Κόσμος

Υπέγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ το κλείσιμο της Βουλής – Ολοταχώς για άτακτο Brexit

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Μεγάλη Βρετανία και κατ’ επέκταση το θέμα του Brexit, μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον την οποία ενέκρινε και η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ για διακοπή των εργασιών του Βρετανικού Κοινοβουλίου από την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Η απόφαση αυτή προκαλεί σύμφωνα με τους επικριτές της και την αντιπολίτευση συνταγματική κρίση καθώς η συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση έξοδος της χώρας από την Ένωση με ή χωρίς συμφωνία είναι η 31η Οκτωβρίου. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή δένει τα χέρια της Βουλής των Κοινοτήτων και προσανατολίζει την Μεγάλη Βρετανία σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το «βρετανικό πραξικόπημα» του Τζόνσον καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση ενώ πολλά στελέχη των Συντηρητικών, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους στην απόφαση της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα ο Συντηρητικός βουλευτής που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντομινίκ Γκριβ σε δηλώσεις του ανέφερε πως: «Πιστεύω ότι πλέον μια πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού είναι πιο πιθανή από πριν κι αυτό γιατί είναι αδύνατον να παρακαμφθεί το κλείσιμο της Βουλής με κάποιον άλλο τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για ανθρώπους σαν κι εμένα να στηρίξουμε σε μια τέτοια ψηφοφορία την κυβέρνηση μετά από αυτό».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Συντηρητικός Φίλιπ Χάμοντ. Σύμφωνα με τον κ. Χάμοντ ο οποίος κατά το παρελθόν έχει δηλώσει ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η απόφαση της κυβέρνηση να αρνηθεί στο κοινοβούλιο τον ελεγκτικό του ρόλο στα πεπραγμένα της αποτελεί συνταγματική κρίση.

Με το που έγινε η ανακοίνωση ότι η πρόταση Τζόνσον για κλείσιμο της Βουλής για έναν ολόκληρο μήνα έγινε δεκτή από την Βασίλισσα στην συνάντηση με τον Τζόνσον και τους συμβούλους της στην εξοχική της κατοικία στο Μπάλμοραλ, σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν και από την αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε την απόφαση Τζόνσον ως «σκάνδαλο και απειλή για την δημοκρατία» και υπογράμμισε πως: «Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μάλιστα έγραψε και επιστολή προς την Βασίλισσα ζητώντας συνάντηση μαζί της για το θέμα του Brexit και για τις κινήσεις της κυβέρνησης. Αντίστοιχα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στάρτζεον υποστήριξε πως: «Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν (σ.σ. τον Μπόρις Τζόνσον) η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μια σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σχεδόν μισή ώρα μετά τις ανακοινώσεις πάντως τα σόσιαλ μίντια γέμισαν με καλέσματα για πορείες και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ άλλη βαρύτητα πήραν πλέον οι επίσημες κινήσεις που είχαν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμαζόμενα τις προηγούμενες ημέρες ακριβώς για μια τέτοια απόφαση από την κυβέρνηση.

Τις προηγούμενες ημέρες με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκαν να τηρήσουν κοινή στάση από εδώ και πέρα εντός κοινοβουλίου ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιβάλλει ένα «άτακτο» Brexit. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα είχε στείλει επίσημες επιστολές προς στελέχη και βουλευτές των Τόρις που δεν ανήκουν στην ομάδα των σκληρών υποστηρικτών του Brexit, να συνταχθούν με την προσπάθεια της αντιπολίτευσης.

Ανεξάρτητα από τις κινήσεις της αντιπολίτευσης πάντως ο Μπόρις Τζόνσον, η κυβέρνηση του οποίου πλέον (μετά από τις πρόσφατες «ενδιάμεσες» εκλογές για μια έδρα στην Ουαλία) έχει πλειοψηφία μιας έδρας στην Βουλή των Κοινοτήτων, είναι όμηρος των κυβερνητικών του εταίρων, δηλαδή του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. Λίγο πριν την ανακοίνωση από το Μπάλμοραλ, η επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ με σχετική ανακοίνωση της ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία που είχαν με τους Συντηρητικούς από το 2017 θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Παρά το γεγονός ότι η κα Φόστερ ανέφερε ότι στηρίζει την απόφαση του πρωθυπουργού να κρατήσει κλειστό για έναν ολόκληρο μήνα το Κοινοβούλιο, οι δηλώσεις της επικεφαλής του κόμματος που έχει δέκα έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων με τις οποίες κυβερνά στην ουσία ο Τζόνσον, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ενδοκυβερνητική κόντρα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της κίνησης Τζόνσον τάχθηκε με σκληρά λόγια ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι εξετάζει εάν υπάρχουν περιθώρια για να χρησιμοποιήσει νομικά μέσα κατά της απόφασης Τζόνσον.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το