Τοπικά

Ξεπούλησε το κάστανο στο Ανατολικό Πήλιο- το 70% της παραγωγής πήγε Ιταλία “Θ”

chestnuts

Το Ανατολικό Πήλιο φημίζεται κυρίως για τα μήλα που παράγει. Σε λίγο καιρό, όμως θα είναι γνωστό και για το κάστανό του. Η φετινή χρονιά ήταν από τις καλύτερες για τους καστανοπαραγωγούς, αφού κατάφεραν και πούλησαν την παραγωγή τους, με το 70% να διοχετεύεται στην Ιταλία και με τις προοπτικές για την επόμενη πενταετία να είναι ακόμη καλύτερες.

Μάλιστα, όσοι επένδυσαν φέτος στο κάστανο, αναμφίβολα δεν έχασαν. Αντιθέτως είδαν να πουλούν τις ποσότητές τους σε πολύ καλές τιμές και να τονώνουν το οικογενειακό τους εισόδημα σε μια πολύ δύσκολη ομολογουμένως περίοδο. Για παράδειγμα στο Ξουρίχτι 100 οικογένειες εξαρτώνται από την παραγωγή κάστανου και φέτος χαμογέλασαν για τα καλά.

«Ξεπούλησε φέτος το κάστανο» τονίζει χαρακτηριστικά ο καστανοπαραγωγός και έμπορος στον κλάδο κ. Κώστας Νάνος που με τον τρόπο αυτό εκφράζει την ικανοποίησή του για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Προερχόμενος από το Ξουρίχτι που αποτελεί το κατεξοχήν χωριό για την παραγωγή κάστανου επισημαίνει πως μετά την μεγάλη απορρόφηση που είχε φέτος το κάστανο, πλέον όλο και περισσότεροι παραγωγοί από το Ανατολικό Πήλιο, κόβουν τις μηλιές και φυτεύουν καστανιές, με την ελπίδα να έχουν και αυτοί πολύ καλές πωλήσεις στο άμεσο μέλλον.

Η παραγωγή κάστανου διαμορφώθηκε φέτος σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας συνολικά τους 800-1000 τόνους για όλη την περιοχή του Ανατολικού Πηλίου. «Από αυτή την ποσότητα οι 600 περίπου τόνοι παρήχθησαν από το Ξουρίχτι και οι υπόλοιποι από τα άλλα χωριά που έχουν επενδύσει στο κάστανο, όπως είναι ο Κισσός, το Πουρί, και άλλα» τονίζει ο κ. Νάνος και προσθέτει πως «φέτος ένα 70% της παραγωγής μας διοχετεύθηκε στην Ιταλία από την οποία υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Μάλιστα οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και για την επόμενη πενταετία θα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Ιταλία για την εξαγωγή κάστανου. Και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο, καθώς δημιουργούνται οι συνθήκες για την καλύτερη σύνδεση των αγροτών με το συγκεκριμένο προϊόν. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο πως ακόμη και παραγωγοί που ζούσαν στην πόλη του Βόλου και είχαν εγκαταλείψει το κτήμα τους, τώρα βλέποντας αυτές τις ανθηρές προοπτικές επιστρέφουν στο Ανατολικό Πήλιο και τα αξιοποιούν, προκειμένου να αντλήσουν έσοδα».

Εξάλλου και τα οικονομικά οφέλη για τους κασταναπαραγωγούς είναι πολύ καλά. Γιατί δεν είναι ότι υπήρξε πολύ καλή παραγωγή και προέκυψε τεράστιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και οι πολύ καλές τιμές που πωλήθηκαν.

«Κατά μέσο όρο η τιμή πώλησης του κάστανου στο εμπόριο κυμάνθηκε στα 2,20-2,30 ευρώ το κιλό. Και πρόκειται για μια πολύ καλή τιμή που δείχνει και πόσο δημοφιλές είναι το κάστανο. Για παράδειγμα στα χονδρά κάστανα η τιμή πώλησης ήταν στα 2,50-2,70 ευρώ το κιλό και στα πιο μικρά και μεσαία μεγέθους κάστανα στο 1-170 ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Νάνος.

Αυτή την περίοδο οι καστανοπαραγωγοί καθαρίζουν τις καστανιές και ετοιμάζουν τις καλλιέργειες για το καλοκαίρι, προκειμένου να δώσουν τους πολυπόθητους καρπούς της φύσης. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, το κάστανο σε σχέση με το μήλο απαιτεί πολύ λιγότερες φορές ψέκασμα και γενικά έχει μικρότερη εξάρτηση από τα φάρμακα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το