Πολιτισμός

«Υποδέχεται» το 2018 με καλαίσθητο ημερολόγιο – Με τον μεταξοτύπη Γ.Κοτσαΐτη συνεργάζεται φέτος το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

Ο Γιώργος Κοτσαΐτης, 85 χρόνων σήμερα, θεωρείται ένας από τους καλύτερους μάστορες μεταξοτυπίας. Στο εργαστήριο που είχε για πολλές δεκαετίες στον Πειραιά, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον ανιψιό του Αντώνη Παληκαρώνα, φημιζόταν για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, ενώ συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και πολλές γκαλερί της Αθήνας. Ο Θεσσαλονικιός μεταξοτύπης την προσεχή Τρίτη 12 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στον Βόλο, με αφορμή την παρουσίαση του ημερολογίου της νέας χρονιάς από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου, το οποίο τον Μάρτιο του 2018 θα συμπληρώσει δέκα χρόνια λειτουργίας, αφιέρωσαν το ημερολόγιο στον «αειθαλή» τυπογράφο επιλέγοντας συνολικά 23 μεταξοτυπίες του Γιώργου Κοτσαΐτη που δημιούργησε στο εργαστήριό του από έργα 14 ζωγράφων και πιο συγκεκριμένα των Αγήνορα Αστεριάδη, Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Γουναρόπουλο, Ηλία Δεκουλάκου, Βασίλη Θεοχαράκη, Λευτέρη Κανακάκη, Χρίστου Καρά, Φώτη Κόντογλου, Γιώργου Σικελιώτη, Σωτήρη Σόρογκα, Γιώργου Σταθόπουλου, Θανάση Στεφόπουλου, Α. Τάσσου και Γιάννη Τσαρούχη.

Το καλαίσθητο εξώφυλλο του ημερολογίου που κυκλοφόρησε για τη νέα χρονιά το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, απεικονίζει έργο του Λαρισαίου ζωγράφου Αγήνορα Αστεριάδη

Η επιλογή των καλλιτεχνών δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για τους εκφραστικότερους ζωγράφους της λεγόμενης «Γενιάς του τριάντα», αλλά και της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο Βασίλης Θεοχαράκης, γόνος μίας από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας και ο Χρίστος Καράς (αμφότεροι γεννημένοι το 1930 σε Πειραιά και Τρίκαλα αντίστοιχα), μαζί με τον 81χρονο Σωτήρη Σόρογκα, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συμπληρώνουν την τριάδα των ζωγράφων που βρίσκονται εν ζωή. Μάλιστα, ο τελευταίος, ο οποίος παρότρυνε τη συνεργασία με τον Κοτσαΐτη, θα είναι ένας εκ των δύο ομιλητών και μαζί με τον διευθυντή εικαστικών του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Τάκη Μαυρωτά, θα μιλήσουν για την εφετινή έκδοση του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Η πρώτη παρουσίαση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 9/12 στην Αθήνα και στις 12/12 θα πάρει σειρά ο Βόλος, όπου θα μιλήσουν η ιστορικός Τέχνης Χρύσα Δραντάκη και ο Γιώργος Κοτσαΐτης στο βιβλιοχαρτοπωλείο «Χάρτα».

Ρίχνοντας μία ματιά στα ημερολόγια που κυκλοφόρησαν τα προηγούμενα χρόνια, βλέπουμε πως οι επικεφαλής του Μουσείου, που έχει έδρα την Άνω Γατζέα, επέλεγαν έναν ζωγράφο κάθε φορά. Η αρχή έγινε το 2010 με τον Δημήτρη Μοράρο, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι και στο Παρίσι. Έργα του Βολιώτη ζωγράφου κόσμησαν τα ημερολόγια που κυκλοφόρησαν το 2012, 2013 και 2016, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν η Ελένη Τζώρτζη (2011), η Γαλλο-γερμανίδα χαράκτρια Νόρα Ανταμό που ζει μόνιμα τα τελευταία 14 χρόνια στα Άνω Λεχώνια (2014), ο Σωτήρης Σόρογκας (2015) και ο Βαγγέλης Διονάς (2017).

«Τιμούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος αυτός που κάνει, απαιτεί μεγάλη μαστοριά και τέχνη», σχολίασαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου για τον Γιώργο Κοτσαΐτη, ενώ στο εισαγωγικό σημείωμα μπορούμε να διαβάσουμε χαρακτηριστικά για τον Μακεδόνα μεταξοτύπη: «Η φήμη του έγινε γνωστή και σε άλλες χώρες και πολλοί καλλιτέχνες τον επισκέπτονταν στον καλλιτεχνικό του χώρο στον Πειραιά. Η αγάπη και το μεράκι του Γιώργου Κοτσαΐτη για τη δουλειά του, ήταν κάτι που τον χαρακτήριζε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το