Κατηγορίες: Κόσμος

Xρεοκόπησε η «Ελλάδα της Καραϊβικής»

Το Πουέρτο Ρίκο παρομοιάζεται συχνά τους τελευταίους μήνες με την Ελλάδα. Το αυτοδιοικούμενο νησί των ΗΠΑ δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα ομόλογο 58 εκατομμύριων δολαρίων. Κατά συνέπεια πτώχευσε.
Πουέρτο Ρίκο στα ισπανικά σημαίνει πλούσιο λιμάνι. Κάθε άλλο όμως παρά πλούσιο είναι το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο πλέον αποκαλούν «Ελλάδα της Καραϊβικής» και το οποίο χθες τελικά χρεοκόπησε. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χθες έπρεπε να πληρωθεί ένα ομόλογο ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μικρή χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατάφερε όμως να πληρώσει μόλις 630.000 δολάρια. Ο Οίκος Moody´s αξιολόγησε τη σχετική αδυναμία πλήρους αποπληρωμής ως πιστωτικό γεγονός.
Το καταπράσινο νησί της Καραϊβικής οφείλει συνολικά 72 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Την μεγαλύτερη χρεοκοπία έζησε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα, με χρέος που άγγιζε τα 303 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αργεντινή με 82 δισεκατομμύρια και το 1998 η Ρωσία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα δάνειά της εξαιτίας της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται τώρα το Πουέρτο Ρίκο.
Αναπόφευκτες συγκρίσεις με την Ελλάδα
Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα είναι για τους οικονομικούς αναλυτές, όπως τον οικονομολόγο Αρτούρο Πορζεκάνσκι από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο αναπόφευκτες. «Ό,τι είναι η Ελλάδα για την ευρωζώνη θα είναι σύντομα και το Πούερτο Ρίκο για τις ΗΠΑ. Θα είναι μια περιοχή η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά περισσότερο από όσο σήμερα. Θα πρέπει να επιβληθούν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει άμεση οικονομική βοήθεια», εκτιμά ο Πορζεκάνσκι.
Το Πουέρτο Ρίκο είναι συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ. Από το 1917 οι κάτοικοι διαθέτουν την αμερικανική υπηκοότητα και υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό, ωστόσο δεν ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταφέρει πάντως να επιβάλει στο αυτοδιοικούμενο Πουέρτο Ρίκο, ότι θα ισχύει ο κατώτατος μισθός που προβλέπει ωρομίσθιο 7,25 δολάρια. Το γεγονός αυτό όμως είχε ως συνέπεια να αποτύχουν οι προσπάθειες της τοπικής κυβέρνησης να καθιερώσει το Πουέρτο Ρίκο ως μια σημαντική οικονομική και παραγωγική ζώνη ανάμεσα στην Ασία και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των απασχολουμένων στην βιομηχανία έχει μειωθεί στο μισό και η μικρή χώρα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα παίρνοντας δάνεια. Όσον αφορά μια πιθανή βοήθεια από την Ουάσινγκτον ούτε λόγος. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως δεν θέλουν να αναλάβουν τα χρέη του Πουέρτο Ρίκο.
Πηγή  Deutsche Welle

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεπάλ: Η φτώχεια έφερε την «κρίση των νεφρών»

Σοκ προκαλούν οι ιστορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από το βρετανικό Sky news,…

1 Απριλίου 2024

Πόσοι Έλληνες θα παίρνανε τα όπλα στο πλευρό των Ουκρανών – Τι λέει νέα έρευνα

To τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές…

1 Απριλίου 2024

Βία ανηλίκων: Σοκαριστικά τα στοιχεία – Πάνω από 10.500 παιδιά σε παράνομες πράξεις

Το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά στην ηλικία των 8 με 14 ετών,…

1 Απριλίου 2024

Πύργος: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό 13χρονης

Μία 13χρονη κοπέλα προσπαθεί να ξεφύγει. Την δέρνει με μανία μία 14χρονη μέσα στη μέση…

1 Απριλίου 2024

Οφθαλμίατρος απέκρυψε 161.300 ευρώ αγοράζοντας πανάκριβα ρολόγια

Οφθαλμίατρος κατηγορείται ότι δεν απέκρυπτε χρηματικά ποσά αγοράζοντας ακριβά ρολογιών χειρός. Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής…

1 Απριλίου 2024

Κυβερνητικές πηγές: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Eπικοινωνιακό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά του…

1 Απριλίου 2024