Αθλητισμός

Υπέρ της διακοπής της Φούτμπολ Λιγκ τάσσεται ο Ολυμπιακός Βόλου και η πλειοψηφία των ομάδων

Δεν υπάρχει πρόθεση στην πλειοψηφία των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, όπως τουλάχιστον αυτό ειπώθηκε στη τηλεδιάσκεψη των 14 εκπροσώπων των ΠΑΕ. Η θέση του Ολυμπιακού ήταν να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα.
Διαφώνησαν Νίκη Βόλου και Διαγόρας, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, ενώ ήταν αντίθετες για την άμεση επικύρωση της βαθμολογίας.

Μολονότι στην «ατζέντα» ήταν το θέμα της ενημέρωσης για το υγειονομικό πρωτόκολλο, που συμβαδίζει με την έναρξη των προπονήσεων και κατ’ επέκταση της επανέναρξης, η συζήτηση αναλώθηκε περισσότερο ως προς τον τερματισμό της σεζόν.
Στο πλαίσιο αυτό το θέμα που συζητήθηκε ήταν ξεκάθαρα η επικύρωση της βαθμολογίας, καθώς και ο τρόπος που θα γίνει αυτή ως προς τους υποβιβασμούς.

Οι ΠΑΕ της Φούτμπολ Λιγκ έχουν ήδη έτοιμη την επόμενη κίνησή τους και σε συνεννόηση με τη διοργανώτρια αρχή και το νομικό της τμήμα σκοπεύει να καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα στην ΕΠΟ, κάνοντας χρήση της τροπολογίας Αυγενάκη, που δίνει το δικαίωμα στις λίγκες να αποφασίσουν για τα του οίκου τους.
Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση; Τερματισμό της σεζόν χωρίς υποβιβασμούς. Με λίγα λόγια να μη συνεχιστεί το πρωτάθλημα, αλλά να μην υποβιβαστεί καμία από τις τέσσερις ομάδες, βάσει της προκήρυξης.

Το «χωρίς υποβιβασμούς» είναι ένα σκέλος που θα «παίξει» έντονα τις επόμενες ημέρες κι αυτό διότι είναι διαφορετική η «ακύρωση» της σεζόν και κάτι άλλο ο τερματισμός χωρίς να πέσει κανείς, ειδικότερα από την στιγμή που η Σούπερ Λιγκ 2 ετοιμάζεται να επιστρέψει ακολουθώντας την Σούπερ Λιγκ. Σήμερα υπάρχει τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Σούπερ Λιγκ 2 όπου και θα αποφασίσουν για το αν θα συνεχιστεί ή ότι το πρωτάθλημα.

Η εύλογη απορία έπειτα από τις εξελίξεις αυτές είναι μία: Εφόσον δε θα πέσει κανείς, τι θα γίνει με τους προβιβασμούς; Επίσης, επειδή όλα είναι ντόμινο, οι πρώτοι των ομίλων της Γ’ Εθνικής που θα παίξουν; Την απόφαση για την Γ’ Εθνική αναμένεται να την πάρει σήμερα η ΕΠΟ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως θα ανέβουν κατηγορία και οι οκτώ. Επί της ουσίας, αν συμβεί αυτό, θα μιλάμε για αναδιάρθρωση, όταν οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ θα γίνουν περισσότερες, σε σχέση μ’ αυτές που προβλέπει η προκήρυξη.

Στον Ολυμπιακό Βόλου παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, ενημερώνονται, με τους διοικούντες την ΠΑΕ να βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με παράγοντες του ποδοσφαίρου, καθώς και θεσμικούς φορείς. Δηλώνουν αισιόδοξοι πως οι εξελίξεις θα είναι θετικές για τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ και εκφράζουν την πεποίθηση πως ο Ολυμπιακός την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Είτε στη Σούπερ Λιγκ 2 με δύο ομίλους, είτε στη Σούπερ Λιγκ 2 των 16 ομάδων.

