Οικονομία

Υπέρβαση 21% στα έσοδα τον Οκτώβριο

Σημαντική υπέρβαση των εσόδων καταγράφτηκε για το μήνα Οκτώβριο, με αποτέλεσμα το δεκάμηνο από τον Ιανουάριο να παρουσιάζει υπέρβαση κατά 2,32 δισ. ευρώ από το στόχο του προϋπολογισμού.

Αυτό δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΓΓΔΕ, που είδαν σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας.
Ειδικότερα από τα προσωρινά στοιχεία προκύπτει ότι:
α) Τα καθαρά έσοδα για τον μήνα Οκτώβριο ξεπέρασαν κατά 835 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού.
β) Σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουάριος- Οκτώβριος) τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα είναι 2,32 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού για το 10μηνο.
γ) Σε επίπεδο Οκτωβρίου τα καθαρά έσοδα είναι 21,37% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού.
δ) Σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουαρίου- Οκτωβρίου) τα καθαρά έσοδα είναι 6,16% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η υπέρβαση των εσόδων φαίνεται να συνδέεται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ, μετά το μπαράζ φορολογικών ελέγχων της ΓΓΔΕ το καλοκαίρι και την δραστική αύξηση της εισπραξιμότητας.

Προφανώς σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αν και σε ένα μεγάλο μέρος τους οι αυξημένες εισπράξεις είχαν προϋπολογιστεί, όσον αφορά την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, ίσως όχι τόσο όμως, εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης του κανονικού συντελεστή στο 24%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο υποβάλλονταν περιοδικές δηλώσεις τριμήνου από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν υπήρχε άλλη «βαριά» φορολογική υποχρέωση πέραν της δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Η επόμενη δόση φόρου εισοδήματος αναμένεται να εισπραχθεί τον τρέχοντα μήνα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το