Άρθρα

Ξεκληρίζει την αγροτιά το μνημόνιο της ψευτοαριστεράς- Μονόδρομος ο αγώνας

delimitros

*του Κώστα Δελημήτρου, πρώην βουλευτή  ΛΑΕ Μαγνησίας

Οι Ελληνες αγρότες έχουν ήδη υποστεί τεράστια μείωση του εισοδήματός τους από την εφαρμογή των αντι-αγροτικών πολιτικών του 1ου και του 2ου μνημονίου για αυτό και καταδίκασαν με την ψήφο τους την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Δυστυχώς όμως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετέτρεψε μέσα σε μια νύχτα το γενναίο και συντριπτικό ΟΧΙ του αγροτικού κόσμου, σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ και συμφώνησε το 3ο μνημόνιο το οποίο ψήφισε στη Βουλή μαζί με τους νέους συγκυβερνήτες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ. Η κυβέρνηση της ψευτοΑριστεράς παραβίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και απογοήτευσε τους αγρότες, όπως και όλη την ελληνική κοινωνία, προδίδοντας τα λαϊκά συμφέροντα και ξεπουλώντας όσο όσο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά υπέρ του λαού, στους τοκογλύφους καπιταλιστές.

Ο αγροτικός κόσμος είναι η βάση και η αφετηρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό όμως απαιτεί μια προοδευτική πολιτική η οποία θα μειώσει το κόστος παραγωγής θα χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους την παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα και θα συγκροτήσει κλαδικές πολιτικές και εθνικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα Το 3ο μνημόνιο όμως αυξάνει το κόστος παραγωγής ακυρώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία νέας Δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας καθώς την ΑΤΕ την έχουν ήδη διαλύσει και ξεπουλήσει οι Σαμαράς και Βενιζέλος στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Πάνω απ’ όλα το 3ο Μνημόνιο μειώνει δραματικά τα εισοδήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων αφού αυξάνει δραματικά την φορολογία και με την υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ διαλύει την ντόπια παραγωγή. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψουν χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Θα τους οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της παραγωγής και της γης τους, θα τους ρίξουν στην «χωματερή» της ανεργίας και θα φέρουν την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση.

Ειδικότερα, τα μέτρα-λαιμητόμος του 3ου Μνημόνιου της ψευτοΑριστεράς για την αγροτιά, συνοψίζονται στα παρακάτω:

: 1/ Αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από 13% στο 20% και μετά στο 26%. 2/ Διπλασιάζεται άμεσα η προκαταβολή φόρου στο 55% από το 27,5 % που είχε γίνει με νόμο της κ. Βαλαβάνη και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και στην συνέχεια αυξάνεται στο 75% το 2016 και μετά από το 2017 στο 100%. 3/ Καταργείται η πρόσφατα ψηφισμένη από τη Βουλή απαλλαγή με νόμο που είχε εισηγηθεί η κα Βαλαβάνη από φόρο των αγροτικών επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ. 4/ Καταργείται σταδιακά η επιστροφή φόρου(επιδότηση) στο αγροτικό πετρέλαιο. 5/ Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια και υπηρεσίες.(φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κλπ). 6/ Τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ. 7/ Υιοθετείται η απαράδεκτη πρόταση του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των ημερών ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, που θα καθορίζονται πλέον… από τον παρασκευαστή!!!

Η επίθεση του 3ου Μνημονίου στους αγρότες είναι πολυμέτωπη καθώς χτυπά ανελέητα και το συνταξιοδοτικό σύστημα των αγροτών με σαρωτικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών Τα νέα μέτρα για τις συντάξεις των αγροτών και την λειτουργία του ΟΓΑ ανατρέπουν πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις παροχές για τους αγρότες και τους οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση αλλά και σε απώλεια για πολλούς της κοινωνικής ασφάλισης τους και των μελλοντικών παροχών τους.
Συγκεκριμένα:
Προβλέπεται «σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία («pro rata»)». Δηλαδή θα υπάρξει άμεση σύνδεση παροχών και εισφορών και θα επαλειφθεί το όποιο μέρος των συντάξεων που χρηματοδοτούσε το κράτος στο πλαίσιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει διακοπή χρηματοδότηση των 2/3ων των αναγκαίων πόρων από το κράτος (περί τα 4 δις ευρώ το έτος), δηλαδή απώλεια τουλάχιστον του 50% των εσόδων του ΟΓΑ, με τις ανάλογες συνέπειες στις παροχές του προς τους ασφαλισμένους του και βέβαια με αντίστοιχη αύξηση των εισφορών για να διατηρηθούν οι όποιες σημερινές παροχές.
Εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ προς τη δομή των εισφορών που ισχύουν στο ΙΚΑ αυτό συνεπάγεται δραστική αύξηση των εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, η οποία θα έρθει να αντικαταστήσει τους πόρους που θα κοπούν με την αντίστοιχη δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων. Εισφορές που είναι αδύνατο να καλυφθούν από ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών αγροτών και που θα τους οδηγήσει στην έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας. Σημειώνεται ότι η σημερινή μέση σύνταξη των 692.621 συνταξιούχων αγροτών είναι μόλις 432 ευρώ μεικτά. Η προνοιακή σύνταξη που δίνεται στους παλιούς αγρότες είναι μόλις 330 ευρώ. Δηλαδή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Παροχή των κατώτατων ορίων σύνταξης μόνο σε όσους νέους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις έως και 40% σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων. Οι συντάξεις θα μειωθούν επίσης από την αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% και επέκταση της παρακράτησή της και από τις επικουρικές συντάξεις.
Αλλαγή των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που κατέβαλλαν εισφορές βάσει εισοδηματικών κλάσεων και εισαγωγή εισφορών αναλογικών με το εισόδημα. Αυτό θα συνεπάγεται μια άμεση περαιτέρω αύξηση των εισφορών για μερικούς αγρότες αλλά και μια μείωση των εισφορών, με παράλληλη όμως μείωση των μελλοντικών εισφορών για τους μικρούς αγρότες.
Οι αγρότες γνωρίζουν καλά πως άλλο δρόμο από τον συντονισμένο αγώνα για την επιβίωσή τους και για να μη γίνουν κολήγοι στην ίδια τους τη γη, ΔΕΝ διαθέτουν. Είναι η ώρα της ολομέτωπης σύγκρουσης τόσο μ’ αυτούς που ξεδιάντροπα ξεγέλασαν το λαό όσο και με τις πολιτικές τους που σκοπεύουν ν’ αποτελειώσουν ό,τι έμεινε όρθιο στον τόπο μετά τα δύο πρώτα μνημόνια και να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα και τη λεηλασία.

Η ανατροπή των μνημονίων είναι μονόδρομος επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών και της αγροτικής παραγωγής στο σύνολό της. Είναι αγώνας ύπαρξης της ελληνικής υπαίθρου και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής σαν απαράβατης προϋπόθεσης για τη διάσωση της ίδιας της πατρίδας και του λαού της.Στον μεγάλο αυτόν αγώνα, η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, τόσο στη Μαγνησία όσο και πανελλαδικά, θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το