Τοπικά

Ξεπληρώνει εταιρεία μετά από αγωγή o Δήμος Σκιάθου – Mε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας

Με την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας θα συμμορφωθεί ο Δήμος Σκιάθου για την καταβολή επιδικασθείσας απαίτησης τεχνικής εταιρείας, όπως αποφάσισε χθες σε συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή. Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά το 2015 όταν με σύμβαση παροχής υπηρεσιών ανατέθηκε στην εταιρεία η διαχείριση του ΧΥΤΑ Σκιάθου για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών έναντι του ποσού των 59.000 ευρώ. Η σύμβαση ολοκληρώθηκε κανονικά και εξοφλήθηκε στο σύνολό της. Για το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2016 συνεχίστηκε η λειτουργία της διαχείρισης κατόπιν συμφωνίας με την ίδια εταιρεία εν αναμονή της ανάδειξης νέου αναδόχου. Στις 4 Ιουλίου της ανατέθηκε εκ νέου η διαχείριση του ΧΥΤΑ για διάστημα 12 μηνών αντί συνολικού τιμήματος 204.000 ευρώ.

Στη συνέχεια στάλθηκε στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το χρηματικό ένταλμα πληρωμής προς θεώρησή του και το οποίο επιστράφηκε αθεώρητο, επειδή η δαπάνη κρίθηκε ως μη νόμιμη, με το αιτιολογικό της μη υποβολής του σχεδίου της σύμβασης, καθώς και των λοιπών στοιχείων της διαδικασίας για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο.
Στις 9-3-2017 η εταιρεία κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου αγωγή κατά του Δήμου Σκιάθου, ζητώντας την καταβολή των 109.740 € για το χρονικό διάστημα από 1-1-2016 έως και 3-7-2016 και των 123.760,1 € για το χρονικό διάστημα από 4-7-2016 έως και 31-12-2016.

Το 2018 με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου έγινε δεκτή η αγωγή στο σύνολό της και επιπλέον κηρύχτηκε η απόφαση προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των 50.000 €.
Με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή, κατόπιν και γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του Δήμου Σκιάθου, αποφασίζει τη συμμόρφωση με τη διάταξη της προσωρινής εκτελεστότητας με την άμεση πληρωμή των 50.000€ στην εταιρεία εκδίδοντας χρηματικό ένταλμα πληρωμής.
Τον Νοέμβριο του 2018 η εταιρεία κατέθεσε πρόταση συμβιβαστικής λύσης για την καταβολή από μέρους του Δήμου του κεφαλαίου και παραίτησής της από τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα, με την καταβολή αυτού εντός μηνός.
Από την Οικονομική Επιτροπή αποφασίστηκε η άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, η οποία κατατέθηκε στο Μονομελές Εφετείο Λάρισας.

Με την απόφασή του, το Μονομελές Εφετείο Λάρισας δέχτηκε τυπικά και απέρριψε κατ’ ουσία την έφεση του Δήμου Σκιάθου κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου. Πριν λίγες ημέρες με ενημερωτικό σημείωμα προσδιορισμού κεφαλαίου, τόκων και δικαστικών εξόδων, επισημαίνεται από τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας ο κίνδυνος της αναγκαστικής εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης, αφού πλέον έχει εκλείψει η αναστολή προθεσμιών που υπήρχε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ο προσδιορισμός των ποσών βάσει του ενημερωτικού σημειώματος και των δικαστικών εγγράφων και του ήδη καταβληθέντος ποσού των 50.000 ευρώ έχει ως εξής: Κεφάλαιο 183.500,1 €, τόκοι υπερημερίας 37.824,61 € και δικαστικά έξοδα 1.400 €. Το σύνολο ανέρχεται σε 222.724,71 €.
«Ο Δήμος θα πρέπει να πληρώσει τα ποσά για να διατηρήσει την καλή του εικόνα, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος για το ποιος ευθύνεται που ο Δήμος σύρθηκε στα δικαστήρια. Φταίει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας; Φταίει η Υπηρεσία; Φταίει ο νομικός σύμβουλος; Να βρεθεί ο υπεύθυνος και να καταλογιστούν τα ποσά» δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Φιλαρέτου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το