Τοπικά

Υπέρ διατήρησης 13ου και 14ου μισθού η ΟΕΒΕΜ “Θ”

Σ13 Φ1
Ομοσπονδία και επιχειρηματίες μέλη της υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού θα κρατήσει την ελάχιστη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (φωτό αρχείου)

Υπέρ της διατήρησης του 13ου και του 14ου μισθού τάσσονται η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), καθώς και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μέλη της. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού Μαγνησίας απασχολούνται συνολικά λίγοι εργαζόμενοι, έως οκτώ κατά μέσο όρο, και οι σχέσεις εργοδοτών και προσωπικού είναι πλέον προσωπικές και οικογενειακές. Παράλληλα, αν καταργηθούν 13ος και 14ος μισθός η αγορά θα τελειώσει οριστικά πια λόγω έλλειψης ρευστότητας στους καταναλωτές σύμφωνα με την Ομοσπονδία. «Λειτουργούμε με άξονα το συμφέρον της κοινωνίας και όχι το αντίστοιχο συντεχνιακό» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφων Πλαστάρας.

«Στραγγαλισμό» και της ελάχιστης ρευστότητας που απόμεινε στην αγορά θα σημαίνει η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζομένους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΕΒΕΜ.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία τάσσεται υπέρ της διατήρησης του 13ου και του 14ου μισθού, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο κατάργησής τους, το οποίο φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση στο νέο εργασιακό καθεστώς που προωθεί, βάσει των απαιτήσεων των εταίρων για την αξιολόγηση.
Η διοίκηση της ΟΕΒΕΜ και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μέλη της δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο κατάργησης, καθώς παρά τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα με την αναδουλειά, την έλλειψη παραγγελιών και ρευστότητας, τους κεφαλαιακούς ελέγχους και τις τρέχουσες, αλλά τις ληξιπρόθεσμες αυξημένες υποχρεώσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία προσπαθούν και καταβάλλουν κανονικά τόσο τον 13ο, όσο και τον 14ο μισθό στους εργαζόμενους.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας απασχολούν ως επί το πλείστον μικρό αριθμό εργαζομένων, έως και οκτώ άτομα κατά μέσο όρο, και για αρκετά χρόνια, με συνέπεια οι εργοδότες και το προσωπικό να έχουν πλέον προσωπικές, έως και οικογενειακές σχέσεις.
Πέρα από την κοινωνική διάσταση του ζητήματος, ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ΟΕΒΕΜ και επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ της διατήρησης είναι ότι στο ενδεχόμενο κατάργησης θα επέλθει «στραγγαλισμός» και της ελάχιστης ρευστότητας που έχει απομείνει πλέον στην αγορά λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μέτρων από την εφαρμογή και του τρίτου μνημονίου.

 
Ομοσπονδία και επιχειρηματίες μέλη της υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού θα κρατήσει την ελάχιστη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα εξαλειφθεί και οι επιπτώσεις θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το εμπόριο.
«Τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης του 13ου και του 14ου μισθού» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρ. Πλαστάρας «και δεν συζητούμε καν το ενδεχόμενο κατάργησής τους, όπως φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση στα εργασιακά. Λειτουργούμε μικρές επιχειρήσεις με λίγους εργαζόμενους, κατά μέσο όρο οκτώ, με τους οποίους συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Είναι επόμενο, λοιπόν, εργοδότες και εργαζόμενοι να διατηρούν πλέον προσωπικές, έως και οικογενειακές σχέσεις. Δεν μπορούμε να πούμε σε εργαζόμενους με τους οποίους συνεργαζόμαστε χρόνια και έχουμε πλέον προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις ότι θα σταματήσουμε να τους καταβάλουμε 13ο και 14ο μισθό. Δεν γίνεται. Επιπλέον, οφείλει να αντιληφθεί και η ίδια η κυβέρνηση ότι πρέπει να διατηρηθούν, καθώς αν καταργηθούν η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είναι πια μηδενική, δεν θα υπάρχει, με δραματικές επιπτώσεις στην αγορά και το εμπόριο. Πέρα από την κοινωνική διάσταση του ζητήματος, είμαστε υπέρ της διατήρησης και για οικονομικούς λόγους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει ο «στραγγαλισμός» και της ελάχιστης ρευστότητας στην αγορά. Αν καταργηθούν 13ος και 14ος μισθός η αγορά θα τελειώσει. Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στο Νομό Μαγνησίας καταβάλλουν κανονικά 13ο και 14ο μισθό, ενώ ελάχιστοι διατηρούν οφειλές στο προσωπικό λόγω αναδουλειάς. Λειτουργούμε με άξονα το συμφέρον της κοινωνίας και όχι το αντίστοιχο συντεχνιακό» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το