Τοπικά

Υπέρ της ίδρυσης και λειτουργίας ΕΠΑΛ στην Σκιάθο σύσσωμοι οι φορείς – Τον Μάρτιο η απόφαση του Υπουργείου

Τη σύμφωνη γνώμη τους για την ίδρυση και λειτουργία ΕΠΑΛ στη Σκιάθο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, υπό τον Διευθυντή Σωκράτη Σαβελίδη.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη Δήμου Σκιάθου, οι διευθυντές των σχολείων του νησιού, εκπρόσωποι γονέων, του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και εργαστηριακών κέντρων του Βόλου.
Η μόνες ενστάσεις που διατυπώθηκαν αφορούν το στεγαστικό ζήτημα, καθώς το υπάρχον σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζονται το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Σκιάθου θεωρείται κορεσμένο.

«Στη σημερινή σύσκεψη ακούστηκαν πολλές απόψεις οι οποίες συνηγορούν υπέρ της πρότασης που θα υποβάλουμε στο υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία του ΕΠΑΛ Σκιάθου», τόνισε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Σ. Σαβελίδης και πρόσθεσε ότι η απόφαση του υπουργείου αναμένεται να γίνει γνωστή περίπου στα τέλη Μαρτίου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, τόσο από τα στατιστικά στοιχεία, όσο και από την έκθεση των αρμοδίων στελεχών του Δήμου Σκιάθου, φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα υγιέστατο ΕΠΑΛ στην Σκιάθο. Το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο με δυο τομείς: α) Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας με χαρακτηριστικές ειδικότητες την αισθητική και την κομμωτική και β) Διοίκησης και Οικονομίας με χαρακτηριστικές ειδικότητες τα τουριστικά επαγγέλματα και την πληροφορική.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, ο αριθμός των μαθητών μπορεί να ξεπεράσει τους 100, με δεδομένο ότι στα ΕΠΑΛ μπορούν να εγγραφούν και απόφοιτοι Λυκείου μεγαλύτερης ηλικίας στη Β΄ Τάξη για να αποκτήσουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
Πάντως, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ίσως υπάρξει δυσκολία στη στελέχωση του ΕΠΑΛ με εκπαιδευτικούς, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα σχολεία της νησιωτικής Ελλάδας, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Απ. Πασχάλης, Πρόεδρος Δημοτικής Παιδείας Σκιάθου, σημείωσε ότι από τη στατιστική έρευνα του Δήμου, προκύπτει ότι μπορεί να λειτουργήσει ΕΠΑΛ στη Σκιάθο και να είναι βιώσιμο. «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει, εκτός από το Γενικό Λύκειο, και μια δεύτερη επιλογή, δηλαδή το Επαγγελματικό Λύκειο. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο η Σκιάθος πρωταγωνιστεί και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ειδικότητα από γονείς και μαθητές, καθώς μπορεί να δώσει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει, όμως, και για άλλες ειδικότητες», είπε.

Αναφερόμενος στο στεγαστικό ζήτημα, ο κ. Πασχάλης σημείωσε ότι «οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν νέα σχολικά κτίρια, αλλά επειδή απαιτείται χρόνος, προτείνουμε τη δημιουργία του ΕΠΑΛ σε απογευματινό ωράριο ως προσωρινή λύση και μεταγενέστερα να γίνει ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, ώστε να έχουμε ένα ΕΠΑΛ σε ξεχωριστό κτίριο».

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σκιάθου Μαρία Καραγιαννοπούλου, από την πλευρά της, εκτίμησε ότι η λειτουργία ΕΠΛΑ στην Σκιάθο είναι αναγκαία, προκειμένου να σταματήσει η μαθητική διαρροή στο νησί, αφού τα παιδιά όταν τελειώνουν την 3η Γυμνασίου η μόνη εναλλακτική που έχουν είναι το Γενικό Λύκειο και όσα δεν ενδιαφέρονται, αναγκάζονται είτε να μετοικήσουν στον Βόλο και σε άλλες πόλεις, είτε να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, από 80 μαθητές στην Α΄ Γυμνασίου, καταλήγουν να μείνουν περίπου 40-50 στην Γ΄ Λυκείου.

Η κ. Καραγιαννοπούλου σημείωσε, επιπλέον, ότι η ίδρυση ΕΠΑΛ θα καλύψεις και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού το νησί χρειάζεται τεχνίτες και ειδικούς στα τουριστικά επαγγέλματα, και αυτό είναι ένα κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί από το Γενικό Λύκειο.

Τέλος, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Σκιάθου Λεωνίδας Τζαβαλιάς δήλωσε θετικός στην ιδέα λειτουργίας του ΕΠΑΛ, εξέφρασε ωστόσο τους προβληματισμούς του όσον αφορά τον χώρο εγκατάστασης του σχολείο. «Απ’ ότι έχουμε πληροφορηθεί, ο Δήμος έχει σκοπό να στεγάσει το ΕΠΑΛ στο ήδη υπάρχον συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου, στο οποίο όμως υπάρχει πρόβλημα αιθουσών», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί νέος χώρος ώστε να μην επιβαρυνθούν τα σχολεία που ήδη λειτουργούν, με περίπου 350 μαθητές συνολικά. «Αν εξασφαλιστεί αυτή η προϋπόθεση, είμαστε θετικοί», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει επίσης το ζήτημα της στελέχωσης του σχολείου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και επομένως κατάλληλοι καθηγητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το