Ελλάδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στην τελική ευθεία το πόρισμα για γιατρούς και νοσηλευτές

Η απροθυμία μερίδας του πληθυσμού να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάσει την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και της Σοφίας Φασουλάκη, θα γίνει πράξη πολύ πριν τον Οκτώβριο, όπως στην αρχή συζητούνταν, για συγκεκριμένες ομάδες.

Σε λίγες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται η επιτροπή βιοηθικής να παραδώσει στα χέρια της κυβέρνησης το πόρισμά της, ώστε ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στις ανάλογες ανακοινώσεις. Ήδη οι αρμόδιοι φορείς έχουν συνεδριάσει πολλές φορές και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, όπως γιατρούς, νοσηλευτές και ανθρώπους που εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει ομοφωνία σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων δε θα αργήσει να έρθει.

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και προσωπικό υγείας
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα και στο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων. Ο πρωθυπουργός κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τονίζοντας πως η συζήτηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Tην Τρίτη 8 Ιουνίου, όμως έκανε σαφή αναφορά, τονίζοντας πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες, το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, όπως θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη, ότι “δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ”, είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το