Ροή

Ξέσπασε κόντρα για τα δημόσια έσοδα

Καμία ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016 δεν εμπνέει στην κυβέρνηση η πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών χρεώνει στην αντιπολίτευση διάθεση παραπλάνησης με τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, ενώ η ΝΔ απαντά πως διαλύθηκε η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι η προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού.

Με αφορμή τον τρόπο σχολιασμού του δελτίου εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, παραδέχονται μεν ότι υπάρχει απόκλιση στους στόχους τον Ιούλιο, υπογραμμίζουν όμως ότι στο συγκεκριμένο διάστημα, τα καθαρά έσοδα είναι 422 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο και αυτό παρόλο που οι επιστροφές φόρων (που εξ ορισμού μειώνουν τα καθαρά έσοδα) είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. ευρώ.

«Η επιμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας», τονίζουν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως επισημαίνουν, όλη αυτή η εικόνα καταστροφής στηρίζεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο. Η απόκλιση αυτή αφορά μόνο τον συγκεκριμένο μήνα και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως πρόκειται για προσπάθεια διαστρέβλωσης ακριβώς επειδή προβάλλονται τα μεγέθη του κρατικού και όχι του τακτικού προϋπολογισμού.

Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις.

Ο προϋπολογισμός
«Εάν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, εάν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί τον ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων», υπογραμμίζουν.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, «συνιστάται στην αντιπολίτευση και στους συνοδοιπόρους της να μάθουν τουλάχιστον να μετρούν σωστά τα μεγέθη του προϋπολογισμού πριν προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια. Διαφορετικά κινδυνεύουν να εκτεθούν για πολλοστή φορά».

«Η αλήθεια είναι μία: αρκούσε μόλις ένας μήνας (Ιούλιος) αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για να διαλυθεί η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούσε η κυβέρνηση», απάντησε στη συνέχεια το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Με τη «συνεχή προειδοποίηση» ότι «η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν οδηγεί πουθενά», η ΝΔ επισημαίνει ότι «στο Δελτίο με τα προσωρινά στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει (Πίνακας 1Α), ότι αν δεν υπήρχε η κυβερνητική στάση πληρωμών (3.297 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο) το πρωτογενές αποτέλεσμα (έσοδα – έξοδα, πλην τόκων) θα υπολείπονταν του στόχου κατά 600.000.000 ευρώ!».

Και αντιδρώντας στα σχόλια περί υπονόμευσης της δημοσιονομικής προσπάθειας, προσθέτει: «Οποιος λέει την αλήθεια και προειδοποιεί υπεύθυνα και έγκαιρα δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική προσπάθεια, όπως ισχυρίζονται οι -γνωστοί άγνωστοι- – φερέφωνα της κυβέρνησης. Την υπηρετεί».

Ο υπ. Εργασίας
Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικός ήταν χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαβεβαίωσε ότι «το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμία αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο».

Απαντώντας ουσιαστικά σε όσους κάνουν λόγο για «νέο σοκ» που περιμένει τους συνταξιούχους το φθινόπωρο τόνισε ότι προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και εξήγησε πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων κυρίως του ΙΚΑ.

Κατ’ επέκταση, οι μειώσεις θα είναι ανάλογες με εκείνες που προέκυψαν τον Αύγουστο με τον επανυπολογισμό των συντάξεων του Δημοσίου. Δηλαδή πρόκειται για αναπροσαρμογή που αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και οι μειώσεις ήταν κάτω από 10%, μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%.

Οπως τόνισε ο υπουργός, όχι μόνο οι συνταξιούχοι δεν θα δουν μειώσεις αλλά «ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη». Γιατί πλέον «το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα υπολογίζεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος».

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Market Pass 2: Τέλος χρόνου για τα χρήματα στην ψηφιακή κάρτα – Μέχρι πότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της καταβολής του Market Pass 2 στους τραπεζικούς…

18 Ιανουαρίου 2024

«Μην διώκετε αθώες γυναίκες»: Είχε κάνει άμβλωση και πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή

Ελεύθερη, μετά από επτά χρόνια στη φυλακή αφέθηκε μια γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, η…

18 Ιανουαρίου 2024

Εξεταστική για τα Τέμπη: Κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ – «Καθοριστικός ο ανθρώπινος παράγοντας»

Την άποψη ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός στην λειτουργία του σιδηροδρόμου, είτε έχουμε συστήματα…

18 Ιανουαρίου 2024

Ανοιχτή συνέλευση από τις Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου

Οι Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου προσκαλούν σε ανοιχτή συνέλευση το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, στις 6:30…

18 Ιανουαρίου 2024

«Στο κόκκινο κάθε μέρα»: Κραυγή από εργαζόμενους στο ΕΣΥ μετά την κατάρρευση αναισθησιολόγου από εξάντληση

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση της κατάρρευσης 44χρονης αναισθησιολόγου κατά την 24ωρη εφημερία τη…

18 Ιανουαρίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος με Δήμαρχο Κιλελέρ: Καταβλήθηκαν από το Δήμο 387.000 ευρώ σε δικαιούχους για την κάλυψη της οικοσκευής από την πλημμύρα ‘Elias’

Την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την…

18 Ιανουαρίου 2024