Μαυρονάσιος: Η πρόταση του Ολυμπιακού δεν αδικεί καμία ομάδα
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Σωτήρης Μαυρονάσιος, μίλησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βόλος 98.6» και στην εκπομπή «Clasico» και αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ. Αναλυτικά:

«Έγινε μία τηλεδιάσκεψη όπου συζητήθηκε το μέλλον του πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ. Σ’ αυτήν παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ, Λεωνίδας Λεουτσάκος, ο οποίος διηύθυνε τη συζήτηση και κατέθεσε τις απόψεις του. Φυσικά, συμμετείχαν όλες οι ΠΑΕ της Φούτμπολ Λιγκ. Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να διακοπεί το πρωτάθλημα, η οποία έγινε προσωρινά αποδεκτή, μέχρι τη επόμενη τηλεδιάσκεψη, την προσεχή εβδομάδα. Εκεί θα συζητήσουμε το θέμα, αφού πρώτα δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 και ποια απόφαση θα πάρει η ΕΠΟ στο θέμα των πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής. Συζητήθηκε και πάλι η πρόταση, που είχε κατέθεσε ο Ολυμπιακός Βόλου για αναδιάρθρωση, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τα μέλη της Φούτμπολ Λιγκ κατά πλειοψηφία.

Επειδή γίνονται πάρα πολλές παρερμηνείες, θα πρέπει να τοποθετηθώ και να πω τα εξής: Υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία. Λόγω κορωνοϊού σταμάτησαν όλα τα πρωταθλήματα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι, πως αν υλοποιηθεί η πρόταση που καταθέσαμε, δεν αδικείται καμία ομάδα. Διότι με την πανδημία του κορωνοϊού επλήγησαν όλες οι ομάδες, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Επαναλαμβάνω, δεν αδικείται κάνεις και γι’ αυτό αισθανόμαστε ηθικά ικανοποιημένοι. Από κει και πέρα, η πρόταση βρίσκεται στα χέρια αυτών που ορίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, στις υπερκείμενες αρχές και στην ΕΠΟ».

Για το σενάριο να ανέβουν τέσσερις ομάδες από τη Σούπερ Λιγκ 2 στη Σούπερ Λιγκ, με άνοδο οκτώ ομάδων από τη Φούτμπολ Λιγκ στη Σούπερ Λιγκ 2: «Από τη στιγμή που τα πρωταθλήματα διακόπηκαν, λόγω του κορωνοϊού, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε μία τροπολογία, που επιτρέπει στις λίγκες να αποφασίζουν για τα πρωταθλήματα. Όλες οι ομάδες φροντίζουν να ευνοηθούν από αυτή τη συγκυρία. Το «παραθυράκι» στην τροπολογία αναφέρει, ότι οι κατηγορίες την επόμενη χρονιά θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν φέτος. Να γίνει, δηλαδή, αναδιάρθρωση και να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, έτσι ώστε την μεθεπόμενη χρονιά οι κατηγορίες να επανέλθουν, ως είχαν τη φετινή περίοδο.

Υπάρχουν και οι πρώτοι των οκτώ ομίλων της Γ Εθνικής, οι οποίοι διεκδικούν να ανέβουν κατηγορία όλοι. Τη στιγμή, που βάσει προκήρυξης θα πρέπει να ανέβουν οι τέσσερις από τις οκτώ, μέσω μπαράζ, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, είναι αντιληπτό, ότι θα γίνουν κάποιες αναδιαρθρώσεις στις κατηγορίες. Προτάσεις έχουν γίνει, αλλά πώς θα προκύψουν οι αναδιαρθρώσεις δεν το γνωρίζουμε. Τον τελευταίο λόγο τον έχει η ΕΠΟ. Αυτή τη στιγμή πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά».

