Τοπικά

Υπολειτουργεί η Βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών λόγω οικονομικών προβλημάτων

Υπολειτουργεί αυτές τις μέρες η Βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών επί της οδού Δημητριάδος με τη μεγάλη ιστορία, λόγω των ευρύτερων οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από τους απανωτούς φόρους και στο πλάνο του διοικητικού συμβουλίου είναι να παραμένει ανοικτή λιγότερες ώρες καθημερινά.
Η βιβλιοθήκη που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Θρησκευτικοφιλολογικού Συλλόγου Τρεις Ιεράρχες έκλεισε για τις καλοκαιρινές διακοπές στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι και τότε το ωράριο λειτουργίας ήταν από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Παραδοσιακά τον Αύγουστο παρέμενε κλειστή και από την 1η Σεπτεμβρίου επρόκειτο να ανοίξει ξανά για το κοινό.
Αυτό συνέβη με προβλήματα, καθώς λόγω οικονομικών δυσχερειών η βιβλιοθήκη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου υπολειτουργεί. Ο υπάλληλος που υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια στη βιβλιοθήκη αποχώρησε και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργεί η βιβλιοθήκη πάντα το απόγευμα αντί για τέσσερις ώρες, δύο ώρες. Πάντως οριστικές αποφάσεις θα παρθούν σε λίγες μέρες, όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Τα έσοδα της βιβλιοθήκης είναι περιορισμένα, ενώ μέσα στην κρίση κόπηκε και μια μικρή μηνιαία χρηματοδότηση που υπήρχε από το υπουργείο Πολιτισμού και έδινε μια «ανάσα». Την ίδια στιγμή οι υψηλοί φόροι είναι εξοντωτικοί.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Θεοχάρης Γραμμενής είπε πως «οι υψηλοί φόροι, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ έχουν προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες και έτσι η Βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών υπολειτουργεί αυτές τις μέρες. Θα αποφασίσουμε εντός ημερών το νέο πλαίσιο λειτουργίας της, πιθανότατα να λειτουργεί καθημερινά δύο ώρες, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. Εμείς ως σύλλογος κάνουμε έκκληση στην τοπική κοινωνία να στηρίξει την Βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών με την πλούσια ιστορία και τους χιλιάδες τόμους που διαθέτει».

Η Βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1911, ενώ ο σύλλογος που την εποπτεύει ιδρύθηκε το 1907. Πρόκειται για μια κιβωτό της γνώσης και του πολιτισμού, όπου μέσα από το πλούσιο αρχείο των τοπικών εφημερίδων που διαθέτει, καταγράφει την ιστορία του τόπου μας στον 20ο και τον 21ο αιώνα.
Ο φιλόλογος κ. Γιάννης Πατρίκος που από το 1973 έχει αφοσιωθεί στη λειτουργία της βιβλιοθήκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή η βιβλιοθήκη διαθέτει κοντά στους 30.000 τόμους βιβλίων, ενώ η πρώτη εφημερίδα που κρατά στο πλούσιο αρχείο της είναι από το 1907.
Τα τελευταία χρόνια στη βιβλιοθήκη απευθύνονταν κυρίως ερευνητές και επιστήμονες που ήθελαν να μελετήσουν τις εφημερίδες και να χρησιμοποιήσουν τα δημοσιεύματα ως ντοκουμέντα και πηγές.
Παλιότερα τα έδρανα που βρίσκονται στο ισόγειο γέμιζαν από νέους και μεγαλύτερους που ήθελαν να διαβάσουν εκεί κάποιο βιβλίο που τους ενδιέφερε.
Η βιβλιοθήκη κράτησε ζωντανό τον πολιτιστικό χαρακτήρα της φιλοξενώντας συχνά εκδηλώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το