Τοπικά

Οι Υδροχοΐδες στον ουρανό του Βόλου

Η βροχή διαττόντων Δέλτα Υδροχοΐδες φθάνει απόψε στο αποκορύφωμά της. Θα μπορέσετε να δείτε μερικά από αυτά τα μετέωρα στις ώρες πριν από την αυγή. Η καλύτερη ώρα για να κοιτάξετε είναι μεταξύ 3 και 4, δηλαδή, πριν αρχίσει το λυκαυγές.

Για να διαπιστώσετε ότι κάποιο μετέωρο είναι όντως μετέωρο των Υδροχοΐδων, από τα τόσα μόρια σκόνης που καίγονται πάνω στη γήινη ατμόσφαιρα, ακολουθήστε το ίχνος της πορείας του φωτός προς τα πίσω. Ένα τέτοιο μετέωρο φαίνεται ότι προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου. Οι Δέλτα Υδροχοΐδες είναι κάθε χρόνο ορατές στη Γη, μεταξύ περίπου 12 Ιουλίου και 23 Αυγούστου.
Είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή, που μπορεί να παράγει έως 30 μετέωρα ανά ώρα.
Όταν έχει «γεμάτο» φεγγάρι, όπως η πανσέληνος στις 7 Αυγούστου, που θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό, η παρατήρηση των διαττόντων δεν θα είναι εύκολη. Τότε η βροχή είναι καλύτερα ορατή από το νότιο ημισφαίριο από ότι στο βόρειο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα). Η εν λόγω βροχή έχει ονομασθεί έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου, αν και στην πραγματικότητα τα πεφταστέρια της μπορούν να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ουρανού.
Κάθε χρόνο 20-40 χιλιάδες τόνοι υλικού εξωγήινης προέλευσης εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα. Αυτά τα μετέωρα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητες από 11 χλμ. έως 72 χλμ. το δευτερόλεπτο, πυρακτώνονται λόγω τριβής και εξαερώνονται συνήθως σε ύψος 80 -120 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Κατά την εξαέρωσή τους αναπτύσσονται θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών, προκαλώντας φθορισμό κατά μήκος της τροχιάς τους και παράγοντας έτσι το φαινόμενο των διαττόντων αστέρων.
Το ίχνος της φωταύγειας ενός μεμονωμένου μετεώρου (διάττοντα ή πεφταστεριού) μπορεί να ποικίλλει από λιγότερο του ενός δευτερολέπτου έως αρκετά λεπτά σε πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το