Τοπικά

Υπογράφονται οι συμβάσεις με εργοδότες- Αρχίζει σήμερα το πρόγραμμα μαθητείας στα ΕΠΑΛ Μαγνησίας

Από σήμερα ξεκινούν οι υπογραφές των συμβάσεων των αποφοίτων ΕΠΑΛ με τους εργοδότες προκειμένου να εργαστούν σε επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταλυκειακό έτος-Τάξη μαθητείας στην Ελλάδα».
Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν δέκα τμήματα σε διάφορες ειδικότητες και Λύκεια. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας ίσως ξεπεράσει τις 100, καθώς εκτός από τις 90 περίπου, που είναι ήδη καλυμμένες από φορείς και επιχειρήσεις, υπάρχουν και άλλες, στις οποίες οι μαθητευόμενοι έχουν έρθει σε προσωπική συμφωνία με τον ιδιώτη εργοδότη.
Πιο αναλυτικά στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα: Ένα τμήμα διοίκησης και οικονομίας στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου, τέσσερα τμήματα στο ΕΠΑΛ Αλμυρού, όπως τεχνικός ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, τεχνικός οχημάτων και βοηθός βρεφονηπιοκόμων, ένα τμήμα στο ΕΠΑΛ Αγριάς στην οικονομία και διοίκηση, δύο Τμήματα στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, δηλαδή τεχνικός φυτικής εφαρμογής και βοηθός νοσηλευτή, ένα τμήμα στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας που αφορά τον τεχνικό ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και ένα τμήμα στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας που αφορά τον τεχνικό οχημάτων.
Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα εργαστούν για εννιά μήνες και οι αποδοχές του μήνα ανέρχονται μεταξύ 300-400 ευρώ.
Για τέσσερις ημέρες οι μαθητές θα εργάζονται στους χώρους επιχειρήσεων και των Δήμων ή των Κλινικών, ενώ για μια μέρα την εβδομάδα θα κάνουν το εργαστηριακό τους μάθημα στο ΕΠΑΛ.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τονίστηκε πως «από σήμερα ξεκινά η υπογραφή των συμβάσεων με τους εργοδότες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Είναι η δεύτερη φορά που στη Μαγνησία υλοποιείται το πρόγραμμα και σύμφωνα με τα στοιχεία οι θέσεις εργασίας που δόθηκαν, είναι περισσότερες από πέρυσι».
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι διευθυντές, αλλά και οι καθηγητές επικοινωνούσαν με επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Η πρώτη φάση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ ολοκληρώνεται εντός των ημερών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» θα πραγματοποιηθούν:
Α. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας διακοσίων τριών ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία ημέρα την εβδομάδα για επτά διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.).
Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας», διάρκειας είκοσι οκτώ ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες για 9 μήνες.
Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπου για τους κάτω των 25 ετών ανέρχεται σε 22,83 ευρώ, ήτοι 17,12 ευρώ και για τους άνω των 25 ετών 26,18 ήτοι 19,64. Η επιδότηση για τους κάτω των 25 ετών είναι 11 ευρώ ανά ημέρα εργασίας και για τους άνω των 25 ετών 14 ευρώ ανά ημέρα εργασίας αντίστοιχα. Τα ποσά των επιδοτήσεων προέρχονται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο και καταβάλλονται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα Παιδείας / Ειδικός Λογαριασμός του ΥΠΠΕΘ στους μαθητευόμενους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το