Αθλητισμός

«Υπερήφανοι που τιμήσαμε την Ελλάδα» – Οι Βολιώτες παγκόσμιοι πρωταθλητές κωπηλασίας μιλούν στη «Θεσσαλία»

Η νέα γενιά της βολιώτικης κωπηλασίας έδωσε δυναμικό «παρών» στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στην πόλη Ρατσίτσε της Τσεχίας. Ο Γρηγόρης Σχιζοδήμος του ΟΕΑ/ΝΑΒ πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ εφήβων. Αμιγώς βολιώτικο ήταν το ελληνικό πλήρωμα στο διπλό σκιφ νεανίδων, που επίσης πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Το αποτελούσαν η Ισμήνη Νόνη του ΝΟΒΑ και η Έλενα Αγιώτη του ΟΕΑ/ΝΑΒ. Τα τρία παιδιά μιλούν σήμερα στη «ΘτΔ» για τη μεγάλη τους επιτυχία και δηλώνουν υπερήφανα που τίμησαν την Ελλάδα.

Ο 18χρονος Γρηγόρης Σχιζοδήμος ασχολείται με την κωπηλασία από το 2012, στον ΟΕΑ/ΝΑΒ. Η πορεία του δεν ήταν στρωμένη με… ροδοπέταλα, αλλά με σκληρή δουλειά έφτασε μέχρι το δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων. Στο ενεργητικό του (όπως και του παρτενέρ του Πέτρου Γκαϊδατζή) καταγράφηκε και το Παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων που έκανε στην κούρσα του ημιτελικού.
Η Ισμήνη Νόνη είναι 16 ετών, ασχολείται με την κωπηλασία οκτώ χρόνια και ανήκει στον ΝΟΒΑ. Μέχρι τώρα είχε δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια σε Βαλκανικούς αγώνες, ενώ φέτος ήρθε και το πρώτο χρυσό σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα, στο σκιφ. Όμως η μεγαλύτερή της επιτυχία δεν είναι άλλη από τη 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων.
Η συναθλήτριά της, Έλενα Αγιώτη, είναι 18 ετών. Αν και μικρή ξεκίνησε να παίζει τένις, τελικά την κέρδισε η κωπηλασία πριν τέσσερα χρόνια, ενώ την τελευταία διετία ασχολείται πιο σοβαρά κάνοντας πρωταθλητισμό στον ΟΕΑ/ΝΑΒ. Η πορεία της είναι ανοδική με αποκορύφωμα το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο.

Σχιζοδήμος: Η καλή «χημεία» συστατικό της επιτυχίας
Μία εβδομάδα από το φινάλε της διοργάνωσης και τα συναισθήματά του Γρηγόρη Σχιζοδήμου δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα: «Ακόμη είμαι λίγο μπερδεμένος. Βλέπω φυσικά ότι έχω στην κατοχή μου ένα ασημένιο μετάλλιο και μέρα με τη μέρα συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για μετάλλιο που πιστοποιεί ότι κατακτήσαμε την 2η θέση στον κόσμο».
Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες τη φετινή χρονιά για τον Βολιώτη κωπηλάτη: «Η χρονιά για μένα ήταν από τις πιο δύσκολες. Αν και έκανα καθημερινά προπόνηση, δεν είχα πολλές ευκαιρίες να συμμετάσχω σε αγώνες. Δεν με καλούσαν σε κοινόβια της Εθνικής ομάδας και μάλιστα χωρίς να καταλαβαίνω τον λόγο. Αυτό με έκανε να πιστεύω ότι δεν θα μετείχα καν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ωστόσο, έκανα κάποια καλά τεστ και τελικά επιλέγηκα μαζί με τον Πέτρο Γκαϊδατζή να εκπροσωπήσουμε τη χώρα στο διπλό σκιφ. Μαζί δουλέψαμε πολύ σκληρά και κυρίως «δέσαμε» ψυχικά. Υπήρξε καλή «χημεία» μεταξύ μας και νομίζω ότι αυτό βγήκε στους αγώνες. Ίσως ήταν και το συστατικό της επιτυχίας».
Οι δύο Έλληνες αθλητές έκαναν Παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό, αλλά σύμφωνα με τον Γρηγόρη Σχιζοδήμο αυτό ίσως τους στοίχισε την πρωτιά στον τελικό: «Καλό ήταν το ρεκόρ, αλλά ίσως να μας κόστισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό. Κάπου εφησυχάσαμε νομίζοντας ότι θα τους κερδίσουμε όλους, ενώ όπως αποδείχθηκε καταναλώσαμε περισσότερες δυνάμεις στον ημιτελικό από όσες έπρεπε. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Γερμανοί και μας κέρδισαν».
Όμως και η 2η θέση είναι τεράστια επιτυχία και πανηγυρίστηκε δεόντως: «Όταν τελείωσε η κούρσα του τελικού αισθανθήκαμε υπέροχα. Ήμασταν πολύ κουρασμένοι, αλλά δεν μας ένοιαζε. Νιώθαμε υπερήφανοι. Έλεγε ο ένας στον άλλον «φίλε, κατάλαβες τι κάναμε μόλις τώρα;».
Ο αθλητής του ΟΕΑ/ΝΑΒ μίλησε ακόμη για τους προπονητές του, αλλά και τους επόμενους στόχους του: «Χρωστάω πολλά στους προπονητές μου Σίμο Σάμιο, Σοφία Τασιού και Όλγα Τσόγκα. Επειδή δεν με καλούσαν στην Εθνική είχα φτάσει σε σημείο να θέλω να τα παρατήσω, αλλά με έπεισαν να μην το κάνω. Με τον δικό τους τρόπο έχουν κάνει τον ΟΕΑ/ΝΑΒ μία δεύτερη οικογένεια, για όλους τους αθλητές του.
Όσον αφορά τους επόμενους προσωπικούς μου στόχους, για την ώρα ελπίζω να με πάρουν στην Εθνική Κ23 και να αγωνιστώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί 1-2 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια υπάρχει και η Ολυμπιάδα Νέων τον Οκτώβριο στο Μπουένος Άιρες. Θα δούμε τι θα γίνει…».

