Τοπικά

Ξεκινούν τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

παιδιά 5 υφαίνουν

Ξεκινούν τα μαθήματα ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι εγγραφές  των πέντε εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών-πέντε αντίστοιχων  προτάσεων   του  Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου:

υφάντρια (2)

1.Εργαστήριο υφαντικής: Το ΛEB, πιστό στις αξίες του νεότερου ελληνικού πολιτισμού,  συνεχίζει με αφοσίωση και γνώση τις παραδοσιακές τέχνες, με  κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού.H σχολή λειτουργεί κατά τάξεις Α΄,  Β΄ και Γ΄ με τη συνολική συμμετοχή των σπουδαστών, κατά τάξη, στην θεωρητική και τεχνική κατάρτιση και την  καλλιέργεια, που αποβλέπουν στην ικανότητα ειδικής εφαρμογής των μορφών που εκφράζουν την τέχνη αυτή. H λειτουργία του  εργαστηρίου υφαντικής, που φέρει το όνομα «Μαρία Γκέκου»,  δίνει έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην πολύτιμη παραδοσιακή τέχνη, της αρχαιοτέρας πασών χειροτεχνίας. Σκοπός της λειτουργίας του εργαστηρίου αυτού   είναι όχι μόνον η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν, αλλά  να  ξαναμπεί η  ξεχασμένη αυτή τέχνη στην καθημερινότητά μας.   Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους δέκα ξαναστημένους  αργαλειούς του εργαστηρίου μας,  προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με  μια καινοτόμα πρόταση  εκπαιδευτικής κατάρτισης.  Ίσως ακόμη  και επαγγελματική διέξοδο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων, κυρίως γυναικών (ελάχιστοι είναι οι άνδρες)  που θέλουν να αποκτήσουν εκπαιδευτική εμπειρία γύρω από την τέχνη της ύφανσης. Και το πιο σημαντικό  είναι ότι ανταποκρίνονται σ’ αυτή την καινοτόμα δράση νέοι άνθρωποι, ακόμα και παιδιά που έρχονται και παρακολουθούν στην περίοδο των διακοπών τους. Για το λόγο αυτό από φέτος θα λειτουργεί   και νέο πιλοτικό τμήμα και για παιδιά.  Διδάσκουσα –εκπαιδεύτρια: Kερασία Καρκαλά.

υφαντά 2

  1. Εργαστήριο κεντήματος: Μαζί με την τέχνη του αργαλειού, έχει προστεθεί και το πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο του κεντήματος «ο δαντελένιος διάκοσμος». Στο εργαστήριο αυτό διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν  τα σχέδιά τους με θέματα που  ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές σε διάφορες στάσεις. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή ακόμα και συνδυασμούς τεχνικών δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς,  που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού με μια νότα ρομαντισμού και καλαισθησίας.

  3-4. Εργαστήρια κοπτικής- ραπτικής και πλεκτικής: τα εργαστήρια σχεδιασμού -ραψίματος  στον τομέα του ενδύματος και των αξεσουάρ καθώς και  της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές που επαναλειτουργούν από πέρυσι στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχουν μακραίωνη ιστορία,  αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στον Μεσοπόλεμο. Και μπορεί σήμερα  το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται ελαφρώς αναχρονιστικό, αλλά  η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής είναι στην πρώτη γραμμή της μόδας και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς και στην Ελλάδα,  ολοένα και περισσότερο έδαφος.  Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που έχουν χρηστική και αισθητική αξία,  προσφέροντας ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και  συμβάλλοντας σημαντικά  στην οικιακή οικονομία. Διδάσκουσα –εκπαιδεύτρια στα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής: Ράνια Παπακωνσταντίνου.

υφάντρια (1)

Koυκλες

  1. 5. Εργαστήριο κατασκευής κούκλας. Άμεσα ξεκινά και το σεμινάριο κατασκευής κούκλας με λαογραφικό περιεχόμενο. Μια παλιά και αγαπημένη πρακτική του Λυκείου των Ελληνίδων βασισμένη στη γλυπτική, όπου είχε πρωτοδιδάξει η γλύπτρια Ελένη Γεωργαντή, στο πλαίσιο παροχής εργασίας σε άπορες γυναίκες.  Με αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, οργάνωσε το ΛΕΒ το περυσινό σεμινάριο, με αντικείμενο  την παροχή εκπαίδευσης και τεχνοτροπίας κατασκευής χειροποίητης κούκλας.  που αποτελεί μια σπάνια καλλιτεχνική εργασία. Βασική προϋπόθεση για τις εκπαιδευόμενες είναι η  διαδικασία αντιγραφής της παραδοσιακής φορεσιάς,  που απαιτεί πριν απ’ όλα, την προσεκτική παρατήρησή της μέσα από τις παραδοσιακές φορεσιές που εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση και κατά δεύτερον τις επισκέψεις στην Ιματιοθήκη του ΛΕΒ. Ύστερα προχωρούν στην ακριβή απόδοση των σχεδίων επάνω στα υφάσματα, που αποτελούν, μετά από λεπτεπίλεπτη εργασία τα  ρούχα (φορέματα, μαντήλια, πουκάμισα, ποδιές, ζώνες, δαντελένιες διακοσμήσεις). Η εργασία της κούκλας ξεκινά  από την κατασκευή του κεφαλιού και κατόπιν του σώματος, ακολουθώντας εναλλακτικούς τρόπους.  Τα υλικά της, χαρτοπολτός,  γυψόγαζα, βαμβάκι  και κόλλα,  μέσω της μικρογλυπτικής, δίνουν  μορφή και μετατρέπονται σε κούκλες γεμάτες έκφραση που, στη συνέχεια, ζωγραφίζονται και  ντύνονται με τα κατασκευασμένα αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών. Το σεμινάριο διδάσκει  η εκπαιδευτικός-γλύπτρια και εικαστικός Κατερίνα Σαμαρά με τη συνεργασία της Δήμητρας Αγορά, μοντελίστ-στυλίστ.

Τα παραπάνω εργαστήρια στεγάζονται σε εκμισθωμένο χώρο 150 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα. Η λειτουργία τους είναι διαρκής με την έναρξη των τακτικών μαθημάτων  από την 1η Οκτωβρίου και συνεχίζονται  έως το τρίτο δεκαήμερο  του Ιουνίου. Η εκμάθηση των παραπάνω τεχνών διανθίζεται και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις,  που συμβάλλουν στη απόκτηση  δημιουργικών ερεθισμάτων για την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις παραπάνω τέχνες με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο.

υφαντά Λυκείου  (1)

Η διεύθυνση των παραπάνω  εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου &  Ρ.Φεραίου και Κοραή 79.  Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά: 2421033938, 2421305753, 6974101096,  6946592485,  6983280725 και 6978455299.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το