Τοπικά

Υγρασία και αέρια ρύπανση αυξάνουν τα καρδιαγγειακά περιστατικά – Έρευνα της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου»

Το κρύο, η υγρασία μαζί με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα λόγω της αιθαλομίχλης αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο συνδυασμό για την εκδήλωση καρδιοπαθειών στον πληθυσμό του Βόλου. Παλιότερη έρευνα της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο συνδυασμός της υγρασίας με την ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν μεγάλη αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών.

Τα τελευταίες ημέρες η αιθαλομίχλη με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι όλο και πιο έντονη, καθώς λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών οι πολίτες καίνε πολλές φορές άχρηστα υλικά για να ζεσταθούν στα σπίτια τους, καθώς η οικονομική κρίση δεν τους δίνει τη δυνατότητα για να προμηθεύονται τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου ή καυσόξυλων.
Ειδικά τα απογεύματα από τα Σαββατοκύριακα που ο κόσμος παραμένει σπίτι του, η κατάσταση με την άσχημη ατμόσφαιρα είναι αποκαρδιωτική. Η αίσθηση ότι εισπνέεις καπνό και καμένο άχρηστο υλικό περπατώντας στην πόλη τις βραδινές ώρες, μάλλον δεν αποτελεί υπερβολή.
Το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει. Μάλιστα φαίνεται πως χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα χειροτερεύουν. Άλλωστε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο από πέρυσι μέχρι και 30% λόγω των διεθνών τιμών πετρελαίου και ο κόσμος είναι ακόμη πιο σφιγμένος στα οικονομικά του. Γι’ αυτό και οι παραγγελίες κινούνται με το σταγονόμετρο μολονότι μπήκαμε για τα καλά στον χειμώνα.
Πόσο επιβαρύνεται η δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη σε συνδυασμό αρκετές φορές με την εκδήλωση υγρασίας αλλά και το κρύο;

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αλέξανδρος Δούρας δήλωσε πως «το μείζον πρόβλημα από τη ρύπανση ακόμη και για τους πάσχοντες από πνευμονολογικά ζητήματα, ξεκινά από το κυκλοφορικό, καθώς τα μικροσωματίδια PM2,5 διεισδύουν στο αγγείο και κάνουν ζημιά. Ο μεγάλος κίνδυνος αφορά συνεπώς το κυκλοφορικό. Στη μελέτη μας που κάναμε πριν μερικά χρόνια δείξαμε ότι η αύξηση των ρύπων σε συνδυασμό με την υγρασία αυξάνει κατακόρυφα τις εισαγωγές περιστατικών με καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο. Διεθνείς μελέτες στις ΗΠΑ και ειδικότερα σε πολιτείες με μεγάλη βιομηχανική παραγωγή έδειξαν ότι οι ρυπαντές κάνουν ζημιά στο ενδοθήλιο και στο κυκλοφορικό. Βέβαια μπορούν να προκαλέσουν και μια παρόξυνση ΧΑΠ, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και ένα οξύ έμφραγμα».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο συνεργασίας της Πνευμονολογικής Κλινικής και του Τμήματος Μηχανολόγων θα αναπτύξει στην πόλη δεκαπέντε μικρούς σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης και ειδικότερα στα αιωρούμενα μικροσωματίδια των ΠΜ2,5, μικροσωματίδια που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για την υγεία του πληθυσμού.
Στόχος είναι να μετρηθούν οι συγκεντρώσεις τους όλο τον χρόνο και να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων.

Ο κ. Δούρας τόνισε πως τον χειμώνα παρατηρείται μια αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών που οφείλεται παράλληλα στο πολύ κρύο και στην υγρασία. Περιόδους που υπάρχει στον Βόλο πολλή υγρασία και ρύπανση, βλέπουμε να υπάρχουν πολλές εισαγωγές στην καρδιολογική. Επομένως οι καρδιοπαθείς σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, να μην εκτίθενται όταν η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Στην Ευρώπη, όταν οι συγκεντρώσεις σε μικροσωματίδια PM10 ξεπερνούν τον προβλεπόμενο όριο, υπάρχει άμεση ειδοποίηση στον ευάλωτο πληθυσμό για να μην μετακινείται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το