Τοπικά

Ξενοδόχοι της Μαγνησίας καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ… για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα 

Χιλιάδες ευρώ καλούνται να καταβάλουν μέσω αγωγών, που κατατέθηκαν εναντίον τους, στις εταιρείες και τους οργανισμούς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ξενοδοχεία της Μαγνησίας. Οι αγωγές κατατέθηκαν προχθές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου από δικηγόρο της Ορεστιάδας…

«Πονοκέφαλο» σε ξενοδόχους της Μαγνησίας προκαλεί η απαίτηση των εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, μέσω αγωγών που κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, για την καταβολή χιλιάδων ευρώ για χρήση δικαιωμάτων τους και μάλιστα αναδρομικά από το 2012 και μέχρι το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι από ξενοδοχειακή μονάδα του Πηλίου ζητείται για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα για την πενταετία αυτή το ποσό των 13.359 ευρώ, ενώ από άλλη μονάδα ζητείται το ποσό των 5.000 ευρώ…
Ήδη οι αγωγές κοινοποιούνται μέσω δικαστικών επιμελητών στους ξενοδόχους, που κυριολεκτικά «τραβάνε τα μαλλιά τους», καθώς καλούνται να πληρώσουν ακόμη ένα «χαράτσι».
Συνολικά στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου κατατέθηκαν 17 αγωγές από το δικηγορικό γραφείο της ακριτικής πόλης για ξενοδοχεία της Μαγνησίας, ενώ όπως σημειώνει ο ξενοδόχος κ. Π. Κονιόρδος, οι αγωγές πρέπει να είναι περισσότερες, καθώς όποιος διαθέτει τηλεόραση και ραδιόφωνο στα δωμάτιά του, πρέπει να πληρώνει.
Όπως είναι γνωστό, η καταβολή πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων ξεκίνησε το 1993, με τον Νόμο 2121/1993, με τον οποίο δόθηκε το δικαίωμα στους εκπροσώπους των δημιουργών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, να συστήνουν οργανισμούς και εταιρείες και να απαιτούν από τους χρήστες (κέντρα διασκέδασης, μπαρ, πλοία, ραδιοφωνικοί σταθμοί, τηλεόραση, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κ.άλ.) δικαιώματα. Δημιουργήθηκαν αρκετοί οργανισμοί και εταιρείες, που δημοσίευσαν τιμολόγια για τα ξενοδοχεία.
Μάλιστα από τις 15 Μαΐου 2010 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε οριστικά και τελεσίδικα ότι υπάρχει υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων εκ μέρους των ξενοδόχων και για την τηλεόραση στα δωμάτια. Για τους κοινόχρηστους χώρους δεν υπήρχε ούτως ή άλλως θέμα μη καταβολής δικαιωμάτων.
Τα τιμολόγια που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουν γίνει αποδεκτά από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) φθάνουν για τα ξενοδοχεία των 5 αστέρων το ποσό των 118,50 ανά δωμάτιο τον χρόνο και για τα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών φθάνει έως τα 95 ευρώ.
Οι εταιρείες δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση της τηλεόρασης, εφόσον δεν χορηγούν τη νόμιμη άδεια στους χρήστες. Εάν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί, μπορούν να κινήσουν ακόμη και αυτόφωρη διαδικασία κατά του ξενοδόχου. Στις αγωγές τους μπορούν να ζητούν σύμφωνα, με τον Νόμο 2121/1993, ακόμα και το διπλάσιο του ανώτερου τιμολογίου τους. Οι εταιρίες συγγενικών δικαιωμάτων κινούνται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993 και τους επιδικάζεται προσωρινά μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής τους κατά των χρηστών το 50% της απαίτησής τους.
Συνήθως, οι εταιρείες, πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ζητούν και την καταβολή αναδρομικών μέχρι και 5 χρόνια πίσω, γεγονός που καταλήγει σε αρκετές περιπτώσεις σε απαίτηση για τεράστια ποσά, όπως συμβαίνει με τις 17 αγωγές για τα ξενοδοχεία της Μαγνησίας, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την οικονομική βιωσιμότητα των καταλυμάτων. Για κάποια δε ξενοδοχεία, οι απαιτήσεις των εταιρειών με τα αναδρομικά αποτελούν και λόγο διακοπής της λειτουργίας τους, σε ένα οικονομικό περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο για τα ξενοδοχεία.
«Φθάσαμε μέχρι τον Άρειο Πάγο και το Ευρωδικαστήριο, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Ορισμένοι πληρώνουν, ορισμένοι όχι», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κων. Λεβέντης, που υπενθυμίζει την πρόταση του ΞΕΕ να είναι ένας ο εκπρόσωπος όλων αυτών των εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Τα τιμολόγια που ισχύουν από τις εν λόγω εταιρείες (οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης) στα ξενοδοχεία είναι: Για ξενοδοχεία 5 αστέρων 0,20 ευρώ ανά δωμάτιο την ημέρα, 4 αστέρων 0,18 ευρώ ανά δωμάτιο την ημέρα, 3 αστέρων 0,10 ευρώ την ημέρα, 2 αστέρων 0,07 ευρώ ανά δωμάτιο την ημέρα και του ενός άστρου 0,05 ευρώ ανά δωμάτιο την ημέρα.
Τα παραπάνω ποσά δεν καλύπτουν την αμοιβή για τους δημόσιους χώρους των ξενοδοχείων (disco, cafe, εστιατόρια, κ.λπ.), οι οποίοι κάνουν χρήση αποκλειστικά και μόνον υλικών φορέων ήχου και οι οποίοι υπάγονται στο τιμολόγιο που έχει δημοσιευθεί από τους εισπρακτικούς οργανισμούς ήχου.
ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το