Νόνη: Στο βάθρο μουδιάσαμε, φοβερό το συναίσθημα
Η Ισμήνη Νόνη παραδέχθηκε πως ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιτυχίας: «Μπορώ να πω ότι ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει το μέγεθος της συγκεκριμένης διάκρισης. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου. Ίσως αυτό συμβεί μετά από κάποια χρόνια…».
Όσο για το πώς ήρθε αυτό το μετάλλιο, τόνισε: «Με την Έλενα πηγαίναμε βήμα-βήμα. Αρχικά είχαμε ως στόχο να μπούμε στον ημιτελικό και από εκεί στον τελικό. Εδώ θα πρέπει να πω ότι ο ημιτελικός είχε εξίσου μεγάλο βαθμό δυσκολίας με τον τελικό, καθώς δεν ευνοούσαν οι καιρικές συνθήκες.
Με την πρόκριση στον τελικό την άνευ εξετάσεων είσοδο σε ΑΕΙ, καθώς πριμοδοτούνται οι έξι πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Ωστόσο δεν θέλαμε να δείξουμε ότι πήγαμε σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση μόνο για το «άνευ» και τα δώσαμε όλα στον τελικό για μια θέση στο βάθρο.
Από την εκκίνηση φάνηκε ότι θα είμαστε μέσα στην τριάδα. Βέβαια, υπήρχε ο φόβος μέσα μας, μήπως κάποια πληρώματα κρατούν δυνάμεις για το τέλος. Από την άλλη πλευρά και επειδή είμαστε στην κατηγορία των νεανίδων, όταν μία βάρκα ξεφύγει συνήθως δεν υπάρχει η εμπειρία σε εκείνους που ακολουθούν, που αποδέχονται τη θέση τους, χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο».
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το πλήρωμα της Κίνας, αλλά σύμφωνα με την 16χρονη αθλήτρια θα μπορούσε να καταλήξει σε ελληνικά χέρια: «Έχοντας δει και το βίντεο του αγώνα, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τις Κινέζες, αν είχαμε ακόμη 50 μέτρα και κάναμε και λίγο πιο νωρίς το ανέβασμά μας».
Τα συναισθήματα που άφησε στις αθλήτριες το τέλος της κούρσας, ακόμη είναι δύσκολο να περιγραφούν: «Στον τερματισμό δεν ήξερα τι να κάνω. Έβλεπα την Έλενα να έχει βάλει κλάματα και εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω αν πρώτα είμαι χαρούμενη ή κουρασμένη. Φυσικά, το συναίσθημα της χαράς ήταν αυτό που επικράτησε. Στο βάθρο βλέποντας και την ελληνική σημαία να υψώνεται μουδιάσαμε και οι δύο. Φοβερό το συναίσθημα υπερηφάνειας. Μετά πήραμε και αγκαλιά τους γονείς μας, που και εκείνοι ήταν συγκινημένοι».
Για τον επόμενο στόχο της, η Ισμήνη Νόνη τόνισε: «Ο πιο κοντινός στόχος είναι το Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Για τη νέα χρόνια θέλω να κληθώ ξανά στην Εθνική και να είμαι μόνιμη, ώστε να συμμετάσχω σε όλους τους διεθνείς αγώνες».
Ολοκληρώνοντας, η 16χρονη αθλήτρια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προπονητές της: «Με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ οι προπονητές μου στον ΝΟΒΑ, οι Γιώργος Κουρκούμπας και Ευθύμης Τζούνης. Χωρίς αυτούς δεν θα είχα φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Με προετοίμασαν σωστά και οφείλω να τους ευχαριστήσω. Στην Εθνική είναι άλλο το προπονητικό τιμ και μεταξύ αυτών και ο Βολιώτης Γιώργος Φώτου, που και αυτός με βοήθησε πάρα πολύ ψυχολογικά».

