Τοπικά

Οι υπάλληλοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά- Εξυπηρετούν τις ανάγκες 2.500 οικογενειών στον Βόλο

 

Πίσω από τους αριθμούς και τα στατιστικά, καθημερινά η φτώχεια στη Μαγνησία δείχνει το σκληρό πρόσωπό της. Όμως, για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση που πλήττει άγρια την Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να δώσουν ένα χέρι βοήθειας σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη. Ο κ. Κώστας Στάμος, υπάλληλος στα ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου, την τελευταία τριετία εργάζεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Έτσι, κάθε ημέρα έρχεται σε επαφή με τους επωφελούμενους της συγκεκριμένης δομής, που εξυπηρετεί συνολικά 2.500 οικογένειες στον Βόλο.

Ο κ. Στάμος μαζί με άλλη μία συνάδελφό του έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και εξυπηρετούν χιλιάδες Βολιώτες, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Η διανομή τροφίμων, αλλά και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, είναι το κύριο μέλημα στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου βρίσκουν καταφύγιο όσοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν μόνοι τους ένα πιάτο φαγητό.
«Από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν περάσει από εμάς 2.500 οικογενειακές κάρτες. Αντιστοιχούν σε 6.500 άτομα, εκ των οποίων οι 4.500 είναι ενήλικες και 2.000 παιδιά, με τον αριθμό των επωφελούμενων να παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις την τελευταία διετία», επισήμανε ο κ. Στάμος, ο οποίος αποτύπωσε με αριθμούς την αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης.
«Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όσο περνάει ο καιρός», τόνισε ο υπάλληλος του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ενώ στη συνέχεια σκιαγράφησε το προφίλ των ανθρώπων που προσφεύγουν εκεί για βοήθεια. «Βλέπεις κάθε λογής κόσμο. Ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς περνούν πλέον την πόρτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Περισσότερο όμως μας στεναχωρεί όταν έχουμε να κάνουμε με νέα ζευγάρια. Άνθρωποι που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα ή και μητέρες με μωρά στην αγκαλιά. Από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις επίσης είναι όταν απευθύνονται σ’ εμάς οικογένειες, στις οποίες η ΔΕΗ έχει κόψει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών ή τους έκαναν έξωση. Έχοντας βρει προσωρινά κατάλυμα αλλού, έχουν ανάγκη από έπιπλα. Γι’ αυτό υπάρχει και μια αποθήκη για τέτοια πράγματα. Μας ειδοποιεί κάποιος που λέει: «Έχω ένα παλιό κρεβάτι κι ένα στρώμα». Πηγαίνουμε και τα παίρνουμε, τα βάζουμε στην άκρη και όταν παρουσιαστεί ανάγκη τα δίνουμε. Όπως π.χ. στη Νέα Αγχίαλο, στείλαμε πρόσφατα καρέκλες, τραπέζια, κρεβάτια, μέχρι και μία ντουλάπα. Δεν είχαν τίποτα οι άνθρωποι».
Οι δικαιούχοι δεν προέρχονται μόνο από τον Βόλο, αλλά και από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του καλλικρατικού Δήμου: «Έρχονται από τα Λεχώνια, την Αγριά, τη Νέα Αγχίαλο, μέχρι και από Πορταριά και Μακρινίτσα. Βέβαια στις περιπτώσεις που κάποιος ζει στα χωριά αυτά, τότε συνδράμουν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με τις κάρτες, τόσο για να μην ταλαιπωρούνται, όσο και να μην ξοδεύουν χρήματα στα εισιτήρια για τη μετακίνησή τους στον Βόλο».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διακριτικότητα του προσωπικού που απασχολείται στη δομή θεωρείται αυτονόητη, με τον κ. Στάμο να δηλώνει: «Αυτό εξυπακούεται. Όσοι έρχονται, πάντως, μας ευχαριστούν γιατί προσπαθούμε και παραπάνω από αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε. Μαζί με τη συνάδελφό μου, Ελένη Μαραϊδώνη, τρέχουμε καθημερινά, ενώ συντονίστρια είναι η κ. Μαρία Ζορμπά, διευθύντρια του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Βάζει πλάτη κι εκείνη, όταν για παράδειγμα κάποιος από εμάς τους δύο θέλει να πάρει μία άδεια. Και στο φορτηγό θα τη δεις να έρθει να ξεφορτώσει μακαρόνια και στους φούρνους θα πάει για να προμηθευτεί ψωμί».
Οι ανάγκες είναι διογκούμενες, αλλά την ίδια στιγμή, δεν λείπουν εκείνοι που στέκονται αρωγοί στο έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου. «Τοπικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες στέκονται στο πλευρό μας. Όμως, υπάρχουν και οι αφανείς συμπολίτες μας, από τους οποίους οι περισσότεροι προσφέρουν από το υστέρημά τους πλέον κι όχι από το περίσσευμα. Βλέπουμε να σταματούν με το αυτοκίνητο, να βγάζουν δυο-τρεις σακούλες από το σούπερ μάρκετ και να τις αφήνουν διακριτικά. Πολύτιμη είναι επίσης η συνεισφορά των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Έχουμε μεγάλη βοήθεια αυτές τις ημέρες μέχρι και τα Χριστούγεννα από τα σχολεία της περιοχής μας. Δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια προσφέρουν τρόφιμα, ενώ και διάφορα φροντιστήρια ξένων γλωσσών βοηθάνε αυτή την εποχή. Διοργανώνουν κάποια χριστουγεννιάτικη γιορτή και με την ευκαιρία συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μας τα φέρνουν στη συνέχεια. Όπως και με την τοπική Μητρόπολη έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Εάν ξεμείνουμε από κάποιο είδος εμείς, θα ζητήσουμε τη συνδρομή της Εκκλησίας και τανάπαλιν. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή, αφού καθημερινά τραβάμε τον δικό μας Γολγοθά», κατέληξε με νόημα ο Κώστας Στάμος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το