Τοπικά

Xέρι βοήθειας από νέους εθελοντές στο Νοσοκομείο Βόλου

Στην καλύτερη οργάνωση των εθελοντών προχωρεί το Νοσοκομείο Βόλου ώστε να αξιοποιούνται στους χώρους που μπορούν να προσφέρουν και να υπάρχει ένας πιο ουσιαστικός έλεγχος. Από αύριο Δευτέρα αρμόδια επιτροπή του Νοσοκομείου θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις και αξιολογεί τους εθελοντές βάσει των κανόνων που έχουν τεθεί.

Μέχρι στιγμής στους 50 ανέρχονται οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές με μέση ηλικία 30-40 ετών, ενώ από τη διοίκηση επισημαίνεται πως το «Αχιλλοπούλειο» είναι ανοικτό σε όποιον πολίτη θέλει και μπορεί να έρθει να προσφέρει».
Τη μεγάλη δύναμη που διαθέτει το Νοσοκομείο Βόλου και λέγεται εθελοντικό κίνημα, επιχειρεί να αξιοποιήσει και να θέσει σε ακόμη καλύτερη λειτουργία.
Για τον λόγο αυτό συγκροτήθηκε μια επιτροπή από ψυχολόγο και νοσηλεύτριες που θα αξιολογήσουν τους εθελοντές που με τις διάφορες ειδικότητες και γνώσεις που έχουν, μπορούν να συνδράμουν, και άμεσα θα τοποθετούνται στα αρμόδια τμήματα και κλινικές.
Μέρι στιγμής υπάρχουν 50 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους εθελοντές, ενώ δραστηριοποιούνται και διάφορες εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι, όπως οι Φίλοι του Νοσοκομείου, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Σαμαρείτες, ο «Εσταυρωμένος» και άλλοι.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ματθαίος Δραμητινός επισήμανε πως «τίθεται πλέον σε πιο οργανωμένη βάση η υποδοχή του εθελοντισμού στο Νοσοκομείο Βόλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλούς εθελοντές που θέλουν να συνδράμουν και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Μάλιστα κατά καιρούς έχουν βοηθήσει σε νευραλγικούς τομείς. Αυτό που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε, είναι να τεθούν κάποιοι κανόνες για να οργανωθούν καλύτερα, να ελέγχονται αλλά και να προσφέρουν εκεί που μπορούν καλύτερα, ενώ θα μπορούμε να έχουμε μια συνεχή επικοινωνία και παρακολούθηση της προσφοράς τους».
Ο κ. Δραμητινός συμπλήρωσε πως «γενικά στον εθελοντισμό μπαίνουν κανόνες, διαδικασίες που θα είναι γνωστές στην ιστοσελίδα του ιδρύματος και θα θέλουμε να τηρούνται».

Η επιτροπή
Ο εθελοντής θα υποβάλλει την αίτηση στο αρμόδιο γραφείο και στη συνέχεια θα συμπληρώνει την αίτηση ενώπιον μιας τριμελούς επιτροπής από δύο νοσηλεύτριες που έχουν εμπειρία στα θέματα εθελοντισμού αλλά και έναν ψυχολόγο που θα μπορεί να κρίνει πιθανόν και κάποιους ανθρώπους που δεν μπορούν να εργαστούν σε κάποια τμήματα. Μετά την εισήγηση της επιτροπής οι αιτήσεις θα κρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου και ακολούθως οι εθελοντές θα κατευθύνονται σε αντίστοιχα τμήματα. Έτσι ο κάθε εθελοντής θα έχει ένα συγκεκριμένο χώρο που θα προσφέρει, ενώ θα καθορίζει μόνος του πόσο θέλει να προσφέρει.
Οι εθελοντές θα μπορούν να προσφέρουν μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ απαγορεύεται να κάνουν ιατρική και νοσηλευτική πράξη.
Ο προϊστάμενος του κάθε τμήματος θα αξιολογεί ανά τρίμηνο την προσφορά του εθελοντή.
Τρεις νοσηλεύτριες εργάστηκαν για να στηθεί η όλη διαδικασία, η κ. Κοκώνη Σπυριδοπούλου, η κ. Αγγελική Γκαγκανιάρα και η κ. Σοφία Μέρδα. Και οι τρεις διαθέτουν πολύ καλό βιογραφικό σε σπουδές.

