Τοπικά

Ξεκινά το έργο της κτηματογράφησης σε Ν. Ιωνία και τέως Δήμο Ιωλκού – Διανεμήθηκαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια

Χιλιάδες φυλλάδια για την επικείμενη κτηματογράφηση στους προκαποδιστριακούς Δήμους Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας διανεμήθηκαν σπίτι-σπίτι από την ανάδοχο εταιρεία του έργου τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων από τους υπόχρεους, ούτε και τα γραφεία όπου θα κατατίθενται αυτές, προκαλώντας τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων, που φυσικά είναι χιλιάδες.
Σημειώνεται ότι το έργο της κτηματογράφησης στις παραπάνω περιοχές έχει αναλάβει η εταιρεία «ΚΤΗΜΑ gr».
Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μεταβίβαση ή έκδοση οικοδομικής άδειας και υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί το ακίνητό σας ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι υπόχρεοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 801 4000 100 για κλήσεις από σταθερό με αστική χρέωση και 231 600 5400 για κλήσεις από κινητό με χρέωση κινητού προς σταθερό.
Αμέσως μετά τη τηλεφωνική επικοινωνία, λαμβάνει ο υπόχρεος SMS με τα έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή της δήλωσης.
Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν οποιοδήποτε εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο σε κάποιες από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/1995.

Συγκεκριμένα, υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας, δικαιούχος οποιασδήποτε άλλης προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2664/1998.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομίας, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λπ.).

Περιλαμβάνονται και το δικαίωμα με αιτία κτήσης την χρησικτησία, καθώς και το δικαίωμα με αιτία κτήσης την κληρονομική διαδοχή για τα οποία δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς. Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν. Όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων, υποχρεούται επίσης να υποβάλει δήλωση άσχετα εάν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.
Για την υποβολή της δήλωσης του Ν.2308/1995 θα πρέπει να καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης για κάθε δηλούμενο δικαίωμα ύψους 35€ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο και 20€ για κάθε δικαίωμα σε χώρο στάθμευσης ή αποθήκης που αποτελεί αυτοτελή ιδιοκτησία (με χιλιοστά στο οικόπεδο)
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας, θα καταβάλλουν πάγιο τέλος για τα δύο μόνο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ. Η δήλωση Ν. 2308/1995 μπορεί να υποβληθεί με δύο τρόπους: Προσερχόμενος ο δικαιούχος στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή Ηλεκτρονικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΚΧΑ ΑΕ, μέσω της εφαρμογής e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Δεν γίνεται δεκτή η ταχυδρομική υποβολή της δήλωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το