Τοπικά

Υπεράριθμοι νοσηλευόμενοι στις Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου

Με υπεράριθμους νοσηλευόμενους που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τους και σε άλλες Κλινικές, λειτουργούν εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες οι δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου, όπου καθημερινά γίνονται σχεδόν 20 εισαγωγές ασθενών.
Οι δύο Παθολογικές δέχονται ίσως το μεγαλύτερο όγκο ασθενών τόσο στα Επείγοντα και εξωτερικά ιατρεία, όσο και στις Κλινικές για νοσηλεία, με αποτέλεσμα η πληρότητά τους σε νοσηλευόμενους να ξεπερνά μονίμως τους τελευταίους μήνες το 100%.
Η κατάσταση που περιγράφουν οι γιατροί είναι δραματική, καθώς ελλείψει της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οι κάτοικοι του Βόλου και του νομού ευρύτερα συρρέουν στο Νοσοκομείο Βόλου, με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας των επειγόντων περιστατικών να έχει χαθεί.
«Από τους 80 ασθενείς που βλέπουμε στα παθολογικά τμήματα των Επειγόντων, το πολύ οι δέκα να έχουν κάποιο σημείωμα από τον ιδιώτη γιατρό στο πλαίσιο της παραπομπής τους» τονίζει ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής κ. Κώστας Σπυρόπουλος και προσθέτει πως «όλος ο κόσμος με το που έχει μια μικρή ίωση ή κάποιο πυρετό έρχεται κατευθείαν στα Επείγοντα. Αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά, τα οποία δεν αφορούν στο Νοσοκομείο που είναι δευτεροβάθμιος φορέας υγείας».
Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως λόγω αυτής της κατάστασης οι δύο Παθολογικές Κλινικές είναι μονίμως γεμάτες όλο τον χρόνο, ενώ στους τέσσερις μήνες του χειμώνα και τον πρώτο μήνα της άνοιξης λειτουργούν με πληρότητα άνω από το 100%. «Αναγκαζόμαστε και στέλνουμε ασθενείς σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, όπου υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια. Αυτή την περίοδο έχουμε όλων των ειδών τα περιστατικά, όπως από πνευμονίες και ιώσεις μέχρι νευρολογικές παθήσεις, γαστρορραγίες και άλλα. Είναι τόσα πολλά τα περιστατικά που καθημερινά φεύγουμε στις 5 το απόγευμα. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι ανασφάλιστοι που έρχονται και νοσηλεύονται» αναφέρει ο γιατρός.
Ο ίδιος επισημαίνει πως το 20-30% των περιστατικών στις Παθολογικές θα μεταφερόταν σε άλλες Κλινικές, αν λειτουργούσαν η Πνευμονολογική, η Γαστρεντερολογική. Επίσης λόγω της μη εφημέρευσης της ΩΡΛ για κάποιες μέρες τον μήνα, τα περιστατικά τα βλέπουν οι παθολόγοι με όποια ευθύνη συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους.
Αποχώρησαν δύο μόνιμοι γιατροί 
«Τα Επείγοντα έχασαν τον χαρακτήρα τους και έχουν γίνει εξωτερικά ιατρεία» επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος και αναφέρεται και στην ανάγκη μόνιμων προσλήψεων γιατρών και της ανανέωσης των συμβάσεων με τους επικουρικούς γιατρούς.
«Από τις δύο Παθολογικές Κλινικές αποχώρησαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 δύο μόνιμοι γιατροί με μεγάλη εμπειρία και επιστημονική επάρκεια. Τα κενά τους δεν έχουν καλυφθεί. Με τον όγκο δουλειάς που έχουμε, όποιος γιατρός αποχωρεί, αφήνει μεγάλο κενό. Πρέπει να γίνουν μόνιμοι διορισμοί άμεσα. Επίσης να ανανεωθούν και οι συμβάσεις με τους επικουρικούς γιατρούς των οποίων η σύμβαση λήγει το φθινόπωρο. Στις Παθολογικές εργάζονται δύο επικουρικοί γιατροί και θα είναι πλήγμα η αποχώρησή τους».
Παράλληλα ένα ακόμη ζήτημα είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί που βλέποντας τις ελλείψεις μονίμων γιατρών, αλλά και την ανεργία στην Ελλάδα φεύγουν για το εξωτερικό ή προτιμούν τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας για καλύτερη εκπαίδευση. Έτσι, όμως, χάνεται επαρκές ιατρικό προσωπικό για το «Αχιλλοπούλειο».
Φώτης Σπανός
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το