Οικονομία

Το υπερταμείο αγκάθι για τα 2,8 δισ.

Εναν αγώνα «σπριντ» προκειμένου να κλείσουν εντός δεκαημέρου τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.

Η εβδομάδα των επαφών με το κουαρτέτο άφησε εκκρεμή ζητήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τηλεδιασκέψεις και με αποστολή αναλυτικών στοιχείων που θα τεκμηριώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο με τα εκκρεμή θέματα θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας, με στόχο να ψηφιστεί πριν από το EuroWorking Group στις 29 του μήνα. Σε αυτή την περίπτωση η εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων θα εγκριθεί επισήμως στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Περιθώρια για άλλη καθυστέρηση δεν υπάρχουν, καθώς η κατάσταση περιπλέκεται αν δεν εκταμιευτούν τα χρήματα εντός του Οκτωβρίου (θα απαιτούνται νέες εγκρίσεις από Κοινοβούλια). Οσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, αυτή θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου, καθώς μέχρι τότε υπάρχουν κλεισμένα «ραντεβού» που δεν επιτρέπουν επιτάχυνση των διαδικασιών.

Η σύνοδος του ΔΝΤ
Στις αρχές Οκτωβρίου οι βασικοί «παίκτες» θα βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επομένως δεν είναι δυνατόν το ίδιο διάστημα να γίνονται συζητήσεις στην Αθήνα. Στη συνέχεια ακολουθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου και από πολιτική σκοπιά το διάστημα αυτό δεν προσφέρεται για διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο.

Πάντως, πριν ανοίξει η δεύτερη αξιολόγηση, πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και την προηγούμενη εβδομάδα οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο (Ευκ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης και Γ. Χουλιαράκης) είχαν καθημερινά ραντεβού στο Hilton. Για μια σειρά θεμάτων θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω στοιχεία.

Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα προχωρά, ενώ μετά τις αρχικές ενστάσεις σημειώθηκε κάποια πρόοδος -σύμφωνα με πληροφορίες- στο θέμα με τα αδήλωτα κεφάλαια. Οσον αφορά στη σύμβαση για το Ελληνικό, αυτή έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη.

«Πάγο» βάζουν οι δανειστές στην καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και το θέμα παραπέμπεται σε τηλεδιασκέψεις. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως το θέμα παραμένει υπό εξέταση, ενώ να σημειωθεί πως δεν συνδέεται με τα προαπαιτούμενα.

Στο Ασφαλιστικό οι διατάξεις για τα τρία εκκρεμή θέματα της πρώτης αξιολόγησης (εισφορές υγείας, τουριστικά καταλύματα σε μικρούς δήμους και εξαγορά πλασματικών ετών) είναι ήδη έτοιμες και θα περάσουν με το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία.

Σε τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί εκ νέου το «πάγωμα» των οφειλών στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και το θέμα των επαγγελματιών ταμείων. Μία πρώτη συζήτηση έγινε για τα εργασιακά, ωστόσο το θέμα αυτό είναι στη δεύτερη αξιολόγηση και επομένως δεν απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Στο σκέλος που αφορά τις προνοιακές παροχές και ειδικότερα το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η συζήτηση με το κουαρτέτο επικεντρώθηκε στο πώς θα εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για την υλοποίηση του σχεδίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε στους δανειστές το κυβερνητικό σχέδιο για επανεξέταση κωδικό προς κωδικό των χρημάτων των υπουργείων.

Η «επιχείρηση» ξεκινά πιλοτικά από τρία υπουργεία (Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού) και με βάση το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία θα κρατήσει έξι εβδομάδες. Ο έλεγχος των δαπανών θα γενικευτεί σε όλα τα υπουργεία την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ ανάλογες δράσεις -τα λεγόμενα «spending reviews»- εφαρμόζονται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Διερευνητική συνάντηση
Ενα από τα βασικά «αγκάθια» των συζητήσεων είναι το υπερταμείο, καθώς τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν πρέπει να είναι αποδεκτά τόσο από το κουαρτέτο όσο και από την ελληνική πλευρά. Για το θέμα αυτό οι συζητήσεις επρόκειτο να συνεχιστούν αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται μία διερευνητική συνάντηση των προσώπων που έχουν προταθεί από τις δύο πλευρές.

Η επιλογή των προσώπων πρέπει να κλείσει άμεσα, καθώς στη συνέχεια πρέπει να αποφασιστεί ποιες ΔΕΚΟ θα είναι στο δεύτερο «κύμα». Για επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου έχει προταθεί ο Γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ, που έχει διετελέσει στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης φαίνεται πως έχει προταθεί από το κουαρτέτο και ο Ισπανός Ν. Βεγκάρα.

Ωστόσο, για να βγει λευκός καπνός θα πρέπει οι δανειστές να δεχτούν τα πρόσωπα που προτείνει η ελληνική πλευρά. Για το θέμα αυτό δεν είχε υπάρξει μέχρι την Παρασκευή συμφωνία, ωστόσο το θέμα θα λυθεί άμεσα, όπως τόνιζε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν στην ελληνική πλευρά ήταν ο Γ. Σταμπούλης (λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), η Ολ. Χαρίτου (με θητεία στον τραπεζικό τομέα, στη συνέχεια είχε θέση αμισθί συμβούλου σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και είναι παντρεμένη με τον Χ. Παπαδόπουλο) και ο Γ. Ταβλάς (μέλος στο διοικητικό συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος).

• “Θα υπάρξουν εκπλήξεις”
Επίσημες ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ταμείο και τα ονόματα που έχουν προταθεί από όλες τις πλευρές δεν έχουν γίνει. Μάλιστα, την Παρασκευή το βράδυ πηγή που γνωρίζει το θέμα έλεγε πως θα υπάρξουν εκπλήξεις στην τελική σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου του ταμείου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το