Τοπικά

Υιοθεσία και μετακίνηση αδέσποτων από το Ανατολικό Πήλιο στο εξωτερικό

Στην κατάρτιση έγγραφης συμφωνίας με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Φιλόζωοι Ανατολικού Πηλίου», για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα προχωρήσει ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι «Φιλόζωοι Ανατολικού Πηλίου» θα αναλάβουν να διεκπεραιώνουν όλες τις διαδικασίες που αφορούν στη συντέλεση των υιοθεσιών από την ίδια ή από τρίτους κατ’ άρθρ. 9 παρ. 7 εδ. β΄ του Ν. 4039/2012 και ειδικότερα στη μετακίνησή τους στο εξωτερικό, με σκοπό να υιοθετηθούν από ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

Συγκεκριμένα βάσει της συμφωνίας θα γίνεται σήμανση των ζώων, υποβολή τους σε αντιλυσσικό εμβολιασμό, πλήρωση των προϋποθέσεων των προληπτικών υγειονομικών μέτρων για νόσους ή μολύνσεις εκτός από τη λύσσα, έκδοση διαβατηρίου και την έκδοση επίσημου υγειονομικού πιστοποιητικού που βεβαιώνει ότι 48 ώρες πριν από τη μεταφορά τους υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση από αρμοδίως εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο, που βεβαιώνει ότι είναι υγιή και μπορούν να αντέξουν τη μεταφορά τους, δηλαδή την πλήρωση των προϋποθέσεων, ήτοι του Κανονισμού ΕΕ 576/2013, εάν πρόκειται για μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση, είτε της Οδηγίας 92/65/ΕΟΚ εάν πρόκειται για εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση, η οποία συντρέχει όταν τα ζώα πρόκειται για κάποιο λόγο να αλλάξουν ιδιοκτήτη ή είναι περισσότερα από πέντε.

Τα ενδιάμεσα και τελικά έγγραφα που απαιτούνται θα υπογράφονται είτε από τον δήμαρχο, είτε από πρόσωπο στο οποίο αυτός θα μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα, στο πλαίσιο του νόμιμου.
Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Σαμαρά ανέφερε ότι «το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Ανατολικό Πήλιο έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί επισκέπτες ήρθαν στην περιοχή και άφησαν τα κατοικίδιά τους, επειδή δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν. Επίσης η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και η συνεπακόλουθη οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, αφού πολλά ζώα εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους».

Επίσης, άσκησε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς της στο πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εδώ και 6 χρόνια έχει διαχειριστεί το ζήτημα αυτό με ιδιαίτερα αποσπασματικό τρόπο και δεν κατάφερε να δώσεις λύσεις διότι δεν έδρασε άμεσα και συγκροτημένα. Έρχεται προς ψήφιση ένα συμφωνητικό συνεργασίας το οποίο αφορά στην παραχώρηση προς τη Φιλοζωϊκή Ανατολικού Πηλίου μόνο τμήματος της αρμοδιότητας υιοθεσιών στο εξωτερικό» προσέθεσε. Η κ. Σαμαρά ζήτησε στοιχεία για τη διανομή των τροφών στα αδέσποτα, την ύπαρξη κτηνιάτρου, προτείνοντας τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ορθολογική διαχείριση και αντιμετώπιση στο θέμα των αδέσποτων ζώων, καθώς και την εφαρμογή προγράμματος αποπαρασιτώσεων και το κυριότερο στειρώσεων.
«Να συνεργαστείτε με τη Φιλοζωική Ομάδα Ανατολικού Πηλίου, να ακούσετε την πρόταση των φιλόζωων του τόπου μας και να αξιοποιήσετε συγκεκριμένες δράσεις μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα» επισήμανε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Βασ. Τσαπράζης δήλωσε ότι η παράταξή του συμφωνεί με το θέμα.

Το συμφωνητικό
Μεταξύ άλλων, στο συμφωνητικό θα αναφέρεται ότι «τα ζώα συντροφιάς, που προορίζονται για υιοθεσία, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρ. 9 του Ν. 4039/2012, με ενέργειες της δεύτερης συμβαλλόμενης, θα σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και θα καταγράφονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και θα υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση και εμβολιασμό. Επίσης, κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία, με ενέργειες της δεύτερης συμβαλλόμενης, θα υπογράφεται η «Δήλωση Υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του υπευθύνου του καταφυγίου ή του νομίμου εκπροσώπου της και του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου» του Παραρτήματος 4».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το