Πολιτισμός

Υπερθέαμα από τον Ομιλο Ερευνών Πηλίου σε μία μοναδική βραδιά ελληνικής παράδοσης

«Της ξενιτιάς τα βάσανα εγώ θα τραγουδήσω…..» ήταν ο τίτλος της μεγάλης μουσικοχορευτικής βραδιάς που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από τον Ομιλο Ερευνών Πηλίου, αφιέρωμα για τα 33 χρόνια της συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στην ελληνική παράδοση από τα μέλη του Ομίλου.
Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στο Βόλο, κατακλύσθηκε και όλοι με θέρμη χειροκρότησαν τους συντελεστές του τρίωρου αφιερώματος, που προσέφεραν αλησμόνητα τραγούδια, πολλούς ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τις θαυμάσιες φορεσιές από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και της Μικράς Ασίας.


Περίπου 300 χορευτές, πολυπληθής χορωδία και μία εκπληκτική ορχήστρα παρουσίασαν μία μοναδικά καλοδουλεμένη παράσταση.
Τραγούδια όπως το «Τσιβαέρι», «Ξένος ήμουν και ήρθα τώρα», «Γιάννη μου το μαντήλι σου», «Του ναύτη η μάνα», «Σαν πας πουλ μ’ στην ξενιτιά», «Ξενιτεμένου μου πουλί», «Σαν πας στην ξενιτιά», «Καρσιλαμάς» και πολλά άλλα παρουσιάστηκαν σε μία εξαιρετική εκτέλεση από τους τραγουδιστές και τους χορωδούς του Ομίλου, ενώ οι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προσφέροντας θέαμα, αλλά και γνώση. Εντυπωσιακές ήταν όλες οι φορεσιές των χορευτών, οι οποίοι εκτέλεσαν με πολύ επαγγελματισμό χορούς από την Ηπειρο, την Θεσσαλία, το Πήλιο, την Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά και φυσικά από τον Πόντο και την Μικρά Ασία.


Ολοι τους παρακολουθούν μαθήματα στον Ομιλο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους από τους δασκάλους και εκπαιδευτές που έχουν μεγάλη εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο.
Χορευτές όλων των ηλικιών, μικρά παιδάκια του νηπιαγωγείου έως και ηλικιωμένοι χόρεψαν με πολύ χάρη και ταλέντο δείχνοντας ότι η ελληνική παράδοση είναι εδώ, ζωντανή και έτσι πρέπει να παραμείνει…


Στην συνεχή προσπάθεια του Ομίλου για την διατήρηση αυτής της παράδοσης αναφέρθηκε η πρόεδρος κ. Κατερίνα Τσελεπή, επισημαίνοντας ότι ο Ομίλος ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1985 από Πηρειορείτες με ζήλο πάνω στα πολιτιστικά θέματα και συνεχίζεται με νέους της περιοχής που προσπαθούν να διατηρήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και να ανυψώσουν το πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.


Ακρως εντυπωσιακή και μεγάλης αξίας είναι η ιματιοθήκη του Ομίλου, αλλά και άλλου υλικού, που σκοπός είναι –όπως ανέφερε η πρόεδρος- κάποτε να φιλοξενηθεί σε Λαογραφικό Μουσείο.
Για την προσφορά του έχει δεχτεί πολλές τιμητικές διακρίσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους Ροταριανούς Ομίλους Βορείου Ελλάδος και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη χρυσή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για την άψογη πολιτιστική – τουριστική προβολή της χώρας μας.


Από τον Οκτώβριο του 2001 στον όμιλο ιδρύθηκε και λειτουργεί Γυναικεία Μονοφωνική Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού. Αποτελείται από 40 περίπου μέλη τα οποία με πολύ αγάπη και μεράκι υπηρετούν τα παραδοσιακά μας τραγούδια που αναμφισβήτητα εκφράζουν με τον αυθεντικότερο τρόπο τους πόθους και τα συναισθήματα του Ελληνικού λαού και μεταφέρονται μέσα από την προφορική παράδοση, σαν ιερή σκυτάλη από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά.

Η καλλιτεχνική ενασχόληση της χορωδίας αφορά παραδοσιακά τραγούδια από ολόκληρο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο αλλά και την Μικρά Ασία, όπως τονίσθηκε. Η χορωδία μάλιστα του Ομίλου Ερευνών Πηλίου πρόσφατα κυκλοφόρησε διπλό συλλεκτικό CD που καταγράφει τραγούδια του γάμου από όλη την Ελλάδα την Μικρά Ασία, την Κύπρο και τον Πόντο.


Η ευαισθησία και ο σεβασμός για την παράδοση, καθώς και η ανταπόκριση νέων ανθρώπων στις προσπάθειες του συλλόγου μας, μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε το έργο της διατήρησης των εθνικών χαρακτηριστικών που μας διαφοροποιούν και συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, υπογραμμίσθηκε από τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση συνοδεύτηκε με σπάνιες φωτογραφίες που προβάλλονταν καθ’ όλη την διάρκεια των χορών και των τραγουδιών με θέμα την ξενιτιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το