Πολιτισμός

Ξεκινά το εργαστήριο του Καραγκιόζη για παιδιά στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

καραγκιοζης

Ξεκινά το εργαστήριο του Καραγκιόζη, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου αυτές τις μέρες το οποίο θα περιλαμβάνει τμήμα θεάτρου σκιών και τμήμα εικαστικών- κατασκευών φιγούρας. Το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό αυτό εργαστήριο προσφέρει στα παιδιά μία ευκαιρία για δημιουργία, ψυχαγωγία και έκφραση και φέρνοντάς τα πιο κοντά στην προφορική λαϊκή μας παράδοση. Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τη μορφή αυτή του λαϊκού μας θεάτρου, αποκτώντας γνώσεις για το θέατρο σκιών, την ιστορία και την τεχνική του. Στο εργαστήρι κατασκευών φιγούρας Καραγκιόζη κατασκευάζονται από τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, φιγούρες με διαφορετικές τεχνικές. Οι πολλές και διαφορετικές ενότητες που περιλαμβάνει το θέατρο σκιών, όπως ζωγραφική, χαρακτική, υποκριτική, μιμητική, κ.ά., το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το θέατρο σκιών προσφέρει διασκέδαση, αφού γίνεται ευχάριστο παιχνίδι, αλλά αφήνει και τη φαντασία των παιδιών να μεγαλουργήσει στο φως της σκιάς. Γαλουχεί παράλληλα τις νέες γενιές με υψηλές αξίες και στόχους ζωής, μεταφέροντας με ζωντανό και διασκεδαστικό τρόπο σοφία αιώνων και αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όσον αφορά στη διαπαιδαγώγηση που προσφέρει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος σ’ ένα από τα βιβλία του για τον Καραγκιόζη «ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο ‘ζωής’ στον χώρο της εκπαίδευσης. Το σχολείο τον αποδέχτηκε όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας αλλά και ως καλλιτεχνική δραστηριότητα. Και το γεγονός αυτό είναι ευοίωνο για την τύχη του θεάτρου σκιών σε μια εποχή όπου πλεονάζει η τηλεοπτική εικόνα και τα τόσα ‘δαιμονικά’ της τεχνολογίας. Και ο Καραγκιόζης υπήρχε και υπάρχει μέσα στους αιώνες, στην καθημερινή μας ζωή, γύρω και μέσα μας».
Το θέατρο σκιών θα λειτουργεί κάθε δεύτερο Σάββατο πρωί στο μουσειακό χώρο του Λυκείου (Κοραή 79) υπό την εποπτεία του δάσκαλου καραγκιοζοπαίκτη και πρωταγωνιστή του Θεσσαλικού Θεάτρου Σκιών, Παναγιώτη Φιλιππίδη, Το εικαστικό εργαστήριο-κατασκευών φιγούρας θα λειτουργεί κάθε δεύτερο επίσης Σάββατο στα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών υπό την εποπτεία της εικαστικού-εκπαιδευτικού Κατερίνας Σαμαρά. Στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου θα παρουσιαστεί παράσταση με συντελεστές τους ίδιους τους μαθητές, όπως έγινε και φέτος με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης νταντά», που δόθηκε στο αρχοντικό Μπορλότου στα Άνω Λεχώνια και πρόσφατα στο θερινό σινεμά «Εξωραϊστική».
Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω εργαστήριο συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά στο ΛΕΒ μαζί με το εργαστήριο Παραμυθιού, το οποίο απευθύνεται σε σχολικές τάξεις και συναποτελούν και τα δυο μια πρόταση εκπαιδευτική με ψυχαγωγικό και βιωματικό χαρακτήρα. Xορηγός επικοινωνίας EΡΤ Βόλου.
Πληροφορίες-για συμμετοχή καθημερινά: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου: Κοραή 79, 2421033938, 2421305753, 6974101096.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το