Τοπικά

Υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήμαρχοι της Μαγνησίας

Το νέο σύστημα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Στις επόμενες δημοτικές εκλογές δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να αποσαφηνιστούν έως τον Μάρτιο του 2021. Μάλιστα, με το νέο σύστημα για τις εκλογές ο δήμαρχος στους περισσότερους δήμους θα έχει πλειοψηφία 3/5 των εκλεγμένων συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο και η αντιπολίτευση τα υπόλοιπα 2/5.
Οπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος, εξετάζεται η πιθανότητα, εφόσον ο δήμαρχος που θα εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή είχε σημειώσει πολύ μικρό ποσοστό στον πρώτο γύρο (κάτω του 25%), να χάνει έναν δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος θα πηγαίνει στην αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος, τόνισε ο υφυπουργός, είναι αυτός που στο τέλος της θητείας του θα λογοδοτήσει στους πολίτες και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να κριθεί για αυτό.

Προς τη σωστή κατεύθυνση βλέπουν την προσπάθεια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τέσσερις δήμαρχοι στη Μαγνησία, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός και ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

«Είναι γνωστή και δικαιολογημένη η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού Νόμου για την Αυτοδιοίκηση με την κατάργηση της απλής αναλογικής, που αποδείχθηκε καταστροφική, και την εφαρμογή ενός συστήματος που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μπέος.

Ο δήμαρχος Βόλου σημείωσε επίσης ότι «Βέβαια πέραν των προθέσεων μέχρι τώρα δεν έχουμε υπόψη μας κάποιες αναγκαίες λεπτομέρειες που θα επιτρέπουν να σχολιάσουμε το νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση, αλλά είναι σίγουρο ότι σε σύγκριση με το έκτρωμα που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τον εκλογικό διασυρμό, και που τελικά δεν απέφυγε, ο νέος εκλογικός Νόμος θα είναι κατά πολύ καλύτερος και αποτελεσματικότερος, διασφαλίζοντας την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπέος σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, με τις δεδομένες χρόνιες πολιτικές και άλλες παθογένειες, τα περί κουλτούρας συνεργασιών και άλλα τέτοια ακούγονται και αποδεικνύονται κακόγουστα αστεία και προφάσεις εν αμαρτίαις και απλώς συγκαλύπτουν την προσπάθεια υπονόμευσης του ίδιου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης από αυτούς που δήθεν μάχονται για την αναβάθμισή της.
«Συμπερασματικά η επαναφορά ενός συστήματος όπως του προηγούμενου που ίσχυσε για τελευταία φορά το 2014 με κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όπως και οι πρόνοιες που θα αποκλείουν διώξεις αιρετών με βάση κομματικά και πολιτικά κριτήρια, πριν καν κριθούν από τους φυσικούς τους δικαστές, όπως δυστυχώς συνέβαινε μέχρι τώρα, και τους καθιστούσαν όμηρους της εκάστοτε εξουσίας» σημείωσε.

Τις δηλώσεις του κ. Λιβάνιου, για την κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχολίασε και ο κ. Νασίκας.
«Το νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές εκλογές, το οποίο από τις πρώτες δηλώσεις φαίνεται ότι ακολουθεί το μοντέλο που ίσχυε το 2014, εκτιμώ ότι θα επαναφέρει τις μεγάλες πλειοψηφίες των δημοτικών αρχών και σίγουρα θα λύσει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που έχουν δημιουργηθεί στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας.
Επίσης, θα πρέπει με το νέο νομοσχέδιο να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των δήμων και θεωρώ ότι βασική προϋπόθεση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του κάθε δήμου αποτελεί η ενίσχυση των υπηρεσιών και ιδιαίτερα της τεχνικής υπηρεσίας προκειμένου ο κάθε δήμος να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων.
Παράλληλα ο κ. Νασίκας τόνισε ότι είναι σε όλους γνωστές οι βασικές μειώσεις των εσόδων που έχουν υποστεί οι δήμοι, όπως η μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ), με αποτέλεσμα οι περιφερειακοί δήμοι να μην έχουν δυνατότητες για νέα μικρά έργα και καλύτερες παροχές προς τους δημότες.
«Η κατάργηση της απλής αναλογικής και ο άμεσος επαναπροσδιορισμός των ποσών που αποδίδονται στους δήμους από το κράτος είναι σε θετική κατεύθυνση γιατί κάτω από συνθήκες κρίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο προπύργιο για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη με δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις υπέρ των δημοτών σε μια κοινωνία που καθημερινά δοκιμάζεται» ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.

Θετικά σχολίασε την πρόθεση της κυβέρνησης και ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός. Ο κ. Μιτζικός σημείωσε ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών είναι απόλυτα ορθές και προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι η κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ δημοκρατικότητας και αποτελεσματικότητας της διοίκησης την οποία υπηρετεί ο κάθε δήμαρχος. Παράλληλα ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ανέφερε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει το εκλογικό σύστημα.
«Δεν νοείται δήμαρχος στη δεύτερη Κυριακή που έχει λάβει μεγάλο ποσοστό να μην έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Υπόλογος των πάντων σε μια δημοτική αρχή είναι ο δήμαρχος» δήλωσε σημειώνοντας ότι ο δήμαρχος πρέπει να έχει τις απαραίτητες δυνατότητες προκειμένου για να εφαρμόσει την πολιτική στα συλλογικά όργανα, πάντα με την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Στη σωστή κατεύθυνση δήλωσε πως βρίσκεται η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο ίδιος σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και άλλων δημάρχων της Μαγνησίας, είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις αντιρρήσεις του για την απλή αναλογική καθώς δημιουργεί προβλήματα κυβερνησιμότητας. «Θεωρώ ότι δεν έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία για να συνεργαστούμε σε τέτοιο βαθμό ώστε να λύνουμε προβλήματα αντί να δημιουργούμε». Ο κ. Βαφίνης σημείωσε με το υπάρχον σύστημα μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και τεχνητές μη απαρτίες σε συνεδριάσεις ως τρόπος αντίδρασης από αντιπολιτεύσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το