Ελλάδα

Υπό την εποπτεία του Εφετείου η έρευνα για τις συνομιλίες Μιωνή – Παππά

Στο μικροσκόπιο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Μωραϊτάκη, μπαίνει η έρευνα για τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που παρέδωσε ο επιχειρηματίας, Σάμπυ Μιωνής, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αλλά και άλλες συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από έγγραφο που έστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μωραϊτάκη, ζητώντας του να έχει ο ίδιος την εποπτεία των εισαγγελικών ερευνών, προκειμένου να ερευνηθούν προσηκόντως όλες οι πλευρές τους και κατ΄εφαρμογή της σχετικής διάταξης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζεται ότι: «Η ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, που έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας Εφετών, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που ενήργησε είτε αρχειοθετεί την υπόθεση – εφόσον στο μεταξύ ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών δεν έχει κινήσει την ποινική δίωξη για την ίδια πράξη είτε παραγγέλλει να κινηθεί η ποινική δίωξη. Το ίδιο δικαίωμα – χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων – έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί, επίσης, σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το