Ελλάδα

Ξένος Τύπος: Ο Τσίπρας «τρέχει» να προλάβει το πολιτικό κόστος των μέτρων

newego_LARGE_t_1101_54467323_type12713

Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των ξένων ΜΜΕ αποτελούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκαλέσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ο Τσίπρας πριν την παραίτηση-εκλογές στην Ελλάδα» γράφει η Die Welt. «Η επόμενη πράξη της ελληνικής κρίσης; Για να ανοίξει ο δρόμος σε νέες εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παραιτηθεί ακόμη και απόψε». Η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι η δημοτικότητά του φτάνει στο 60%. Πολλοί υπουργοί του εισηγήθηκαν όμως την προκήρυξη εκλογών πριν γίνουν αισθητά τα νέα μέτρα λιτότητας».

H Die Zeit αναφέρει ότι «Οι Έλληνες θα εκλέξουν νέο κοινοβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει μια νέα, ισχυρή εντολή, πριν γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις από το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας».

Η Frankfurter Allgemeine Ζeitung γράφει: «Ο Τσίπρας θέλει να παραιτηθεί-εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου» .Σύμφωνα με την FAZ «ο Τσίπρας θέλει προφανώς να εδραιώσει την εξουσία του στη βάση, λίγο μετά το Ναι δωρητών στο νέο πακέτο ενίσχυσης».

Η Suddeutsche Ζeitung αναφέρει ότι «μετά την παραίτηση Τσίπρα ,υπηρεσιακής πρωθυπουργός θα είναι η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η κ. Θάνου θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας». «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι μόνο σημαντικό μόνο για το εσωτερικό της χώρας , αλλά και για τη συνεργασία με τους διεθνείς δανειστές» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου.

«Ο Τσίπρας πριν την παραίτηση –εκλογές στην Ελλάδα» γράφει το Der Spiegel. «Με τις εκλογές ο Τσίπρας θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει ι το ζήτημα της εξουσίας στο ίδιο του το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στις ψηφοφορίες για τις διασώσεις και το σχέδιο λιτότητας» εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.

Τι λένε σε άλλες χώρες
Πρώτο θέμα στα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία είναι η παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η συμφωνία διάσωσης», είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας The Wall Street Journal. «Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα για να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την 20ή Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους, κάνοντας μια ριψοκίνδυνη κίνηση με στόχο να ενισχύσει την εξουσία του», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να προκηρύξει νέες εκλογές, δηλώνει υπουργός» της κυβέρνησής του, είναι ο τίτλος της εφημερίδας New York Times στο σχετικό θέμα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Παρόμοιοι είναι οι τίτλοι και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εφημερίδων The Independent και The Guardian, με βάση πρωτογενές ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς από την Αθήνα.

Στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι επίσης πρώτο θέμα, υπό τον τίτλο «Ελληνική κρίση: ο πρωθυπουργός Τσίπρας “θα προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο”».

Πρώτο θέμα στον ιστότοπο της ισπανικής εφημερίδας El Pais, που επικαλείται ως πηγές της διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ιδίως την ΕΡΤ, είναι η πρόταση που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη διεξαγωγή εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές αναμένεται ότι θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

“Και η παραίτηση του Τσίπρα;” διερωτάται η Liberation, αναμεταδίδοντας το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Το ελληνικό πρακτορείο μόλις το επιβεβαίωσε: ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (…) θα ανακοινώσει επισήμως τη διεξαγωγή εκλογών απόψε και ταυτοχρόνως θα ανακοινώσει την παραίτησή του”, γράφει η εφημερίδα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 20η Σεπτεμβρίου» γράφει η εφημερίδα Le Point στη διαδικτυακή της έκδοση, επικαλούμενη το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Le Figaro, που επισημαίνει: «σύμφωνα με τo AΠΕ-ΜΠΕ, «αναμένεται ένα τηλεοπτικό διάγγελμα από την πλευρά του πρωθυπουργού».

Στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αναφέρεται η γαλλική εφημερίδαHumanite, μεταφέροντας τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές για την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

«Ελλάδα: ο Αλέξης Τσίπρας θα παραιτηθεί προκειμένου να προκαλέσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών;» διερωτάται στον ιστότοπό του το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Πρώτο θέμα στην ιταλική La Repubblica το θέμα της Ελλάδας με τον τίτλο του άρθρου: Ο Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του. Και στο άρθρο που ακολουθεί υπογραμμίζεται ότι στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού η προσφυγή στις κάλπες την 20η Σεπτεμβρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το