Για την πρόταση να υπάρξουν 16 ομάδες και στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες: Την πρόταση αυτή την υιοθετεί ο Ολυμπιακός Βόλου, εφόσον

ευδοκιμήσει. Πράγματι, ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα αυτό το σενάριο. Αν προκύψει αυτή η διαδικασία, ο Ολυμπιακός θα είναι μέσα στις οκτώ ομάδες που θα ανέβουν κατηγορία. Είμαστε ρεαλιστές… Είναι και αυτή μία πάρα πολύ καλή πρόταση. Τώρα, αν τύχει αυτή η πρόταση να περιλαμβάνει και τον Ολυμπιακό Βόλου στη μεγαλύτερη κατηγορία, θα είναι πάρα πολύ καλό. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, ως διοίκηση, να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα της ομάδας, σε όποια κατηγορία και αν αγωνιστεί».

Για τη θέση του Ολυμπιακού αναφορικά με τη συνέχιση ή όχι του πρωταθλήματος: «Η θέση του Ολυμπιακού Βόλου είναι ξεκάθαρη. Δεν επιθυμούμε τη συνέχιση του πρωταθλήματος, γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει… Θα μπούμε σε διαδικασίες τις οποίες οικονομικά δεν θα μπορούμε να τις αντέξουμε. Θα πρέπει να κάνουμε υγειονομικά πρωτόκολλα, να περάσουν οι παίκτες από τεστ κορωνοϊού, να επιστρέψουν οι παίκτες στο Βόλο, να νοικιάσουμε ξανά σπίτια για τους ποδοσφαιριστές…

Κατατέθηκε η πρόταση από τον Ολυμπιακό Βόλου για επικύρωση της βαθμολογίας, για να διευκολύνουμε την κατάσταση. Γιατί, όποιος καταλαβαίνει ποδοσφαιρικά, τα Τρίκαλα και ο Ιωνικός είναι οι δύο πρώτες ομάδες της κατηγορίας. Θα πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία, ως προς τις δύο πρώτες θέσεις, για να ξέρουν στη Σούπερ Λιγκ 2 πόσες ομάδες θα είναι στη δύναμή τους. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε τί θα γίνει με την κατηγορία, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις οκτώ πρώτες ομάδες της Γ’ Εθνικής κι αν θα ανέβουν όλες κατηγορία.

Η πρόταση της επικύρωσης της βαθμολογίας της Φούτμπολ Λιγκ ευνοεί τις ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις 3-8, καθώς ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ανέλθουν στη Σούπερ Λιγκ 2 άλλες έξι ομάδες από τη Φούτμπολ Λιγκ. Με γνώμονα, πάντα, να γίνει αναδιάρθρωση. Το τοπίο είναι θολό, αλλά όσο περνούν οι μέρες, πιστεύω, ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα. Είναι θέμα ημερών, η πολιτεία, η ΕΠΟ και οι λίγκες να αποφασίσουν.

Την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) η ΕΠΟ θα πάρει απόφαση για τους οκτώ πρώτους της Γ Εθνικής και θα υπάρχει ένας μπούσουλας. Για να δούμε τι θα ισχύσει και στις κατηγορίες. Αν ανέβουν και οι οκτώ, ουσιαστικά μιλάμε για αναδιάρθρωση. Η επόμενη τηλεδιάσκεψη της Φούτμπολ Λιγκ είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη. Εκεί αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση
Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου με αφορμή τον θάνατο ου Νίκου Ζουμπογιώργου, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΠΟ από το 1981 μέχρι το 1990. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου 1937 μετά το άγγελμα του θανάτου του Νίκου Ζουμπογιώργου επί σειρά ετών αντιπροέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και διαχρονικού φίλου της ομάδας μας, εκφράζει τα συλλυπητήρια σύσσωμης της οικογένειας του Ολυμπιακού Βόλου προς τους οικείους του.
Ας είναι ελαφρύ το χρώμα που τον σκεπάσει. Από σήμερα το ποδόσφαιρό μας είναι πιο φτωχό.

Φωτό: Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Σωτήρης Μαυρονάσιος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το