Τοπικά

Ξηρακιάς για Ηλιού: Καραμπινάτη παρανομία αν “βαπτίζαμε” ερευνητικό έργο μια κατασκευαστική μελέτη για τους κόμβους

Ο καθηγητής Ηλιού, που το Εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο ανέλαβε απευθείας από τον δήμο Βόλου, με προγραμματική σύμβαση, τη μελέτη τεσσάρων κυκλικών κόμβων, κατηγόρησε χθες την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι δεν ήθελε να του αναθέσει τη μελέτη των κυκλικών κόμβων, για «να τη δώσουν στους δικούς τους». Ο π. αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Ξηρακιάς, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ανέφερε πως ο κ. Ηλιού ήθελε ανάθεση κατά παράβαση του Νόμου, ενώ η δημοτική αρχή του είχε ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει διαγωνισμός, όπως και έγινε. Εναντίον του Ηλιού είχε προσφύγει και το ΤΕΕ.

Ο κ. Ξηρακιάς αναφέρει ειδικότερα τα εξής:

«Όσα αναφέρονται ως λεχθέντα από τον κ Ηλιού δεν αληθεύουν, αφού διαψεύδονται από τα ίδια τα «ξεροκέφαλα» πραγματικά περιστατικά. Όπως έχω τονίσει σε προηγούμενη απάντησή μου, στις 18-3-2014 (απόφαση 31067) έγινε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνταξη μελέτης για τους δύο (2) πρώτους κυκλικούς κόμβους, προϋπολογισμού 14.844 ευρώ. Προσήλθαν και κατέθεσαν οικονομική προσφορά, σύμφωνα με τα πρακτικά που υπάρχουν στο αρχείο της Τεχνικής Υπηρεσίας, έξι (6) μελετητές. Με εισήγηση της ίδιας Υπηρεσίας, στην Οικονομική Επιτροπή της όποιας προήδρευα ως Αντιδήμαρχος προκρίθηκε η οικονομικότερη προσφορά έναντι 7.750 ευρώ (αρ. απόφασης Οικονομικής Επιτροπής 282/12-5-14).
Με το Πανεπιστήμιο ο Δήμος είχε πάντα διαύλους επικοινωνίας για την έρευνα διάφορων θεμάτων, όχι όμως για τη σύνταξη κατασκευαστικών μελετών, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε καραμπινάτη παρανομία. Οι εκατοντάδες κυκλικοί κόμβοι που υπάρχουν ή γίνονται σε πόλεις ανά την Ελλάδα δεν είναι ερευνητικό έργο και δεν έχουν ανατεθεί, με προγραμματική σύμβαση, σε Πανεπιστήμια. Εκτός κι αν θέλουμε να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι, και την κατασκευαστική μελέτη ερευνητικό έργο. Για το θέμα αυτό άλλωστε υπάρχει πλούσια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για τα υπονοούμενα, -αν όντως αυτά ειπώθηκαν από τον κ. καθηγητή-, λυπάμαι πολύ, γιατί είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του κατά τη θητεία μου στη Νομαρχία και το Δήμο Βόλου. Όλα έχουν τα όριά τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το