Ελλάδα

Ξεκινάει η κατασκευή του φράκτη στον Εβρο – Θα έχει μήκος 38 χιλιομέτρων

Εγκαταστάθηκε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η ανάδοχη κοινοπραξία και πέφτουν οι πρώτες φτυαριές για την επέκταση του φράκτη του Εβρου στο νότιο τμήμα του νομού, σε μία έκταση 27 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα, όταν το συγκεκριμένο έργο ολοκληρωθεί, ο φράκτης σε ολόκληρο το νομό να έχει μήκος 38 χιλιομέτρων. Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα στην πλευρά της Τουρκίας μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν μαζικότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr o αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα εκτελούνται για τους επόμενους οκτώ μήνες εκ παραλλήλου δύο ειδών εργασίες. Η ανάδοχη κοινοπραξία θα προχωρεί σε έργα συντήρησης και ανακατασκευής του υπάρχοντος φράκτη και ταυτόχρονα θα κατασκευάζει το καινούριο τμήμα του. Το υπάρχον τμήμα του φράκτη βρίσκεται στο βόρειο Εβρο, στην περιοχή των Καστανιών και έχει μήκος 11 χιλιομέτρων. Βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να κρατήσουν τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επιχείρησαν να μπουν μαζικά στο ελληνικό έδαφος την περασμένη άνοιξη.

Το νέο τμήμα του φράκτη θα ξεκινάει από την περιοχή του Πετάλου, στο νότιο Εβρο, σε ένα τμήμα που το ποτάμι δεν αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το συνολικό μήκος του καινούργιου τμήματος θα είναι 27 χιλιομέτρων και θα καταλήγει στις εκβολές του ποταμού. Σε συνοριακά σημεία που είναι πάρα πολύ δύσκολη έως αδύνατη η παράνομη διέλευση των συνόρων, δε θα κατασκευαστεί φράκτης. «Καιρού επιτρέποντος σε οκτώ μήνες από σήμερα οι εργασίες θα ολοκληρωθούν, αφού τόσο είναι το χρονοδιάγραμμα για την περαίωση του έργου. Η τοπική κοινωνία θέλει πάρα πολύ το συγκεκριμένο έργο, ώστε να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής, αφού φάνηκε στην πράξη ότι είναι τεράστια η χρησιμότητα του φράκτη», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Πέτροβιτς.

Τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες οι προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι προσπάθειες αποκρούονται από μεικτά κλιμάκια Αστυνομίας, στρατού και αντρών της Frontex που περιπολούν στην περιοχή και το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής κάποιο επεισόδιο. «Εχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων, ωστόσο, η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την περασμένη άνοιξη. Η στάθμη του ποταμού αυτήν τη στιγμή είναι χαμηλή, γεγονός που ευνοεί την παράνομη διέλευση. Θέλουν να προλάβουν το χειμώνα, όταν το ποτάμι θα είναι φουσκωμένο και άρα επικίνδυνο, αλλά και την κατασκευή του νέου τμήματος του φράκτη», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το