Κόσμος

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το βρετανικό δημοψήφισμα

newego_LARGE_t_1101_54695766_type13145

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον το βρετανικό δημοψήφισμα, με εκατοντάδες Βρετανούς να σπεύδουν να ψηφίσουν λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες (12 ώρα Ελλάδος).

Παρά τις σφοδρές καταιγίδες, εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες για να αποφασίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας. Το ερώτημα που εκλήθησαν να απαντήσουν οι πολίτες είναι απλό: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ε.Ε.;».
Το στρατόπεδο που θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% των συνολικών ψήφων αναδεικνύεται νικητής του δημοψηφίσματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης δίνουν προβάδισμα στο Bremain. Έρευνα του Ipsos/Mori έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων σκόπευαν να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. ενώ το 48% κατά.
Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η Βρετανία δεν γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, με την στερλίνα να κάνει ράλι ανόδου και μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν σαφώς ενισχυμένα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι σφραγισμένες κάλπες θα μεταφερθούν στα 382 σημεία καταμέτρησης που έχουν στηθεί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία. Υπάρχει επίσης ένα κέντρο καταμέτρησης στην Βόρειο Ιρλανδία και ένα στο Γιβραλτάρ.
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το βρετανικό δημοψήφισμα
Η εκλογική Επιτροπή εκτιμά ότι η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανακοινώσιμη το πρωί της Παρασκευής.
Εxit poll, με την έννοια που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν.
Ωστόσο, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δημοσιοποιήσει έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα να επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.
Παγωμένη παρακολουθεί η Ευρώπη
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί την εξέλιξη του δημοψηφίσματος ολόκληρη η Ευρώπη, με τις Βρυξέλλες να τηρούν «σιγή ασυρμάτου» μέχρι να ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απαιτείται μια επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το