Τοπικά

“Ξεμένουν”από μικροβιολογικά εργαστήρια τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας “Θ”

ergastirio

Χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια είναι τα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής και Βελεστίνου, καθώς η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει προχωρήσει σε νέα σύμβαση με την αρμόδια εταιρεία, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν και τα μηχανήματα.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη ήρθε να κάνει ακόμη πιο δυσχερή την παροχή υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας στους κατοίκους της περιφέρειας. Άλλωστε σε κάποια Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν ούτε τα ακτινολογικά εργαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα μήνα είναι σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί, αλλά και οι εργαζόμενοι, αφού δεν έχουν πληρωθεί οι μεν πρώτοι για εφημερίες τουλάχιστον έξι μηνών, οι δε δεύτεροι για υπερωρίες και αργίες πολλών μηνών. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις που πληρώθηκαν, τα χρήματα ήταν ψαλιδισμένα μέχρι και 50%.

Πάντως χθες εστάλη από την 5η ΥΠΕ έγγραφο για τη δήλωση των εφημεριών που έκαναν οι γιατροί τον περασμένο Απρίλιο, ένδειξη πως ενδέχεται να πληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Λόγω της επίσχεσης εργασίας αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας κ. Νέλη Χονδρογιάννη τόνισε πως «στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργούσε μερικές ημέρες, όπως και στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Εδώ και μερικές ημέρες λόγω της μη ανανέωσης της σύμβασης της Υγειονομικής Περιφέρειας με την αρμόδια εταιρεία, τα εργαστήρια δεν λειτουργούν, ενώ μας αφαιρέθηκαν και τα μηχανήματα. Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς εδώ και καιρό δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και μια σημαντική υπηρεσία, όπως είναι το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν παρέχεται».

Αναφορικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων και γιατρών η κ. Χονδρογιάννη τόνισε πως το προσωπικό των Κέντρων Υγείας είναι πλέον μεταφερόμενο. Δηλαδή βλέπουμε να έρχονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας γιατροί, όπως παιδίατροι στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, αλλά δεν παραμένουν εδώ, καθώς είναι μετακινούμενοι μεταξύ των Κέντρων Υγείας, του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς και άλλων Νοσοκομείων σε άλλους νομούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Αυτό αναμένουμε να δούμε και με τους παιδιάτρους, οι οποίοι θα καλύπτουν και τις μεγάλες ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

Σε λίγους μήνες λήγει και η σύμβαση των επικουρικών οδηγών που δραστηριοποιούνται στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας και το σωματείο εργαζομένων έχει ζητήσει να υπάρξει ανανέωση της σύμβασης, ώστε να μην ακινητοποιηθούν τα ασθενοφόρα και υπάρξει πρόβλημα με τη διακομιδή των ασθενών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το