ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άστατος ο καιρός το Σάββατο – Πού θα βρέξει

Ελλάδα

Σκιάθος: Οδηγούσε δίκυκλο χωρίς δίπλωμα

Τοπικά

Ρόδος: Μάνα και γιος «έφυγαν» την ίδια ημέρα

Ελλάδα

Ελλάδα Μπορούμε

Άρθρα

Αόρατο φανάρι…

Οι εικόνες της ημέρας

Τοπικά

Ξεν. Σελπεσάκης: Ο δανεισμός βιβλίων μας φέρνει πιο κοντά

Ο κ. Ξενοφών Σελπεσάκης, σύμβουλος εκπαίδευσης στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Πιλότος, ο οποίος από τον Μάρτιο του 2016 είναι υπεύθυνος στις «Μετα-Μορφώσεις», μίλησε για τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας του συγκεκριμένου στεκιού πολιτισμού. Παράλληλα με την ιδιότητα του αντιπροέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» αναφέρθηκε στα σχέδια για την ίδρυση ανοικτής δανειστικής βιβλιοθήκης στον Άγιο Ονούφριο.
Κοινός παρονομαστής των δύο δράσεων είναι ο δανεισμός βιβλίων. Οι «Μετα-Μορφώσεις» την τελευταία διετία προσφέρουν τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων για όλες τις ηλικίες από ένα σύνολο 2.500 τίτλων, ενώ στον Άγιο Ονούφριο θα γίνει προσπάθεια για αντίστοιχη δομή που θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο.

Την τελευταία εβδομάδα οι «Μετα-Μορφώσεις» μετακόμισαν στις καινούριες εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στη συνοικία της Μεταμόρφωσης επί της 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ με Γ. Καρτάλη, στο διώροφο ακίνητο του Κληροδοτήματος Στρεφτάρη. Ο κ. Σελπεσάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κλείσαμε δύο χρόνια στις «Μετα-Μορφώσεις», γεγονός που συνέπεσε με τη μετακόμισή μας στο καινούριο κτίριο του ΚΕΘΕΑ Πιλότος. Η βιβλιοθήκη μας μεγάλωσε και στεγάζεται σε ολόκληρο όροφο. Πλέον μπορούμε να μιλάμε με άλλους όρους μ’ αυτή την υποδομή. Η δανειστική βιβλιοθήκη δεν είναι η μοναδική δράση μας. Έχουμε π.χ. την ομάδα ανάγνωσης και το εικαστικό εργαστήρι, ενώ σύντομα οι «Μετα-Μορφώσεις» θα εμπλουτιστούν και με νέες δράσεις που προγραμματίζουμε».

Έπειτα από 24 μήνες λειτουργίας οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την κίνηση που υπάρχει στη δανειστική βιβλιοθήκη των «Μετα-Μορφώσεων». Ο κ. Σελπεσάκης είπε χαρακτηριστικά: «Στην αρχή είχα τις αμφιβολίες μου. Ήμουν επιφυλακτικός όταν ξεκινούσαμε το εγχείρημα. Όμως η συνέχεια υπήρξε εντυπωσιακή. Με πρόχειρους υπολογισμούς μπορώ να πω ότι έχουμε σταθερά πάνω από 200 ανθρώπους, οι οποίοι μας επισκέπτονται και με μέσο όρο δανεισμού τους πέντε-έξι τίτλους για τον καθένα, σε ετήσια βάση βγαίνουν έξω από τη βιβλιοθήκη σχεδόν τα μισά από τα 2.500 βιβλία που διαθέτουμε. Οι Βολιώτες διαβάζουν αρκετά, αυτό το θεωρώ δεδομένο πλέον. Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα αυτό που συμβαίνει, μπορούμε να πούμε ότι όσοι έρχονται στις «Μετα-Μορφώσεις» δεν περιορίζονται στον δανεισμό βιβλίων, που μας φέρνει πιο κοντά, αλλά ψάχνουν καινούρια πράγματα συνεχώς. Βλέπεις ότι ο κόσμος έχει τη διάθεση να μιλήσεις μαζί του, να ανταλλάξεις δύο κουβέντες παραπάνω. Ανταποκρίνεται και μάλιστα πολύ καλά σ’ αυτό το στέκι πολιτισμού που έχουμε δημιουργήσει. Οι άνθρωποι πάνω απ’ όλα θέλουν την επικοινωνία και την επαφή».
Το επόμενο «στοίχημα» του Ξενοφώντα Σελπεσάκη είναι η ίδρυση και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και στον Άγιο Ονούφριο, με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» να λέει: «Πριν από λίγο καιρό είχαμε εκλογές στην «Ιωλκό». Βγήκε το νέο διοικητικό συμβούλιο και στην πρώτη συνεδρίαση πάρθηκε η απόφαση. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να μπορέσουμε να ανοίξουμε, ενώ θα πρόκειται για τη μοναδική αντίστοιχη υποδομή στον Άγιο Ονούφριο. Η βιβλιοθήκη έρχεται να προστεθεί στις πλούσιες, ούτως ή άλλως, δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός». Έτσι θα προσφέρουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να βγει από τα σπίτια του για έναν ακόμη λόγο όπως είναι το βιβλίο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το