Αναγνώριση του έργου
Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τον ψυχολόγο PRD κ. Γιώργο Βλιώρα, τη νοσηλεύτρια MSC και εθελόντρια σε αμερικανικό νοσοκομείο κ. Κοκώνη Σπυριδοπούλου και τη νοσηλεύτρια MSC κ. Αγγελική Γκαγκανιάρα.
Η επιτροπή αξιοποίησε το υπάρχον νομικό πλαίσιο θέτοντας τις προδιαγραφές και τα κριτήρια. Έτσι ο εθελοντής θα γνωρίζει τους κανόνες που διέπουν την εθελοντική του δράση.
«Δέχτηκα να συμμετάσχω στην επιτροπή, γιατί είναι ένα όραμα του Νοσοκομείου που πιστεύω ότι θα έχει αμφίδρομη επίδραση με την κοινωνία. Και θα χαρώ να προσφέρω με τις γνώσεις μου» επισήμανε ο ψυχολόγος κ. Γιώργος Βλιώρας, ενώ από την πλευρά της η κ. Αγγελική Γκαγκανιάρα ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, ποιοι είναι οι εθελοντές και να τους αξιοποιήσουμε ανάλογα με τις γνώσεις μου. Δουλεύω στην Ορθοπεδική και είχε τύχει να έχουμε περιστατικό με παιδί που έχασε πολλές μέρες μαθημάτων. Αν υπήρχε ένας εθελοντής εκπαιδευτικός θα μπορούσε να του κάνει κάποια μαθήματα».
Από την πλευρά της η κ. Κοκώνη Σπυριδοπούλου ανέφερε πως ο εθελοντισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο Νοσοκομείο. Και θα είναι σημαντικό γι’ αυτούς για να αξιοποιηθούν και να αναγνωριστεί το έργο τους. Εμείς θέλουμε να τους παράσχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να προσφέρουν, όπως μπορούν, και θα εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι να ξεκινήσει ωραία αυτό το πλαίσιο».

Το προφίλ των εθελοντών
Η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας κ. Κατερίνα Χαρανά υπογράμμισε πως «ο εθελοντισμός εμπεριέχει την αλληλεγγύη και είναι πολύ σημαντικός σε ένα ζωντανό και ευαίσθητο οργανισμό, όπως είναι το Νοσοκομείο. Για τον λόγο αυτό και αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που με τις γνώσεις της να μας οδηγήσει στην εφαρμογή ορισμένων κανόνων, ώστε να γίνεται καλύτερη η όλη διαδικασία. Και γίνεται αυτό, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα».
Η κ. Χαρανά πρόσθεσε πως «η μέση ηλικία των εθελοντών είναι μεταξύ 30-40 ετών. Σε μεγάλο ποσοστό είναι απόφοιτοι Λυκείου, ενώ ορισμένοι έχουν και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης ένα ποσοστό 20% είναι απόφοιτοι σχολών νοσηλευτικής. Παράλληλα υπάρχουν αρκετές γυναίκες που θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν στο Νοσοκομείο ποικιλοτρόπως. Εμείς θέλουμε και είμαστε ανοικτοί σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να βοηθήσουν στο Νοσοκομείο».
Στο Νοσοκομείο προσφέρουν αρκετοί εθελοντές σε διάφορους τομείς, από τη ΜΕΘ και τις χειρουργικές Κλινικές, μέχρι και τα Επείγοντα, στη φύλαξη, τη μεταφορά των ασθενών. Μάλιστα κάποιοι έχουν ενδιαφερθεί να κάνουν εργασίες και στους εξωτερικούς χώρους, όπως στο πράσινο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το