Χαμογελαστή η Ισμήνη Νόνη με το ασημένιο μετάλλιο στα γραφεία της εφημερίδας μας

Αγιώτη: Τεράστια η χαρά και η συγκίνηση
Η Έλενα Αγιώτη τόνισε ότι δεν περίμενε να ζήσει τέτοιες μεγάλες στιγμές: «Ακόμη δεν πιστεύω τι έχουμε καταφέρει. Ίσως όταν φτάσω στα 25 μου να καταλάβω ότι κάναμε κάτι σπουδαίο, όπως μας λένε όλοι αυτές τις ημέρες, όπου δεχόμαστε τα συγχαρητήριά τους. Παλαιότερα έβλεπα τους άλλους να παίρνουν μετάλλια σε ανάλογες διοργανώσεις και δεν περίμενα ότι θα φτάσω σε σημείο να πάρω και εγώ».
Για την πορεία προς το μετάλλιο σχολίασε: «Η πορεία μας με την Ισμήνη προς το μετάλλιο ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Κατ’ αρχάς γίναμε «ζευγάρι» μόλις ένα μήνα πριν τους αγώνες. Πετύχαμε καλούς χρόνους στα δοκιμαστικά και οι ομοσπονδιακοί προπονητές επέλεξαν να αγωνιστούμε μαζί. Δουλέψαμε πάρα πολύ και προχωρήσαμε μαζί βήμα-βήμα. Σε κάθε κούρσα πηγαίναμε και καλύτερα…».
Η ελληνική βάρκα νικήθηκε στον τελικό μόνο από την κινεζική. Σύμφωνα με την Έλενα Αγιώτη, θα μπορούσε να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο: «Το πιστεύω ότι μπορούσαμε να έχουμε περάσει και την Κίνα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν δουλεύαμε πολύ καιρό μαζί με την Ισμήνη, ενώ για πρώτη φορά μετείχαμε και σε αγώνες τέτοιου επιπέδου. Η απειρία ίσως μας στοίχισε το χρυσό… Πάντως και μόνο που περάσαμε στον τελικό, είχαμε πετύχει. Εκεί παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις και τελικά πήραμε τη 2η θέση».
Οι στιγμές στο τέλος της κούρσας και αυτές της απονομής θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη της Βολιώτισσας κωπηλάτριας: «Όταν τελείωσε ο αγώνας και παρά την κούραση η χαρά και η συγκίνηση ήταν τεράστια. Ξέραμε ότι μας έβλεπαν και οι δικοί μας άνθρωποι μια και είχαν ταξιδέψει και τα μέλη των οικογενειών μας. Τους είχαμε κάνει υπερήφανους. Δεν θα ήθελα τίποτε άλλο…».
Για τον επόμενό της στόχο τόνισε: «Δεν βάζω μακροπρόθεσμούς στόχους. Θα προσπαθήσω να ενταχθώ στην Εθνική Κ23, που σε λίγες ημέρες θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».
Τέλος, η 18χρονη αθλήτρια μίλησε και για τους προπονητές της στον ΟΕΑ/ΝΑΒ: «Ο Σίμος Σάμιος, η Σοφία Τασιού και η Όλγα Τσόγκα με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Υπήρχε μία εποχή που δεν με καλούσαν σε κοινόβια της Εθνικής και δεν είχα όρεξη να τραβήξω κουπί. Όμως πίστεψαν σε μένα και με έκαναν να συνεχίσω την προσπάθεια».

Φωτό (πάνω): Γρηγόρης Σχιζοδήμος και Έλενα Αγιώτη ποζάρουν με τα μετάλλια που κατέκτησαν στο Παγκόσμιο 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το