Τοπικά

Ξένια Χολέβα “Πως να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ομιλίας του παιδιού σας”

ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 2 – 4 ΕΤΩΝ

Χρησιμοποιήστε κατάλληλη ομιλία, η οποία να είναι απλή και καθαρή ώστε να μπορεί το παιδί να σας μιμηθεί. Επαναλαμβάνοντας ότι λέει το παιδί σας, υποδηλώνετε ότι καταλαβαίνετε. Επεκτείνετε τις φράσεις π.χ. < θέλεις να πάμε βόλτα;>, <θα πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο>.
Το ξεφύλλισμα πολύχρωμων περιοδικών – παραμυθιών και βιβλίων είναι μία ευχάριστη ασχολία. Φτιάξτε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, χωρίστε τα σε κατηγορίες όπως για παράδειγμα ζώα του σπιτιού, φαγητά, φρούτα κ.λ.π. με λάθη και μιλήστε με το παιδί σας για να διορθώσει το λάθος. Π.χ. ένα ψυγείο, που μέσα του βάζουμε ένα παπούτσι.
Μέτρηση αντικειμένων από το 1 – 10. Ανέβασμα – κατέβασμα σκαλιών.
Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοεί και να ρωτάει ερωτήσεις. Παίξτε το παιχνίδι < ναι όχι >. Κάντε ερωτήσεις που έχουν τη δυνατότητα επιλογής, όπως για παράδειγμα <Θέλεις να πάμε στο πάρκο ή στον παιδότοπο;>.
Εμπλουτίστε το λεξιλόγιό του. Ονομάστε τα διάφορα μέρη του σώματος και το τι μπορεί να κάνει κανείς με αυτά. Π.χ. Αυτό είναι το στόμα μας και με αυτό τρώμε τα νόστιμα φαγητά της μαμάς μας.
Τραγουδάτε απλά τραγούδια για να μάθει το ρυθμό της ομιλίας.
Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες από διάφορες βόλτες ή εκδρομές και φτιάξτε μία ιστορία ή διηγηθείτε πώς περάσατε εκεί.
Αν κρίνεται αναγκαίο να ξεκινήσει παιδικό σταθμό.

ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4 – 6 ΕΤΩΝ

Να δίνετε προσοχή στο παιδί σας όταν μιλάει και πάντα να το επιβραβεύετε για την προσπάθειά του. Μιλάτε αργά με παύσεις ενδιάμεσα, για να του δίνετε την ευκαιρία να συνεχίσει αυτό τη συζήτηση.
Βοηθήστε το να αναπτύξει ακόμη πιο σύνθετο λεξιλόγιο. Βρείτε νέες λέξεις και εξηγήστε στο παιδί την έννοιά τους.
Ζητήστε του να περιγράψει κάτι ή να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που εσείς περιγράφετε. Π.χ. το φοράμε στο χέρι, για να βλέπουμε την ώρα. ΡΟΛΟΪ.
Να εκτελεί πολύπλοκες εντολές. Π.χ. πήγαινε στην κουζίνα και φέρε μου ένα κουτάλι, ή άσε το μαρκαδόρο πάνω στο τετράδιο.
Μιλήστε στο παιδί σας γι’ αυτό που βλέπει στην τηλεόραση. Μιλήστε για τους χαρακτήρες, εάν είναι λυπημένοι ή χαρούμενοι. Στο τέλος της ταινίας ζητήστε από το παιδί να σας πει τι κατάλαβε. Κάντε του ερωτήσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Και οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού τους.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΧΟΛΕΒΑ ΞΕΝΙΑ

ΧΟΛΕΒΑ ΑΠ. ΞΕΝΙΑ
Κέντρο Λογοθεραπείας- Ειδικής Αγωγής
Εργοθεραπεία- Ψυχολογική Υποστήριξη
Συμβουλευτική Γονέων
Μηλίνης 1- Δημητριάδος
Τηλ: 2421037347 , 6944630136
www.logotherapy-center

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το