπωμάτων, θα μπορέσει να συγκριθεί με το CODIS (βάση γενετικών δειγμάτων) των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα τρομο-δέματα δεν έχει αποκλειστεί εντελώς, ωστόσο φαίνεται να έχει απομακρυνθεί μετά και τις εξαντλητικές έρευνες της Αστυνομίας σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και τη συμβεβλημένη ιδιωτική εταιρεία στο «Ελ. Βενιζέλος», πιστοποιημένη να πραγματοποιεί τους ελέγχους στα μηχανήματα X-RAY.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν τα μηχανήματα και ο τρόπος ελέγχου των δεμάτων, ώστε να εντοπιστούν τα κενά ασφαλείας στο υπάρχον σύστημα και να διαπιστωθεί πώς πέρασαν οι μηχανισμοί και η πυρίτιδα χωρίς να χτυπήσει συναγερμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πακέτα πέρασαν και από τα μέτρα ασφαλείας των Γάλλων και των Γερμανών, καθώς δεν ανιχνεύθηκε ούτε εκεί η πυρίτιδα.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Πηγή της Κατεχάκη αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για αυξημένη προσοχή και πλέον διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός στην Ευρώπη για την αφρικανική σκόνη – 180.000 τόνοι άμμου κάλυψαν τον ουρανό της Ελβετίας – Δείτε φωτογραφίες

Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή,…

30 Μαρτίου 2024

AT&T: Μαζική διαρροή δεδομένων πελατών – Επηρεάστηκαν 73 εκατ. χρήστες

Η AT&T προχώρησε σε αλλαγή κωδικών πρόσβασης λογαριασμών για εκατομμύρια πελάτες της αυτή την εβδομάδα,…

30 Μαρτίου 2024

Λύγισε στη δεύτερη παράταση από τον Εθνικό Π. η Νίκη με 92-97

Μόνο αδιάφορο δεν ήταν το παιχνίδι μεταξύ Νίκη και Εθνικού στο Κλειστό Ν. Ιωνίας για…

30 Μαρτίου 2024

Θέμα στον Guardian το σχέδιο για υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής

Θέμα στο βρετανικό Guardian έγινε το σχέδιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για υποχρεωτική εκτέλεση…

30 Μαρτίου 2024

Κολωνός: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά – Πότε θα ξέρουμε τις τελικές ποινές

Τη Δευτέρα θα αποφασίσει το δικαστήριο αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 19 καταδικασθέντες για την…

30 Μαρτίου 2024

Δυτική Όχθη: Νεκρός ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων

'Ενας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κι ένα άλλο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά σε…

30 Μαρτίου 2024