Τοπικά

Υπάλληλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παραποίησε το απολυτήριό της φοβούμενη διαθεσιμότητα

Διοικητική υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κρίθηκε ένοχη χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για νόθευση εγγράφου μετά χρήσεως και κατ’ εξακολούθηση και ψευδή υπεύθυνη δήλωση, καθώς φέρεται να είχε αλλοιώσει τον βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου…
Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό που απασχολεί το πανεπιστημιακό ίδρυμα, μετά την υπόθεση που είχε έρθει στις δικαστικές αίθουσες το 2017 και με την οποία είχε κηρυχθεί απαράδεκτη η δίωξη άλλου διοικητικού υπαλλήλου για πλαστό πτυχίο, καθώς είχε παραιτηθεί από τη θέση του και έτσι το αδίκημα παραγράφηκε.
Επίσης προβληματισμό προκαλεί στο εκπαιδευτικό ίδρυμα η αποκάλυψη, ότι τελειόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, όπου είχε υποβάλει αίτηση να προσληφθεί ως αναπληρώτρια, ότι προσκόμισε πλαστό πτυχίο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διωχθεί ποινικά.
Στη χθεσινή συζήτηση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, διοικητική υπάλληλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φέρεται να είχε αλλοιώσει τον βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου τον Οκτώβριο του 2013, αυξάνοντάς τον κατά πέντε βαθμούς περίπου, επειδή είχε φοβηθεί, ότι θα ετίθετο σε διαθεσιμότητα, όπως είχε ανακοινωθεί τότε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο αξιολόγησης.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δήλωσε χθες, καταθέτοντας στο Μονομελές, ότι το ΑΣΕΠ είχε καλέσει τους υπαλλήλους των ΑΕΙ να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική απογραφή σε πλατφόρμα που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η φερόμενη ως δράστρια της νόθευσης του απολυτηρίου είχε λάβει τον φάκελό της από την υπηρεσία της η ίδια, καθώς ήταν γνωστή και της είχε εμπιστοσύνη ο προϊστάμενος (απασχολούταν από το 2006 και δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα). Στις 22 Οκτωβρίου 2013 αναρτήθηκαν όλα τα στοιχεία της απογραφής των υπόχρεων και όπως ανέφερε ο προϊστάμενος, ενώ κανονικά είχε 32η θέση στην κατάταξη, βρέθηκε να βρίσκεται στην 4η…
Κατόπιν είχαν ζητηθεί από το ΑΣΕΠ στοιχεία του καθενός υπαλλήλου, ώστε να βεβαιωθούν τι είχαν δηλώσει οι υπάλληλοι και τότε είχε εντοπιστεί αναντιστοιχία του βαθμού απολυτηρίου της κατηγορούμενης και του πραγματικού βαθμού απολυτηρίου. Έγιναν συσκέψεις διευθυντών, της ζητήθηκε να προσκομίσει εκ νέου το απολυτήριό της, ενώ ενημερώθηκε και ο πρύτανης. Διατάχθηκε ΕΔΕ και το πόρισμα ήταν επιβαρυντικό για την υπάλληλο, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και κατόπιν στο Δευτεροβάθμιο και να της επιβληθεί ποινή προσωρινής αργίας, που λήγει στις 31 Μαρτίου 2018.
Τελικά διαθεσιμότητες δεν έγιναν, ούτε φυσικά και απολύσεις προσωπικού.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε στην υπάλληλο συνολική ποινή φυλάκισης 13 μηνών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, δεχόμενο και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου της.
Η κατηγορούμενη και ο συνήγορος υπεράσπισής της αρνήθηκαν την κατηγορία και υποστήριξαν πως δεν είχε κανένα λόγο να αλλοιώσει τον βαθμό του πτυχίου της, γιατί είχε πολλά χρόνια στην υπηρεσία και πίστευε πως δεν θα ετίθετο σε διαθεσιμότητα.
Σημειώνεται πως άλλη μία διοικητική υπάλληλος του Πανεπιστημίου είχε αποκαλυφθεί να έχει αλλοιώσει το πτυχίο της και έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό.
Επίσης διοικητικός υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είχε αποκαλυφθεί το 2016 με τον έλεγχο πτυχίων, να έχει πλαστό πτυχίο, ωστόσο είχε παραιτηθεί από το 2014 και έτσι η δίωξή του είχε κριθεί απαράδεκτη λόγω παραγραφής το 2017.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το