Τοπικά

«Ξεπαγώνει» η οικοδομή με την τριετή αναστολή ΦΠΑ – Αφορά όλα τα ακίνητα με άδεια μετά την 1η-1-2006

Από τις αρχές του 2020 και για τρία χρόνια δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων με σκοπό την ενίσχυση της κτηματαγοράς, αλλά και την αντιπαροχή για την ανέγερση οικημάτων, καθώς θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι οικοπεδούχοι για τα διαμερίσματα που λαμβάνουν. Η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια μετά το 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου τόνισε ότι η αναστολή του ΦΠΑ ήταν να ισχύσει για τρία χρόνια μετά βέβαια την ψήφιση στη Βουλή, αλλά μετά από παρέμβαση-αίτημα του πανελλήνιου συλλόγου θα διευρυνθεί και θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα που έχουν άδεια μετά από την 1η-1-2006, έτος κατά το οποίο θεσπίστηκε ο ΦΠΑ στα ακίνητα.
Αν ίσχυε το αρχικό σχέδιο, τότε θα υπήρχαν ακίνητα τριών ταχυτήτων, τα παλιά πριν το 2006 με 3% φόρο μεταβίβασης, τα ακίνητα από το 2006 έως 2019 με 24% και τα νέα που θα κατασκευαστούν μετά την αναστολή του ΦΠΑ.
«Κάτι τέτοιο ευτυχώς αποφεύχθηκε και η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα μετά το 2006, αφού εισακούστηκε το αίτημα για διεύρυνση αναδρομικά της αναστολής ΦΠΑ» τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι θα πουληθούν τα αδιάθετα διαμερίσματα με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να αποκτήσουν ρευστότητα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν, ώστε να ανεγερθούν νέες οικοδομές.
«Πολλοί πελάτες βρίσκονται σε αναμονή και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Με την ψήφιση του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων και λόγω της κρίσης «πάγωσε» η αγορά» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας για να προσθέσει ότι οι κατασκευαστές ανέστειλαν τις εργασίες τους τα τελευταία 10 χρόνια.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο θα βοηθήσει ιδιώτες, κατασκευαστές, αλλά και τα δεκάδες επαγγέλματα που εξαρτώνται από την οικοδομή» ανέφερε για να συμπληρώσει ότι οι πολυκατοικίες που ανεγείρονται σήμερα είναι ελάχιστες, μόνο 2-3, στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ οι περισσότερες που ανεγείρονται είναι ιδιωτικά έργα.
«Ενεργά κατασκευαστικά γραφεία στον Βόλο είναι περίπου 30, όταν πριν το 2006 ήταν πάνω από 100» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Με την αναμενόμενη ψήφιση στη Βουλή από 1.1.2020 θα ισχύσουν τα εξής:
-Ακίνητα κάθε είδους (είτε νεόδμητα είτε «από δεύτερο χέρι») με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.
-Νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται για τρία χρόνια (2020 έως 2022) με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι ΦΠΑ 24%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το